Két évtizedes napelem telepítési tapasztalattal a hátunk mögött átfogó képünk van a piacról, az eszközökről és bizony a gyakori hibákról is. A szakértelem hiánya vagy a rossz minőségű termékek bizony sok problémát okozhat a napelemes rendszerek működésében már rövid távon is. 

Legújabb cikkünkben összeszedtük a napelem telepítésekor előforduló tipikus hibákat, hogy segítsünk Önnek elkerülni ezeket.

Napelem panelek az árnyékban

A napelem telepítés során az egyik leggyakrabban előforduló hiba, hogy a panelek árnyékos helyre kerülnek. A lehetséges árnyékoló tényezők sora hosszú: okozhatja a szomszédos, vagy egy közeli magas épület, a fák lombkoronája, de akár egy kémény vagy antenna is. És hogy ez miért probléma? A hagyományos napelemes rendszer esetén a napelem modulok egymáshoz kapcsolódva egy vezetéken vagy idegen szóval stringen helyezkednek el. A napelemek egyforma típusúak és teljesítményükben egymáshoz igazodnak. Ha tehát az egyik napelem árnyékba kerül és emiatt lecsökken a teljesítménye, az bizony az egész rendszerre negatív hatással lesz.

Vannak már úgynevezett okos rendszerek is, amelyekben minden egyes napelem modulon külön teljesítményoptimalizáló helyezkedik el, így téve intelligenssé a rendszert. Ilyen smart napelem megoldás például az általunk is forgalmazott Solar Edge rendszer is.

Napelem panel közelről fotózva

Nem megfelelő tájolás és dőlésszög

Az optimálistól eltérő tájolás és dőlésszög is gyakori hibának számít napelem telepítéskor. A legideálisabb tájolás természetesen a déli. Ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor a délnyugati és délkeleti oldalra is telepíthetőek napelemek, ebben az esetben viszont körülbelül 5%-os teljesítmény vesztéssel kell számolni. Ha csak tisztán keleti vagy nyugati tájolású felület áll rendelkezésre a napelem telepítésére, akkor akár 15%-al is alacsonyabb lehet a rendszer összteljesítménye. 

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem csak háztetőre, de alternatív felületekre, sőt akár a talaj közelébe is lehetséges napelem telepítése.

Szakember munkavédelmi sisakban napelem telepítése közben

Hagyományos napelemes rendszer esetén a dőlésszög is rendkívül fontos szerepet tölt be a rendszer hatékony működésében. Hazánkban jellemzően 30-40° között állapítjuk meg a napelemek ideális dőlésszögét. Ez biztosítja, hogy egész évben megfelelő szögben érje a napsugárzás a paneleket. 

Rossz helyre elhelyezett inverter

Az inverter eredeti és legfontosabb feladata a napelemek által megtermelt egyenáram váltóárammá való alakítása, amelyre a háztartási eszközeinket csatlakoztatni tudjuk. Egy modern napelem inverter azonban ennél sokkal több feladatot ellát:

  • adatot gyűjt és távfelügyeletet biztosít
  • ellátja a teljes napelemes rendszer biztonsági és védelmi funkcióját
  • vezérli a saját fogyasztók egy részét

A nem ideális helyre elhelyezett napelem inverter a rendszer hatékonyságának romlásához valamint az eszköz meghibásodásához vezethet. Gyakori hiba, hogy a napelem inverternek olyan helyet jelölnek ki, ahol ki van téve az időjárás viszontagságainak, vagy túl meleg esetleg poros helyiségbe kerül. 

Javasoljuk, hogy szakember segítségével válassza ki a hogy hová kerüljön a készülék. Így napelem invertere optimális körülmények között, megfelelően el tudja látni feladatait.

Napelemes rendszer működtetés monitoring nélkül

Tipikus hiba, hogy a napelem telepítés után a felhasználók nem kísérik figyelemmel rendszerük működését. A mai modern napelem inverterek wifi kapcsolattal rendelkeznek, így a mobileszközére telepített applikáción keresztükl bárhonnan és bármikor elérheti az inverter által gyűjtött adatokat és ellenőrizheti, hogy az adott pillanatban hogyan teljesít a napelemes rendszere. Napi, heti, havi és éves adatokat is elemezhet, melynek segítségével könnyebbé válik az összehasonlítás. Ha valami gyanús eltérést vagy problémát tapasztal, akkor azonnal közbeléphet, ezzel is biztosítva a rendszer hosszú távú, optimális működését. 

Napelemek tisztítása

Sokakban él az a tévhit, hogy a napelem bizonyos időközönként manuális tisztításra szorul. A valóságban azonban ezzel többet árt, mint használ a paneleknek. A por és egyéb lerakódások csak minimális teljesítményvesztést okozhatnak, amelyet a csapadék időről időre lemos a napelemekről. A napelem csapvízzel való tisztítása egyenesen tilos, károsítja ugyanis a berendezést. A panelek tisztítását tehát bízza csak nyugodtan az időjárásra.

A rendszer megfelelő működése érdekében, a napelem invertert azonban érdemes időről-időre ellenőrizni, főleg ha kültérben került elhelyezésre. Előfordulhat, hogy túlságosan beporosodik az eszköz, vagy egy madár lakhelyéül választja és fészket épít rá. 

Napelemek egy családi ház tetőjére rögzítve

Napelem telepítés rossz minőségű eszközökkel 

Bár banális hibának tűnhet, mégis gyakran előfordul, hogy az olcsóbbnak tűnő, rosszabb minőségű eszközöket vásárolják meg napelemes rendszerükhöz a felhasználók. Az alacsonyabb ár valódi költségét azonban később fizetik majd meg. A napelemes rendszer egy olyan befektetés, amely egy átlagos háztartásban kb. 10-12 év alatt térül meg, ha szakszerűen felmért és tervezett rendszer kerül telepítésre, magas minőségű eszközökkel és a rendszer működésének folyamatos monitorozásával. A gyenge minőségű napelem panelek és inverterek nem képesek optimálisan működtetni a rendszert, hatékonyságuk jóval elmarad az elvárhatótól, ráadásul gyakrabban meghibásodhatnak és várható élettartamuk is jóval rövidebb.

Megbízható kivitelezés és hosszútávú együttműködés 

Mi, az Aleron Energiánál hosszú távra tervezünk ügyfeleinkkel ezért a minőségben nem kötünk kompromisszumot. A személyre szabott megoldásokban hiszünk és minden esetben arra törekszünk, hogy ár-érték arányban legoptimálisabb technológiát és legjobb pénzügyi konstrukciót tervezzük meg ügyfeleink számára.

Ha megbízható partnert keres napelem telepítéséhez, vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink mindenben segítenek Önnek.