Az energiatakarékosság nagy szerepet játszik napjainkban. Az energiafogyasztás méréséhez minden esetben szükség van mérőórára, azonban egyes esetekben ez a berendezés eltérhet a korábban megszokottól. Amennyiben a ház tetejére vagy környékére napelemes rendszer telepítésére kerül sor, úgy a rendszer sajátosságai miatt egy speciális kétirányú villanyórára lesz szükség. 

Ez a speciális fogyasztásmérésre is képes mérőóra pedig nem más, mint az ad-vesz villanyóra, mely a megtermelt napenergiát és a hálózatból felvett energia mennyiségét is képes mérni . De mi is ez a mérő alkalmatosság, és hogyan lehet beszerelni? Mire van szükség és ki telepítheti a berendezést? Ami pedig ennél is érdekesebb kérdés, az az, hogy hogyan lehet majd leolvasni ezt a speciális villanyórát? Érdemes elolvasni cikkünket, hiszen utánajártunk minden fontos információnak!

Mi pontosan az ad-vesz villanyóra?

A napelemes rendszer energiát termel és úgy viselkedik a ház tetején, mint egy kisebb házi erőmű. Éppen ezért nem elég egy olyan mérőóra, ami csak a hálózati fogyasztást képes mérni. Ide már komplexebb eszközre van szükség a pontos mérési adatokhoz, hiszen a hálózatból érkező energia, a napelemből jövő megtermelt áram és a háztartás fogyasztása is szerepet kap az energiatakarékosság mellett.

A kétirányú mérőberendezés segítségével nyomon követhető a napelemes rendszer által megtermelt és a fogyasztók által felhasznált áram mennyisége. Az ad-vesz mérőórán azonban ez a két érték két különböző számlálón felváltva jelenik meg, így pontosan látható a megtermelt és az elfogyasztott energia is. Hogy éppen mit láthatunk, azt a villanyórán található szimbólumok és felirataik vagy a kijelzőn lévő számjelölések (Obis kódok) mutatják meg.

Ezen felül nagy előnye a speciális kétirányú villanyórának az is, hogy mivel fázisonkénti mérőműve van, ezért pontosan vezethető mindkét adat. Még akkor is, ha a háromfázisú csatlakozás ellenére a napelem rendszer csupán csak az egyik fázisra kapcsolódik!

Hogyan kell beszerelni az ad-vesz villanyórát?

A napelemes rendszer kivitelezését és készre jelentését követően ez a soron következő lépés, melyet a helyi illetékes áramszolgáltató végez el.

A speciális kétirányú villanyóra telepítése előtt szükséges kialakítani annak helyét a vonatkozó jogszabályok és szabványok alapján. Lehetőleg olyan helyre kell beépíteni, ahol könnyen hozzáférhető és nem okoz problémát a karbantartása sem. Ezután kihívható egy regisztrált szerelő szakember, aki szemrevételezi a kialakított helyet és javaslatokat tesz, amennyiben az nem megfelelő. 

Ha viszont szabályos a villanyóra számára kialakított hely, akkor már csak annak szabályosságáról kell nyilatkoznia a szerelőnek. Ilyen paraméter az is, hogy a kétirányú villanyóra könnyen megközelíthető és nyitható legyen a leolvasás és a karbantartás megkönnyítésére.

A beszerelést mindig bízzuk hálózati engedéllyel rendelkező szakemberre, ugyanis nemcsak telepítésre van szükség, hanem a speciális villanyóra szakszerű beállítására, beprogramozására is. A napelemes mérőberendezés 3×16 Amper teljesítményhatárig ingyenes a vonatkozó szabályok szerint, míg afölött már díjköteles lehet, amit a szolgáltató egyénileg határozhat meg a fogyasztó számára. 

Hogyan lehet pontosan és jól leolvasni?

Mint azt már az első bekezdésekben is tisztáztuk, az ad-vesz villanyóra automatikusan vagy manuálisan léptető üzemmódban felváltva jeleníti meg a mért értékeket. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni a villanyóra leolvasásakor, illetve érdemes ellenőrizni az éves elszámolást is a hiba kiszűrésére, hogy az energiatakarékosság valóban elérhető legyen.

Mit is látunk pontosan? 

  • Az elfogyasztott aktív energiát (kWh) az 1.8.0 számjelölés (Obis kód) mutatja. Ez a hálózatból fogyasztott energia.
  • A megtermelt aktív napenergiát, melyet az inverter átalakít (kWh) pedig a 2.8.0 számjelölés (Obis kód) mutatja. Ez a hálózatba betáplált energia.

Nagy valószínűséggel akkor lesz jó a leolvasás, ha a szakszerűen bekötött napelem rendszer energiatermelése nagyobb, mint amennyi a kétirányú villanyórán keresztül a hálózatról beérkezik. Így a villanyóra által számolt energiamennyiség kevesebb lesz a háztartás fogyasztásánál.

Gyakori hiba a kétirányú speciális villanyóra leolvasásánál, hogy a leolvasó csak az egyik adatot olvassa le. Így viszont az elszámolásban is fals adat jelenhet meg. A másik leggyakoribb hibalehetőség pedig az adatok fordítva történő leolvasása. Ez pedig azért probléma, mert a számlán így felcserélve jelenik meg az elfogyasztott és a megtermelt áram mennyisége és az ára is.

Mit kell tudni összegzésül?

Cikkünkből kiderült az ad-vesz villanyórával kapcsolatos minden fontos információ. Ilyen például a magyarázat, hogy tulajdonképpen mi is ez a kétirányú, speciális, ad-vesz villanyóra, milyen sajátosságai vannak és hogyan lehet szakszerűen telepíteni. Emellett kitértünk arra is, hogy a váltakozó mérőszámok mit jelentenek a kijelzőn, hogyan lehet őket leolvasni és honnan tudhatjuk, hogy melyik érték mihez tartozik. 

Az energiatakarékosság fontos kérdés, a napelemes rendszerek telepítéséhez így igazán szakszerű megoldást nyújtunk! Termékeink között nemcsak napelemeket, de még invertereket is találhat a legjobb márkák képviselőitől! Kérdései lennének a cikkben szereplő kétirányú, ad-vesz villanyórával kapcsolatban? Keressen minket bátran az Aleron Energia elérhetőségein és választ kaphat tőlünk minden felmerülő kérdésére, ha mérőórát telepítene!

REFERENCIÁK

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

AJÁNLATOT KÉREK
Balázs Mátéka
Balázs Mátéka
2024-03-01
Csak pozitívumot tudok velük kapcsolatban mondani! Tőlük érkezett a legjobb ajánlat napelemes rendszerre, szakember jött ki felmérni, az engedélyek megérkezése után napokon belül telepítettek és fél évvel a beüzemelés után is készséggel és gyorsan reagálnak a kéréseimre!
Kata Ferencz
Kata Ferencz
2023-11-19
Hozzáértő és felkészült csapat, csillagos hatos! Nem szoktam vélemény írni, de ők megérdemlik. Alapos felmérés, folyamatos kommunikáció és tájékoztatás, gyorsaság, hatékonyság. Minden kolléga udvarias, segítőkész és felkészült. Köszönjük szépen a magas minőségű szolgáltatást minden kollégájuknak, akik támogattak minket a napelem telepítés során. Remek csapat, és sok cég példát vehetne róluk.
Erika Bogdán
Erika Bogdán
2023-11-08
Nagyon jó csapat! Udvariasak, segítőkészek, rugalmasak, gyorsan és precízen végzik munkájukat. Ez érvényes az irodában és a területen dolgozókra egyaránt! Csak ajánlani tudom őket mindenkinek!
Tünde Bócsóné Lőrincz
Tünde Bócsóné Lőrincz
2023-08-25
Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Az ügyintézők nagyon kedvesek aranyosak, a telepítő csapatnak minden tiszteletem mert a forróság ellenére is felmentek a tetőre,gyorsan és precízen megcsináltak mindent. A legjobb választás volt az Aleron Energia.
János Varró
János Varró
2023-07-28
Szuper csapat, egyedi igényekre is figyelnek, külön elismerés a gyors kivitelezésért, és azért mert mindegyikük kutyabarát :) Csak ajánlani tudom Őket!
Mihály Nagyfejeő
Mihály Nagyfejeő
2023-07-21
Hosszabb ideig vacilláltam a belevágjak-e napelem telepítésbe! Miután eldöntöttem, kereséseim során rátaláltam az Aleron Energia Kft-re. Jó döntés lett, a csapat minden tagja remek munkát végzett! A kapcsolattartás ,ügyintézés, felmérés, kivitelezés minden,minden flottul zajlott. Remek csapat,köszönet,és gratuláció Nekik! Ha lesz, vagy lenne még hasonló munka, ami a profiljukba vág Őket választanám ! Minél több napsütést ,hogy legyen munkájuk, és termeljen a rendszerem!
Valéria Konrád
Valéria Konrád
2023-07-05
Szuper csapat!!! Mi otthon se voltunk,a szüleim voltak otthon mikor jöttek telepíteni. Kedves ,figyelmes dolgozók jöttek. S már az első megbeszéléskor is tudtuk , hogy jó lesz minden mert mindent át beszéltünk. Nem az volt hogy sietek...türelmesen meghallgata a felmérő kolléga mit szeretnénk. Teljeskörű ügyintézés és kivitelezés!! Ajánljuk mindenkinek, ha napelem akkor Aleron Energia! Köszönjük! Kohári Lajos és Valéria
Árpád Nagy
Árpád Nagy
2023-03-23
Kifogástalan, gyönyörű munkát végeztek az Aleron Energia Kft. szakemberei. Pár óra alatt olyan minőségben készültek el a telepítéssel, hogy öröm felnézni a tetőre. Nagy segítség volt számomra, hogy az összes adminisztrációt, engedélyeket Ők intézték. Köszönöm a kiváló, tökéletes munkájukat, és azt a mai világban szokatlanul szimpatikus módot, ahogy az ügyfelekről gondoskodnak. Mindenkinek csak ajánlani tudom az Aleron Energia Kft-t.

Energiatakarékos fűtés klímával

Napelemmel még jobban megéri!

Miért éri meg klímával fűteni?

  • A klímával való fűtés más fűtési módokkal összehasonlítva jóval költséghatékonyabb.
  • A napelem vagy egyéb megújuló energiaforrás használata esetén pedig mindegyiknél kisebb a környezetterhelése.
  • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek, nincs szükség engedélyeztetésre, tervezésre.
  • A nyári időszakban bónuszként hűtésre is felhasználhatjuk.
KLÍMA WEBSHOP