Tévhit, hogy a vastag vályogfalazat önmagában is jó hőszigetelő, mert egy 50 cm-es vályogfal hőszigetelő képessége nagyjából egy átlagos téglafaléval ér fel. A vályog előnye, hogy kiváló páraszabályozó hatása ami a beltérben kellemes klímát biztosít nekünk. Egy meszelt vályogfalazat tisztítja a beltéri levegőt, és egészségesen komfortos, de nagyon fontos, hogy megfelelően anyagokkal hőszigeteljük.

Szigeteltessen jól! Ha rosszul megválasztott szigetelőanyaggal esünk neki a vályogfalazatnak, nagyobb károkat okozhatunk mintha vízzel locsolnánk. A vályog organikus, szerves építőanyag, természetességéből adódóan lélegeznie kell. A vályogházak vízszigetelési hiányosságai miatt különösen fontos, hogy kizárólag páraáteresztő és szerves anyagokat használjunk, legyen az vakolat, habarcs vagy homlokzati hőszigetelés.

Mi történik ha EPS/hungarocell anyagokkal szigetelünk?

Bár a külső homlokzat látszólag egységes és szép lesz, azonban a pára képtelen a falból távozni, utat fog  keresni, a vizesedés egyre magasabbra húzódik majd és állandósul. A fal elveszti páraáteresztő képességét, befullad, vizesedni és penészedni kezd, a szerves anyagok rothadása megindul. A beltérben megjelenik a jellegzetes feketepenész, a dohosság és a nyirkos, egészségtelen levegő. A falhoz tolt bútorokon és az ablakokon kicsapódik a víz.

Az ilyen fuldokló házak nem csak a komfortot rontják, hanem súlyosan egészségkárosítóak is! A drágán, viszont szakszerűtlenül szigetelt vályogfalazatunk lassan sárrá alakul, ami statikailag rombolja otthonunkat, és jóhiszemű befektetésünkkel tönkretesszük épített környezetünket és egészségünket!

Mégis mit tehetünk ha vályogházunk van, de nem szeretnénk lemondani az energiatakarékosságról és szigetelnénk?

Nem szabad kétségbe esnünk, mert ma már szakszerűen szigetelhetjük vályogházunkat, régi tégla építésű épületeinket, könnyűszerkezetes házainkat. Kőzetgyapot, nádtáblás, fa és kenderrost szigetelőanyagokkal megoldhatjuk a speciális igényű falazatok szigetelését anélkül, hogy kárt tennénk bennük!

Az előző bekezdéseket elolvasva már tudjuk, hogy régi épületeink több odafigyelést, és szakértelmet igényelnek, mint a modern falazóanyagokból épített házaink, de ez nem jelenti azt, hogy nem tehetjük őket energiahatékonyabbá és komfortosabbá.

A vályogtéglából, kőből vagy vert falazással épült otthonát is szigetelheti, ha betartja az alábbi ökölszabályokat.

  • Csak megfelelő vízszigeteléssel rendelkező vályogépületet szigeteljen!

  • Ha a régi vízszigetelés már tönkrement, de nem tapasztal vizesedést, szigetelés előtt végeztessen nedvességmérést a falazat lábazati részén, győződjön meg róla, hogy a falazat nedvességtartalma a normális tartományokon belül van!

  • Csak légáteresztő szigetelőanyagokkal szigeteltessen (kőzet vagy ásványgyapot szigetelőanyagok, fa és kenderrost szigetelések)

  • A szigetelő anyagokat rendszerben szerezze be, a megfelelő páraáteresztő képességű ragasztó és vakolatszínező anyagok kiválasztásával együtt. Ne feledje sima EPS/hungarocell szigetelőrendszer nem alkalmas vályog és vert falazatú házak szigetelésére! A szakszerűtlenül elkészült szigetelés penészedést, dohosodást és a falazat pusztulását okozhatja!

  • A belső helyiségek falait lehetőség szerint légáteresztő falfestékkel fedje, kerülje a diszperzit és a magas műanyagtartalmú festékek alkalmazását. A homlokzati színezőanyag kizárólag ásványi alapú lehet!

Vigyázzon otthonára, hiszen fontos, hogy a hőszigeteléssel úgy legyünk energiahatékonyabbak, hogy közben nem fullasztjuk meg az épületünket!  Az Aleron Energiánál nem csak Ügyfeleink igényeire fordítunk kiemelt figyelmet, hanem otthonukra is! Felmérő és kivitelező szakembereink a mindenkori legjobb megoldást keresik Önöknek, hogy a szigetelendő épület épségét és szerkezeti egységét megőrizve tehessük komfortosabbá és energiahatékonyabbá az Önök otthonát!

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS