A lakóházak megfelelő energetikai besorolása napjainkban talán még fontosabb szempont, mint eddig. Az energiaárak növekedéséből fakadóan ugyanis mindenki igyekszik olyan hosszútávú megoldást találni, amely segíthet csökkenteni a rezsiköltségeket. Ez a folyamat pedig már idejekorán megalapozható a megfelelő hőszigeteléssel.

A külső védvonal előnyei

Manapság, mikor lényegében minden, a normál életvitelhez kapcsolódó költség és ár az egekbe szökött, mindenki ott igyekszik spórolni, ahol tud. Ehhez pedig szervesen hozzátartozik a különböző fix havi kiadások csökkentése, mely kategóriába természetesen a rezsiszámlák is beletartoznak. Tény, hogy a valamilyen szinten továbbra is érvényben lévő rezsicsökkentési intézkedések valamilyen módon segítséget jelentenek, a valódi árcsökkentést sokszor befektetéseken keresztül lehetséges elérni. Ennek pedig legjobb módja a házak és lakóépületek energetikai korszerűsítése.

A rendelkezésre álló technológiák napjainkban már egészen modern, kiváló megoldásokat kínálnak arra, ha valaki energetikai szempontból szeretné rendbe szedni házát. A különböző fűtési rendszerek, energetikailag kedvező építőanyagok, beépített, gyakorlatilag preventív megoldások egész tárháza áll rendelkezésre, arról nem is beszélve, hogy a kedvező áron elérhető napelem rendszerek telepítésével akár nullszaldós rendszerek kiépítésére is lehetőségünk van. A rezsicsökkentés elleni küzdelmet azonban már az alapoknál érdemes elkezdeni, melynek fő letéteményese a homlokzati hőszigetelés kivitelezése lehet.

Miért éppen kültéri szigetelés?

A sokszor emlegetett korszerű energetikai rendszerek, legyen az hűtés, fűtés vagy épp energia visszanyerés tényleg minden lehetőséget megadnak arra, hogy a lakóházak energetikáját sosem látott mértékben javítsuk. Ezeknek persze ára is van, így mindenki a saját pénztárcájához mérten számolhatja ki azt, hogy egy adott korszerűsítés, energetikai befektetés és a várható megtérülési idő aktuálisan vállalható-e. Egy családi ház szigetelése azonban olyan dolog, mely gyakorlatilag nem kellene, hogy gondolkodás tárgyát képezze. Azt, hogy pontosan mire is jó a homlokzati hőszigetelés, talán nem nehéz kitalálni. A kiépített szigetelő rendszer ugyanis valóban szigetel, tehát segít javítani a házak hőháztartását, ezzel optimalizálva a fűtési és/vagy hűtési költségeket.

A kültéri szigetelés olyannyira szerves része egy modern épületnek, hogy napjainkban már lényegében enélkül el sem készülhetne egy új lakóház. A homlokzati hőszigetelés szerepe azért is kiemelkedő, mert hiányában szinte bármilyen szupermodern energetikai megoldást alkalmazhatunk a házon belül, a várható megtérülési idő vagy nagymértékben kitolódik, vagy egyszerűen nem is beszélhetünk ilyenről. A szigetelőanyagok használata azonban képes bent tartani a meleg levegőt, illetve a nyári időszakban elfogadható szinten tartani a szobák hőmérsékletét, mely tevékenység a többi energetikai megoldással kiegészülve egészen magas szintű komfortot biztosít.

Megéri nekem ez a befektetés?

A homlokzati hőszigeteléssel kapcsolatban bátran állítható, hogy a legkedvezőbb áru, legtöbbet alkalmazott és az egyik leghatékonyabb energetikai fejlesztés, mely egy lakóház esetén elvégezhető. A szigetelőanyag beszerzési költsége viszonylag kedvező, az árak oroszlánrészét pedig inkább a munkadíj teszi ki. A számolást mindenképpen négyzetméter alapon érdemes elvégezni, így tehát minél nagyobb a szigetelendő felület, annál magasabb költségekkel érdemes számolni. Ebből a szempontból pedig természetesen az alkalmazott szigetelőanyag is számít. A normál vagy grafitos EPS, illetve kőzetgyapot opciók között nem találunk nagy árkülönbséget, de a megtérülés szempontjából sem mindegy, mit választunk.

Ha pedig megtérülésről van szó, mindenképpen érdemes kicsit beszélni róla, hogy ez a homlokzati hőszigetelés esetén mit is jelent. Az elérhető ajánlatok, anyag- és munkadíjak, illetve a szigetelendő felület mérete alapján a kiadások némiképp könnyedén kiszámolhatók, a befektetés megtérülése azonban már más kérdés. Ebből a szempontból lényegében két fő irányvonalat említhetünk, mely a homlokzati hőszigetelés megtérülési lehetőségeire vonatkozik:

  • Az egyik az ingatlan értékének növekedése, mely a statisztikák szerint a megfelelő szigetelés birtokában akár 15-20 százalékos differenciát is jelenthet. A jobb energetikai minősítésű épületek a KSH egy korábbi tanulmánya szerint is magasabb áron kelnek el. E tekintetben tehát akár azonnali, milliós megtérülésről is beszélhetünk.

  • A másik megtérülési mód az evidensebb, szakaszos megtérülés, mely elsősorban a homlokzati hőszigetelés után realizálódó, alacsonyabb rezsiszámlákon keresztül következik be.  Erről pontos számokat nehéz említeni, hiszen számos tényezőn múlik, az ingatlan méretétől kezdve, a tájoláson át a nyílászárók minőségével bezárólag. Az azonban elmondható, hogy ha csupán az alacsonyabb fűtésszámlákkal számolunk, egy családi ház szigetelésének megtérülési ideje nagyjából 3-5 év.

Sosem késő belevágni

Habár a homlokzati hőszigetelés napjainkban már az új épületek alapvető kelléke, azok számára sem elérhetetlen megoldás, akik házuk építésekor még nem gondoltak erre. A házak szigetelése ugyanis probléma nélkül megoldható utólag is, a kivitelezés minőségére, illetve a várható energetikai előnyökre ez semmilyen hatással nincs. A funkció mellett pedig esztétikai szempontból is sokat javíthatunk házunkon, hiszen a hőszigetelés kivitelezésével a ház homlokzata is egészen új külsőt nyer el. Ennek kivitelezése pedig adott esetben még bonyolultabb is lenne, ha nem a szigetelés folyamatával kötnék össze.

A homlokzati hőszigetelés során csakúgy, mint bármilyen energetikai fejlesztés során elengedhetetlen a hozzáértő, tapasztalt szakemberek megbízása a munkával. Az Aleron esetén ez a háttér mindenképpen adott, célunk pedig nem más, mint minden esetben megtalálni a lehető legjobb, személyre szabott, költséghatékony megoldást. A homlokzati hőszigetelés mellett pedig olyan egyéb energetikai fejlesztések kivitelezésében is rendelkezésre állunk, mint pl. napelemes rendszerek telepítése, hűtő-fűtő technológiák kiépítése stb. A házak megfelelő energetikai besorolása talán még sosem volt annyira fontos, mint ma, mi pedig elhivatottan dolgozunk ennek fejlesztéséért, a megrendelők igényei mentén.

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS