Az áramszámla kiváltására jelenleg a napelemek jelentik az egyik legjobb és legköltséghatékonyabb megoldást, emellett pedig elérhető alternatívát nyújtanak az otthonok és vállalkozások fentarthatóbbá tételére is. Az Aleronnál azon dolgozunk, hogy minél több ügyfelünk megtapasztalhassa a napelem rendszer nyújtotta előnyöket. Megoldásainkat mindenki számára egyénileg alakítjuk ki, minőségi berendezéseink és szakértelmünk garancia a rendszer hosszú távú, hatékony működésére.

Magyarország szinte minden részén végeztünk már napelem rendszer telepítést, amelynek várható lépéseivel nem minden esetben voltak tisztában megbízóink az együttműködésünk kezdetén. Fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink tudják mivel jár a projekt, ezért alábbi cikkünkben jól érthetően, lépésről-lépésre elmagyarázzuk a napelem rendszer telepítésének folyamatát. 

1. Lépés: Alapos és szakszerű helyszíni felmérés

Egy hatékonyan működő napelem rendszer kiépítése az alapos helyszín és igényfelméréssel kezdődik. Szakértő kollégáink megvizsgálják a tetőszerkezetet statikai szempontból, majd a dőlésszög és a tájolás alapján pedig javaslatot tesznek rá, hogy hová lenne a legcélszerűbb a napelem paneleket felhelyezni. Megvizsgálják az Ön igényeit és szükségleteit is, hogy egyénre szabott megoldást tudjunk biztosítani. A végső árajánlatunkat a napelem rendszer kiépítésére a helyszíni felmérés alatt összegyűjtött információk alapján küldjük el Önnek.

Kézfogás - A napelem rendszer kiépítése az alapos helyszín és igényfelméréssel kezdődik

2. Lépés: Napelem rendszer tervek elkészítése 

Pontos méretezés és szakszerű tervezés nélkül nem lehetséges a jól működő napelem rendszer kiépítése. Sok éves tervezői és kivitelezői tapasztalatunk mellett mérnök partnereink felkészültsége garantálja a magas minőséget munkánk során. A tervek mellett elkészítjük a kivitelezési dokumentációt is, amely a következő lépés elengedhetetlen feltétele. 

3. Lépés: Engedélyeztetés

A napelem rendszer telepítését csak a szolgáltató engedélyével lehet megkezdeni. Ha minket választ napelem rendszere kivitelezéséhez, akkor erre sem lesz gondja. Az engedélyeztetési eljárást ugyanis teljes körűen lebonyolítjuk a szolgáltatóval. Megtesszük az igénybejelentést az áramszolgáltató felé, amelyre válaszként optimális esetben megkapjuk az előzetes jóváhagyást valamint egy műszaki gazdasági tájékoztatót a csatlakozás módjával. Ezt követően elkészítjük a csatlakozási tervet és a kapcsolódó dokumentációt, amelyet benyújtunk a szolgáltatónak. Az engedélyeztetési folyamat a csatlakozási terv jóváhagyásával és a hálózathasználati szerződés megszerzésével zárul.

4. Lépés: Napelem rendszer telepítése

A fenti lépések sikeres teljesítése után következik a kivitelezési szakasz. A napelem rendszer telepítés időtartama függ a napelem rendszer méretétől, de jellemzően egy nap alatt lezajlik. 

Napelem panelek felszerelése

A napelem tartósín rögzítőket és edzett acél kampókat a gerendázatra vagy a a tető tartószerkezetére helyezzük. Ehhez rögzítjük rozsdamentes csavarokkal a napelem keretet és a teljes tartószerkezetet, amely a hosszú élettartam és időjárásállóság érdekében rozsdamentes acélból és alumíniumból készül. Ezután a napelem panelek rögzítése és a csatlakozó kábelek összekötése következik. 

Szakember napelem rendszer telepítés közben

Napelem inverter felszerelése és bekötése

A rendszer telepítésének másik fontos része a napelem inverter felszerelése és bekötése, valamint a csatlakozó doboz felszerelése. Az inverter feladata, hogy a napelem panelek által megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítsa, amelyet az Ön elektromos berendezései is használni tudnak. A csatlakozó dobozban kerül elhelyezésre a rendszer főkapcsolója, a valamint a áram- és feszültség védelmi eszközök. 

A folyamat vége az inverter csatlakoztatása a napelemekhez illetve az épület belső villamos hálózatával.

5. Lépés: Próbaüzem

A napelemek és az inverter rendszerbe kötése, a védelmi berendezések felszerelése, valamint az inverteren szükséges beállítások elvégzése után próbaüzemet végzünk. A próbaüzemet követően a rendszer lekapcsolásra kerül, a folyamatos működtetéshez ugyanis áramszolgáltatói átvételre van szükség. 

6. Lépés: Áramszolgáltatói átvétel és folyamatos üzemeltetés

A napelem rendszer telepítéséről valamint annak kifogástalan működéséről szakembereink értesítik az áramszolgáltatót. Ezt az értesítést készrejelentésnek hívják. Az áramszolgáltató ezután a rendszer átvételéhez szükséges dokumentumokat küld az Ön számára, amelyeket érdemes minél előbb visszajuttatni részükre, mert feldolgozásuk akár hetekig is eltarthat. A folyamatot az áramszolgáltató munkatársának helyszíni látogatása zárja, aki kicseréli, (avagy átprogramozza) az Ön mérőóráját, hogy az alkalmas legyen a napelemek által megtermelt áram hálózatba történő betáplálásához, valamint az áram visszavételezéséhez, amennyiben szükséges.

Ez a napelem rendszer telepítésének utolsó lépése és a folyamatos üzemeltetés kezdete. 

Mire számíthat a napelem rendszer telepítést követően? 

Ha cégünket bízza meg napelem rendszerének kiépítésével, akkor a telepítést követően is számíthat segítségre.

Rendszer monitoring

A napelem rendszer telepítését követően regisztráljuk rendszerét, így lehetősége lesz az online rendszerfelügyeletre és monitoringra. Ennek segítségével  akár telefonján keresztül is bármikor ellenőrizheti a napelem rendszere működését.

Napelem rendszerének működését bármikor ellenőrizheti mobiljáról is

Garanciális ügyintézés

Célunk, hogy napelem rendszereink évtizedekig problémamentesen szolgálják Önt ezért minőségi termékekkel és kiemelt szakértelemmel dolgozunk. Amennyiben mégis szükséges lenne, átvállaljuk Ön helyett a garanciális ügyintézés gondjait.

Összefoglalás

Ahogyan azt láthatja a kapcsolatfelvételt követően bizony még jó néhány lépést meg kell tenni amíg napelem rendszere telepítésre majd üzemeltetésre kerülhet. Mi az Aleronnál rugalmassággal, megbízható eszközökkel és több évtizedes tapasztalattal járulunk hozzá rendszere lehető leggyorsabb üzembehelyezéséhez és hosszú távú hatékony működéséhez.

Ha szeretné napelemmel kiváltani villanyszámláját és zöldebbé tenni ingatlanát keressen minket bátran, az Ön számára is van megoldásunk.