Az elektromos autók elterjedése az utóbbi években egészen szembetűnő. Egyre több gyártó áll elő ugyanis a saját, teljesen elektromos hajtású vagy épp plug-in hibrid modelljével, melyek az autógyártás jövőjének megtestesítői. Ezek a járművek városi, de akár hosszabb távú használatra is gazdaságos, környezetbarát megoldást jelentenek. Kérdés persze, hogy a villanyautók töltésére mi a leghatékonyabb megoldás.

Megoldások egy zöldebb jövőért

Talán mondanunk sem kell, hogy az utóbbi néhány évben milyen szinten kerültek előtérbe a különféle környezetbarát megoldások, melyek a bolygó és vele együtt a saját jövőnket hivatottak élhetővé tenni. Ezek az új szabályozások és igazodási pontok társadalmi és gazdasági szinten egyaránt működőképesnek tűnnek, a folyamat pedig együtt jár az új technológiák széles körű bevezetésével is. A leglátványosabb változás talán a megújuló energiaforrások tudatosabb használata terén következett be, melynek egyik fő letéteményese a napelem rendszerek elterjedése, illetve a különféle erőforrások elektromos árammal való kiváltása.

Ehhez a trendhez igyekszik igazodni az autóipar is, melynek a fogyasztói elvárások mellett a különböző helyi és globális szabályozásoknak is meg kell felelniük. A robbanómotoros, klasszikus üzemanyaggal hajtott autók ideje lassan lejár, így a gyártók is kezdenek újabb megoldásokat alkalmazni, áthangolni gyártósoraikat és zöldebb jövő felé terelni a termelést. Ennek termékei az utakon ma már gyakran felbukkanó hibrid- és villanyautók, melyek már a jelenünkbe is elhozzák a jövő egy szeletét. A sokszor még futurisztikusnak tűnő járművek egyre szélesebb körben való elterjedése pedig a tudásra való igényt is magával hozza, melyek általában a járművek teljesítményét, illetve fenntarthatóságát célozzák.

Töltőre kapcsolt működés

Ha egy villanyautóról esik szó, sokakban joggal merülhetnek fel kérdések annak fenntartási költségeivel kapcsolatban. A közvélekedés általában csak odáig jut el, hogy az elektromos árammal működő járművek gazdaságosabban működtethetők, pontosabb adatok azonban jellemzően nem állnak rendelkezésre. Az e tekintetben leginkább szemléletes eszköz nem más, mint az elektromos autó töltő, hiszen lényegében ennek fajtája és működési lehetőségei határozzák meg a költségeket. Sok múlik persze az autó villanymotorjának fogyasztásán is, de a számszerűsített költségek a villanyszámlán mutatkoznak meg.

Ha valaki elektromos autót vásárol, ahhoz jellemzően jár egy gyári töltőegység, ezek azonban jellemzően az elektromos autó töltők alsó kategóriájába tartoznak. A gyárilag kézhez kapott kiegészítő ugyanis az esetek többségében csak kisebb teljesítményre képes, mely által a töltési idő is megnő. Erre pedig nem mindenki ér rá, így mindenképpen hasznos lehet, ha elektromos autó töltő fronton is körülnéz az, aki villanyautóra vált.

Villanyautó töltő típusok

Ha elektromos autó töltőről van szó, máris több kategóriával találkozhatunk, melyek mindegyike más-más előnyöket, illetve hátrányokat tartogat. A legáltalánosabb opciók a következők:

  • Otthoni töltők

  • Gyári töltők

  • Fali töltők

  • Utcai gyorstöltők

  • Villámtöltők

Az első két kategória tekinthető az elektromos autó töltők belépő szintjének. Ezek a töltőtípusok jellemzően 10 – 16 amperrel dolgoznak, melyek lassabban, 8-10 óra alatt töltik fel az autót teljesen lemerült állapotról. Ezek a töltők önállóan végzik a munkájukat, ám a hálózat és az autó összekapcsolása okozhat némi kényelmetlenséget.

A kényelmesebb otthoni megoldást mindenképpen a fali töltők jelentik. Ezek az egységek fixen falra szereltek, így a kábel is állandóan be van kötve. Egy egyszerű példával élve ez a fajta elektromos autó töltő leginkább a benzinkutak töltőállomásaira hasonlít. Elég csak leemelni és csatlakoztatni a töltőkábelt, a többit pedig már elvégzi az eszköz. A hivatalos néven EVSE töltők tehát szintén hagyományosabb, lakossági megoldást kínálnak, ám jóval komfortosabb módon.

Az utolsó két kategória, tehát az utcai gyorstöltők, illetve a villámtöltők már más szintet képviselnek. Előbbi szempontjából üdvözlendő tendencia, hogy ma már szinte minden hazai városban megtalálhatók. A jellemzően 22 KW-os oszlopok hatékony töltési opciót kínálnak, ha valaki munkaidőben vagy akár egy vásárlás ideje alatt szeretné tölteni villanyautóját. A elektromos autó töltő csúcskategóriája pedig a villámtöltő, mely 40 kW-nál nagyobb teljesítményének köszönhetően akár fél óra alatt is 80%-os töltöttséget képes biztosítani. Ezek az állomások nagyobb utak során jelenthetnek hatalmas segítséget.

Melyik töltő a legideálisabb?

Az, hogy kinek melyik elektromos autó töltő felel meg leginkább, abszolút szubjektív igények mentén dől el. Amellett, hogy a hatékonyabb egységek természetesen plusz pénzbe kerülnek, az sem mindegy, hogy ki milyen gyakorisággal, milyen távokra használja a villanyautót, illetve, hogy az milyen teljesítménnyel, mekkora akkumulátorral rendelkezik. Általános igazságként azonban annyi mindenképpen elmondható, hogy a gyárilag kapott villanyautó töltőket érdemes egy nagyobb teljesítményű modellre cserélni.

Ha lakossági felhasználókról és otthoni töltésről van szó, az ideális megoldást a fali töltők jelenthetik. Ezek működtetése kényelmes és gazdaságos, teljesítményük pedig abszolút megfelel minden felhasználói igénynek. Ezek a töltők 230 V AC áramot használnak, tehát a háztartási hálózatokról is probléma nélkül képesek működni.

Teljesítmény alapján a következő csoportosítás a legcélszerűbb:

Egy fázis esetén

  • 3.7 kW (1 fázis 16 A)
  • 4.6 kW (1 fázis 20 A)
  • 7.4 kW (1 fázis 32 A)

Három fázis esetén

  • 11 kW (3 fázis 16 A) (3×3,7 kW)
  • 17 kW (3 fázis 25A) (3×5,7 kW)
  • 22 kW (3 fázis 32 A) (3×7,4 kW)

A kiválasztás során lényegében két dologra érdemes figyelni:

  • milyen maximális töltési teljesítményt bír el az autónk

  • mekkora árammal terhelhető az otthoni hálózatunk

Az elektromos autó töltő és a hálózat teljesítményének növekedésével természetesen egyenes arányban csökken a töltési idő is. Fontos azonban, hogy a kiválasztott villanyautó töltő felszerelését bízzuk szakemberekre és lehetőleg fedett, esővédett helyre történjen a telepítés. A töltők napelem rendszerekkel való kombinálásán keresztül pedig akár azt is elérhetjük, hogy az elektromos autó töltési és fenntartási költségei szinte a nulla felé tendáljanak.

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS