A napelemes rendszerek ma már szélesebb körben is elérhető, a korábbiaknál hatékonyabb modulokat tartalmaznak. A korszerű és környezetbarát technológia használatával jelentős összeget takaríthatunk meg hosszabb távon, illetve a közműhálózatra kötve akár pénzt is kereshetünk velük.

Az energiaigény folyamatosan növekszik, hiszen a berendezések, a kerti gépek, az elektromos járművek és a fűtés áramot igényelnek. De hogyan működik egy napelemes rendszer, milyen kiegészítő eszközökre van szükség hozzá és milyen megtérüléssel számolhatunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatunk.

A napelem és annak működési alapelve

Napjainkban egyre népszerűbb a napelem, mely egyszerű működési elv alapján szolgálja ki elektromos igényeinket. De miből is készül a napelem? A fotovoltaikus panelek tulajdonképpen nagy tisztaságú homokból, azaz szilicium-dioxidból készülnek, melyből szilíciumlapokat állítanak elő. 

A gyártás során szennyezőanyagokkal látják el a felületi kérget annak érdekében, hogy ez később a napsugárzás hatására feszültséget gerjesszen a lap felületén. Az itt végigfutó forrasztott anyag pedig  elvezeti a felületen keletkezett feszültséget, ami egyenáramként kerül az inverterhez. 

Az inverter az egyenáramot két kondenzátor segítségével alakítja át váltóárammá, amit már a berendezések is használni tudnak. A rendszer képes önálló szigetként is működni, azonban a legtöbb esetben javasolt inkább a közműhálózatba kötni az egyenletes áramellátás érdekében.

Hogyan hasznosíthatja a háztartás a napelem segítségével megtermelt energiát?

Nappal tiszta időben többet termelünk, mint amennyit aktuálisan fel tudunk használni. Az így keletkezett többletet úgy használhatjuk fel, hogy visszatápláljuk a szolgáltató hálózatba és borús időben vagy épp éjszaka onnan visszakapjuk. Tehát a szolgáltató hálózata, mint egy akkumulátor mükődik számunkra.

A napelemes rendszer költsége igen hamar megtérül. Ha összeszámoljuk a rezsiköltségeket évekre visszamenőleg, akkor láthatóvá válik az a időtáv, amikor a rendszer telepítési ára nullára jön ki.

napelem panel szilícium

Milyen részei vannak egy napelemes rendszernek?

Számos eszközre van szükség annak érdekében, hogy a rendszer által megtermelt feszültség váltóárammá alakuljon és használhatóvá váljon.

  • Tartószerkezet: Panelek rögzítésére szolgál a rendelkezésre álló felületen (ferde tető, lapostető vagy akár földre telepítés)
  • Napelem panel: A rendszer leglátványosabb része. Ez végzi a tényleges energiatermelést.
  • Inverter: A napelemekből érkező egyenáram váltóárammá alakításáért felel. A rendszer monitorozását és az esetleges hibák jelentését szintén az inverter végzi.
  • Optimalizáló: Ez a berendezés külön-külön képes vezérelni a napelem paneleket a különböző árnyékhatások okozta termeléskiesés csökkentésének és a nagyobb hatásfok elérésének érdekében.
  • Egyéb védelmi berendezések: A rendszer biztonságos működésért felelnek. Védik az eszközöket egy esetleges túlfeszültség, túláram vagy tűz esetén.

napelem telepítés férfiak szerelés

Mik a telepítés feltételei?

A rendszer hatékonyságának és szabályos telepítésének érdekében mindenképpen el kell végezni egy helyszíni felmérést. Ezalatt a kirendelt szakember felméri a tetőszerkezet állapotát, a környéken lévő árnyékoló hatások jelenlétét és más fizikai paramétereket. Ez lehet például a tető tájolása és dőlésszöge, hiszen ezektől jelentősen függ a nap beesési szöge, azaz a napelem teljesítménye. Telepítés előtt még engedélyeztetni kell a rendszer csatlakozási tervét a közműszolgáltatónál.

Mikor van szükség napelem cserére/karbantartásra? 

A napelemre mindenféle környezeti elem hatással van, ennek ellenére nem igényel különösebb karbantartást. A napelemek a vállalt garancia után is működni fognak, viszont pár százalékkal csökkenhet az energiatermelésük. A minőségibb panelek azonban kevésbé degradálódnak és a monitorozás során figyelhetjük őket. Cserélni viszont csak fizikai kár esetén érdemes.

Amennyiben szüksége lenne napelemes rendszer tervezésére és kivitelezésére, úgy forduljon bizalommal az Aleron Energia munkatársaihoz! Szakértő kollégánk helyszíni felmérést végez, illetve egy tanácsadás során átbeszéljük az optimális ár-érték arányú technológiát is. Emellett pályázatírásban és a közműhálózati engedélyeztetésben is tudunk segíteni!

AJÁNLATOT KÉREK