Ez a kérdés talán még sosem volt annyira releváns mint napjainkban. A globális energiaválság és a hazai hagyományos energiaforrások árának drasztikus növekedése azokat is az alternatív energiaforrások felé irányítja, akik eddig még nem fontolgatták a váltást.

Alábbi cikkünkben az energiatakarékosság kerül a középpontba, így szeretnénk segíteni, hogy jobban megismerje az alternatív energiaforrásokat és lehetőségeit a váltásra.

Megtudhatja, hogy

  • Mi a legújabb előírás a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan?
  • Milyen alternatív energiaforrások használhatóak a háztartásokban?
  • Hogyan csökkentheti számláit napelemes rendszerrel?

Emellett pedig pedig bemutatjuk, hogy cégünk hogyan tud segíteni Önnek egy korszerű alternatív energiaforrás kiépítésében.

Megújuló energiaforrásokra vonatkozó előírás

Nem csak az energiaválság és a hazai energiaárak drasztikus emelkedése az egyetlen, ami miatt nagyobb fókusz került az alternatív energiaforrásokra. 2022. június 30. óta ugyanis az új épületekre szigorúbb energiahatékonysági előírások vonatkoznak. Ennek egyik eleme, hogy „az épület energiaigényét legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.”

Ez azt jelenti, hogy ezentúl csak azok az épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek tulajdonosai BB – vagy magasabb kategóriás – energetikai tanúsítvánnyal tudják igazolni, hogy teljesítették a jogszabály szerint minimum 25%-os megújuló energia részarányt. 

Milyen alternatív energia használható a háztartásokban?

Az alternatív energia a természet kölcsönhatásaiból kinyerhető energia. Ide tartozik a vízenergia, napenergia, geotermikus energia és szélenergia. Az alternatív energia használata összhangban van a fenntartható fejlődéssel, és nem okoz környezetszennyezést.  

A háztartásokban is használható alternatív energiaforrások közül hazánkban az alábbiak a legnépszerűbbek:

  • Napelemek – amelyekkel kiválthatja a hálózati elektromos áramot
  • Napkollektorok – amelyekkel meleg vizet állíthat elő
  • Hőszivattyúk – amellyel a nap tárolt hőjét hasznosíthatja
  • Inverteres split-klímák – fűtési üzemmódban hőszivattyúként funkcionálnak
  • Biomassza üzemű hőtermelő berendezések

Csökkentse számláit napelemes rendszerrel

Napelemes rendszer kiépítésével környezetbarát módon, széndioxid-kibocsátás nélkül termelhet villamos energiát a nap fényéből. Ez ma az egyik legkönnyebben hozzáférhető alternatív energia a háztartások és vállalatok számára. Hosszútávú beruházás ugyan, de költségei egy átlagos háztartás számára kb. 10-12 év alatt teljesen megtérülnek. A megtérülési idő után pedig a rendszer ingyen termeli az Ön számára az elektromos energiát. 

Hogyan működik a napelemes rendszer?

A napelem panelek a napelemes rendszer egyik legfontosabb elemei, feladatuk, hogy a napfényt elektromos energiává alakítsák. A rendszer optimális működése érdekében fontos, hogy a panelek helyének kiválasztását, dőlésszögük meghatározását és rögzítésüket bízza szakemberre. A napelem inverter szintén kulcsfontosságú része a rendszernek. Ez a berendezés végzi a napelemek által megtermelt egyenáram váltóárammá alakítását. Nélküle nem tudná felhasználni a megtermelt elektromos áramot. Az inverter ügyel a rendszer biztonságos és optimális működésére is. 

Áram drágulás kivédése napelemekkel

A Magyarországon hamarosan életbelépő rezsicsökkentés szabályai új helyzetet teremthetnek a piacon. A jelenlegi szabályozás szerint 2022. augusztus 1-től havi kb. 210 kWh-s fogyasztásig változatlan marad az áramszámla összege, afelett viszont szignifikáns emelkedés várható. A díj várhatóan több, mint négyszerese lesz a korábbi, rezsicsökkentett tarifának. Ez nem csak azt jelenti, hogy minden eddiginél nagyobb segítséget nyújthat egy alternatív energiaforrás, de azt is, hogy a napelemes rendszer kiépítésének költsége rövidebb idő alatt térül meg. 

Egy szakértelemmel tervezett és megfelelően kivitelezett napelemes rendszer segítségével háztartása villányszámláját akár le is nullázhatja. Emellett pedig ingatlana értékét is növeli az alternatív energiaforrás bevezetésével.

Szakember napelem panelek rögzítése közben

Aktuális napelem pályázatok

A napelemek jelenleg elérhető egyik legjobb megoldásnak számítanak a villanyszámla kiváltására. Nem mindenki tudja azonban anyagilag finanszírozni a teljes befektetés költségét. Erre nyújtanak megoldást a különböző háztartási és vállalati napelem pályázatok. Az energiatakarékosságot és az ingatlanok korszerűsítését támogató pályázatok segítségével részben vagy akár egészben is finanszírozható a rendszer.

Ha napelemes rendszerének kiépítéséhez szeretne támogatást igényelni, akkor olvassa el az aktuális napelem pályázatokról szóló cikkünket.

Szakértő segítség és teljeskörű megoldás napelemes rendszeréhez

Az Aleron Energiánál célunk, hogy megtaláljuk minden ügyfelünk számára a lehető legideálisabb, egyénre szabott megoldást, beleértve a legjobb ár-érték arányú technológiát és a legmegfelelőbb pénzügyi konstrukciót is. Két évtizedes tapasztalattal, teljeskörű ügyintézéssel és komplett kivitelezéssel állunk rendelkezésére: kulcsrakész napelemeket adunk át garanciával.

Kézfogás - szakértő segítség a napelemes rendszerekkel

 

Ha minket választ, biztos lehet benne, hogy megtaláljuk az Ön számára legideálisabb napelemes rendszer megoldást. Átfogó szolgáltatást nyújtunk a szakszerű helyszíni felméréstől a személyreszabott ajánlatkészítésen és tanácsadáson át a rendszerek szakszerű tervezéséig és kivitelezéséig. Segítünk a pályázatírásban is, amennyiben napelemes rendszeréhez szeretne támogatást igényelni. A rendszer kivitelezése és üzembe helyezése után sem hagyjuk magára. Rendszeres monitoringot és garanciális ügyintézést kínálunk ügyfeleink számára.

Ha takarékos napelemes alternatív energiaforrásra cserélné jelenlegi rendszerét, vegye fel velünk a kapcsolatot és kollégáink segítenek megtalálni a legoptimálisabb megoldást az Ön számára is.