Az ingatlanok energetikai korszerűsítése az utóbbi években szélesebb körű figyelmet kapott és sokan keresték a megoldásokat a besorolás javítására. Az olyan megoldások, mint pl. egy napelemes rendszer vagy hőszivattyú telepítése sokat segíthet, de érdemes az alapokkal kezdeni.

Vissza az alapokhoz

Mióta az energiaárak a korábbihoz képest jelentősen megnövekedtek, egyre többen dolgoznak azon, hogy ingatlanuk rezsiköltségeit minden lehetséges módon csökkentsék. Ez alapvetően egy attitűdváltást is igényel, hiszen az energiaforrások tudatosabb használata már önmagában is segíthet optimalizálni a fogyasztást, mely szerényebb összegű számlákat eredményezhet. A változás tehát kicsiben kezdődik, de természetesen műszaki szempontból is számos megoldás áll azok rendelkezésére, akik javítanák lakóhelyünk energetikai besorolását.

Előző cikkeinkben már sok szó esett a napelemes rendszerekről, hiszen manapság lényegében ezek számítanak a legnépszerűbb energetikai fejlesztésnek, az elérhető támogatásoknak köszönhetően ráadásul egy viszonylag gyorsan megtérülő befektetésről beszélhetünk. A körülmények javítása azonban csak akkor lehet hatékony, ha az alapok is rendben vannak, az ingatlanok energetikai besorolásának javítása pedig lényegében megoldhatatlan a megfelelő szigetelés nélkül. A homlokzati hőszigetelés mellett pedig természetesen a lábazati szigetelés sem elhanyagolható.

Hatékonyan zárt rendszerek

Az alapszabály szerint egy ingatlanban lényegében bármilyen energetikai fejlesztést szolgáló rendszer hatékonysága kevésbé garantálható, ha a ház szigetelése nem megfelelő. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy pl. egy napelemes rendszer nem lesz képes hatékonyan elvégezni feladatát, ám ha a ház hőháztartására gondolunk, a kiindulási pont mindenképpen a hőszigetelés. A minőségi szigetelés ugyanis segít optimalizálni a lakóterek energetikáját, aminek fenntartásához ezáltal jóval kevesebb energia szükséges. Megfelelő szigetelés nélkül tehát megfelelő energetikai besorolás sem érhető el.

A lábazati szigetelés, mint olyan talán kevesebbszer kerül konkrétan szóba, de talán nem is feltétlenül érdemes élesen elválasztani a szigetelés többi részéről. Ez ugyanis lényegében a homlokzati szigetelés azon része, mely a házak talajjal érintkező részét, tehát lábazatát érinti. Ezért azonban az anyaghasználat terén már nagyobb teljesítményű szigetelőanyagok javasoltak ide, hiszen az igénybevétel is jelentősebb, illetve a nedvesség hatás is fontos faktor. Akár külön, akár együtt kezeljük azonban a homlokzati és lábazati szigetelést, annak kivitelezése nem csupán alapvető kritérium, de előnyeit is hosszan sorolhatjuk.

Profin szigetelt előnyök

Manapság egy korszerű energetikával rendelkező ház vagy akár lakás kivitelezése lényegében elképzelhetetlen a megfelelő szigetelés nélkül. Ez pedig természetesen nem véletlen, hiszen ha valami ennyire alapvető szempont, akkor bizonyára számos gyakorlati előnyt is tartogat. A lábazati szigetelés esetén sincs ez másképp, ahogy a komplett hőszigetelésről is ugyanezek a pozitív tulajdonságok mondhatók el. De lássuk mik is ezek.

1. Energiahatékonyság növelése

A hőszigetelés egyik legalapvetőbb célja az ingatlanok energiahatékonyságának növelése. Ezt lényegében úgy érdemes elképzelni, hogy a megfelelő szigetelés nélkül rengeteg olyan nem feltétlenül látható hézaggal rendelkezik lakóterünk, melyen keresztül könnyen kedvezőtlen hőháztartás alakulhat ki, a nem megfelelő szigetelés pedig más problémákhoz is vezethet. Egy minőségi anyagokkal elkészített homlokzati és lábazati szigetelés azonban résmentesen zárja le ezeket a hézagokat, ezzel olyan közeget teremtve, mely már önmagában is jóval optimálisabb és hatékonyabb energiafelhasználást indukál.

2. Rezsiköltségek csökkentése

A hőszigetelés felsorolt előnyeit természetesen nehezen lehetne és nem is akarjuk szétválasztani, hiszen sok tekintetben szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az energiahatékonyság növelése például együtt jár a rezsiköltségek csökkenésével is, mely utóbbi napjaink energiaárai mellett a legtöbb háztartás egyik fő célja. A megfelelő homlokzati és lábazati szigetelés mellett ugyanis a többi energetikai fejlesztés is hatékonyabban képes kifejteni hatását, ezzel egy végletekig optimalizált rendszert kreálva ingatlanunkból.

3. Az ingatlan értéknövelése

A megfelelő energetikai besorolás ma már az ingatlant vásárlók számára is alapvető szempont. Egy korszerű módon hőszigetelt és energetikai szempontból is innovatív ház vagy lakás jellemzően sokkal előbb talál gazdára, ráadásul magasabb áron is, mint kevésbé modern társai. Az ingatlan értékének növekedése pedig sokszor még nagyobb mértékű is lehet, mint maga a befektetés amivel elértük azt, így a megtérülés továbbra sem kérdéses.

Sosem késő szigetelni

A lábazati szigetelés elsőre talán valamiféle rendkívül speciális, nehezen kivitelezhető megoldásnak tűnik, holott semmiben sem különbözik a hagyományos hőszigeteléstől, legfeljebb csak az említett anyaghasználatban. Az is téves megközelítés, ha valaki úgy gondolkodik, hogy háza szigetelése már nem megfelelő, így nincs is esély annak javítására. A hőszigetelés azonban nem így működik és ez az egyik legnagyobb olyan előnye, mely a fenti felsorolásban nem került említésre. A telepítés ugyanis bármikor megoldható, akár már egy korábban elkészült házon is.

Ezzel pedig azoknak is esélyük nyílik az ingatlanok energetikai fejlesztéseinek megalapozására, akik korábban építkeztek vagy vásároltak olyan ingatlant, melyek besorolása még messze elmarad a ma megszokottól. A lábazati szigetelés a komplett folyamat csupán egyetlen része, ám mi az Aleronnál természetesen házak teljes hőszigetelését vállaljuk, a hozzá társuló tapasztalattal és szakértelemmel. Sosem késő tehát belevágni az energetikai fejlesztésekbe, melyet mindig érdemes az alapoknál, tehát a hőszigetelésnél kezdeni.

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS