A napelem rendszer telepítésére ma már egyre több az igény. Nem véletlenül, hiszen egy olyan korszerű technológiáról beszélünk, ami szem előtt tartja a környezettudatosságot. Emellett csökkenti a háztartás energiaköltségeit, vagy akár teljesen meg is szünteti azt. 

A telepítés előtt azonban érdemes átgondolni néhány fontos dolgot. Mennyi energiára van szüksége a családnak? Lehetséges-e a rendszer telepítése, és ha igen, akkor hová? Miből tudja finanszírozni a környezettudatos napelem rendszert? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphat választ alábbi cikkünkben!

1. Mennyi áramot fogyaszt, mennyi áramra van szüksége?

Egy napelem rendszer létesítése előtt érdemes átgondolni a család energiaszükségletét. Nagyon jó kiindulópont lehet az aktuálisan fizetett villanyszámla, ahol feltüntetésre kerül a fogyasztás is. A villamos árammal működő konyhai gépek, háztartási kis- és nagygépek, ugyanúgy beleszámítanak a sorba, mint a szórakoztatóelektronikák. 

Emellett fontos kérdés az is, hogy mennyi áramot igényel a fűtés és a vízmelegítés? Elég csak a gázkazánt üzemeltetni, vagy villanybojler is van? Esetleg elektromos fűtéssel oldották meg a fűtést? 

2. Hova tudna napelem rendszert telepíteni?

A telepítés előtt érdemes átbeszélni egy szakemberrel, hogy hová is lehetne felszerelni a napelem rendszert. Számos megoldás létezik erre a technológia fejlődésének köszönhetően. A leggyakoribb megoldás a családi házak tetejére történő telepítés, lehetőleg árnyékmentes környezetben. Azonban ezt befolyásolhatja a tető tájolása és dőlésszöge is. 

Emellett nemcsak ferde, hanem lapos tetőkre vagy függőleges homlokzatokra is felrakható a napelem rendszer. Amennyiben még hatékonyabb megoldásra fókuszálna, úgy érdemes megvizsgálni a kocsibeállóra vagy a terasz feletti tetőre telepítés lehetőségét is.

A bankkártya fekszik az asztalon. Egy napelem rendszer finanszírozásához szükség van megfelelő anyagi kerethez.

3. Miből finanszírozza majd a rendszert?

A költségek nagyban függenek a háztartás fogyasztásától és a kiválasztott napelem rendszer technológiájától. Milyen eszközök elengedhetetlenek a megvalósításhoz? Szükség van-e a tetőszerkezet megerősítésére? Emellett számba kell venni a különféle kiegészítő berendezéseket is. A napelem rendszer része nemcsak a napelem, de a tartószerkezet, az inverter, a különféle elektromos szerelvények is. Emellett számolni kell még a tervezés, a kivitelezés és a biztonságos beüzemelés költségeivel is. 

Amennyiben nem áll rendelkezésre a kellő összeg, úgy igénybe veheti az aktuálisan futó napelemes vagy otthonfelújítási támogatásokat is. Ezzel jelentősen leveheti a válláról az anyagi terhet, hiszen az állam 50% anyagköltség és 50% munkaköltség finanszírozását vállalja. Ha pedig nincs annyi tartaléka és a támogatásra sem jogosult, akkor lehetőség van államilag támogatott vagy nem támogatott hitelfelvételre is. 

4. Környezettudatossági szempontok

A jelenlegi állás szerint bolygónknak nagy szüksége van a segítségünkre. Ezt pedig azzal adhatjuk meg neki, ha többek között megújuló energiaforrásból nyerünk tiszta energiát. A napelem pedig szerves része a környezettudatos szemléletnek. 

Néhány vélemény szerint azonban környezetszennyező a napelemek gyártása, anyaga és a hulladékkezelése is. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Bármilyen energiát előállító berendezésről is beszélünk, mindegyik esetében létrejönnek ezek a költségek és környezetterhelések. 

Nem mindegy azonban, hogy ezt visszatermeli-e az adott gép, vagy sem. A napelem rendszer Magyarországon nagyjából 5 év alatt képes átbillenteni az energiamérleget. Ezután pedig már csak a pozitív mérlegre fog termelni. Mindemellett a napelem működés közben sem bocsát ki káros anyagokat. Amikor pedig hulladékká válik, akkor a napelem rendszer alapanyagai külön-kölön is kinyerhetők, és nagy részben újrahasznosíthatók. 

Egy elektromos autó töltése a töltőállomáson

5. Tervez még valamit a jövőben elektromos árammal használni? 

Adott pillanatban adott mennyiségű fogyasztó energiaigényét kell megoldani. A jövőre nézve viszont érdemes elgondolkodni azon is, hogy milyen további fogyasztók léphetnek be a körbe? Ma már nagyobb választékban elérhetőek például a korszerű elektromos autók is.

Ha a háztartásban elektromos járművek is lesznek, akkor ezeknek a töltését is figyelembe kell venni. Amennyiben egy 100 km-en 16 kWh fogyasztású Nissan Leaf lesz a családban, akkor körülbelül 38 Ft/kWh díjjal számolhatunk. Az energiaigény pedig függ az autó használati gyakoriságától, módjától és a használt járművek számától is.

Hogyan tervezi korszerűsíteni a hűtés-fűtés kérdését? A környezetbarát és tiszta forrásból származó energiák korát éljük. Ennek megfelelően nemcsak napelemmel előállított energiával fűtheti be a családi házat, hanem akár hőszivattyút is használhat. Emellett egy felületfűtési rendszer nemcsak fűteni, de hűteni is képes egyazon rendszeren belül. Mindennek megvan azonban a saját energiaigénye, amivel érdemes már jó előre kalkulálni.

 

Napelem rendszer telepítését tervezi, de szükséges lenne átbeszélni néhány kérdést? Az Aleron Energia tervezéssel, kivitelezéssel és beüzemeléssel is foglalkozik, ezért kérdések esetén is szívesen állunk rendelkezésére! Keressen fel minket elérhetőségeink egyikén!