Elektromos autótöltés otthon

Manapság egyre jobban terjednek a zöld megoldások az élet minden területén. Gondoljunk csak a napelemekre, hőszivattyúkra, szélerőművekre, illetve, hogy a korábban használt egyszerhasználatos műanyag tárgyakat is leváltják papíralapú társaik. Ez a folyamat, mint egyfajta zöldforradalom megfigyelhető az autózás világában is. Az elmúlt években hihetetlen mértékkel indult útjára a tisztán elektromos, illetve plug-in-és mild hybrid gépjárművek térhódítása. Eleinte ezek rengeteg kompromisszummal jártak a hagyományos belsőégésű (diesel, benzin) társaikhoz képest, viszont az évek alatt számos téren könnyebbé vált egy-egy ilyen jármű mindennapi használata.

Gondoljunk csak a magyarországi töltőhálózat infrastruktúrájának fejlődésére, meg az otthoni töltés lehetőségére. 2022-ben már több mint 2000 darab a nyilvános e-autó töltőállomások száma. De miért is érdemes az otthoni töltésével fogunk foglalkozni? Miért nem elegendő az autóhoz kapott gyári kábel?

Gyári töltő vagy fali gyors töltő?

Általánosságban elmondható, hogy azok a töltők, melyeket gyárilag kapunk az autóval meglehetősen gyenge teljesítményűek, ezért is hívják őket gyakran lassú- vagy vésztöltőnek. A gyári EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment – Elektromos autó táplálási berendezés) általában 1x10A vagy 1x16A teljesítménnyel töltik a járművet. Ezek 2,3kWh és 3,6kWh teljesítményt jelent.

Ezekkel a számokkal akár egy egész éjszaka alatt sem tölti fel teljesen a járművet, csupán a napi ingázáshoz elegendő töltöttségi szint érhető el. Gyakran megeshet, hogy gyorsabb töltési sebesség kell, vagy szimplán nem tartózkodunk sokat otthon, de kell, hogy az autó másnap menjen 200-300 kilométert is. Ebben az esetben jönnek képbe az otthoni falitöltők.

Tudnivalók a falitöltőkről

Ezek a töltők 230V-os AC áramot használnak. Lehetnek 1 és 3 fázisúak. Teljesítmény szerint az alábbi módon csoportosíthatjuk őket:

Egy fázis esetén Három fázis esetén
3.7 kW (1 fázis 16 A) 11 kW (3 fázis 16 A) (3×3.7 kW)
4.6 kW (1 fázis 20 A) 17 kW (3 fázis 25A) (3×5,7 kW)
7.4 kW (1 fázis 32 A) 22 kW (3 fázis 32 A) (3×7.4 kW)

Falitöltő kiválasztása során 2 dologra kell figyelnünk.

 • az autónk milyen maximális teljesítménnyel tölthető (maximális töltőáram)
 • a lakásunk elektromos hálózata maximum mekkora árammal terhelhető

Mindezek figyelembevétele után, keressük meg a megfelelő márkát és a kivitelező szakembereket. Semmiképp se próbálkozzunk egyedül a felszerelésével, ugyanis nagyfogyasztónak számítanak a töltők és balesetveszélyes lehet a nem szakszerű beüzemelésük.

Kivitelezés

Célszerű védett, fedett helyen, például garázsban elhelyezni a kis otthoni „töltőállomásunkat”, ugyanis ezeknek a berendezéseknek általában IP44 vagy IP54 védelme van csupán. Miután megvan a helye, utána indokolt úgy elhelyezni a töltőnket, hogy az autóval minél közelebb férjünk hozzá, ugyanis a vezetéket hosszabbítóval megtoldani szigorúan tilos és tűzveszélyes.

Legjobb megoldás párosítani napelem rendszerrel, cégünk mindkét esetben áll rendelkezésére!

A töltő részletes ismertetője:

Autó töltő
Töltőkábel

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Vezetéknév*
  Keresztnév*
  E-mail*
  Telefonszám
  Tárgy
  Üzenet*

  REFERENCIÁK

  Országszerte egyre többen választanak minket!

  Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

  Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

  AJÁNLATOT KÉREK