Az utóbbi időszakban számos pályázati opció bukkant fel azok számára, akik új otthont kerestek maguknak vagy épp meglévő lakásukat, házukat fejlesztették volna különböző módokon. Utóbbira hamarosan ismét lehetőség adódik, ezzel kapcsolatban pedig érdemes tisztázni, amit eddig tudunk.

Újult erővel a megújulásért

Hazánkban az utóbbi években számos olyan támogatási program indult, mely az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták, elsősorban a lakóhelyük fejlesztésein keresztül. A hagyományosabbnak tekinthető felújítási támogatások mellett a lakások és házak vásárlását is különböző családbarát hitelekkel támogatták, illetve nemrég az energetikai fejlesztések kapcsán is jelentős munka indult el. Ez utóbbinak köszönhetően több ezer háztartás szerezhetetett be kedvező feltételekkel napelemes rendszereket, ezzel egyrészt kihasználva megújuló erőforrások előnyeit, másrészt csökkentve az energiaárak okozta költségeket.

Sok lakóház esetében azonban egyáltalán nem ez a legnagyobb probléma, hiszen környezetük más, alapvetőbb felújításra szorul. Az otthonfelújítási támogatás 2024 évben is elindul, júniusban pedig várhatóan hatalmas roham indul a legújabb keretösszeg egy-egy részének elnyeréséért. Az előzetes ígéretek alapján csak olyan lakóházak felújítására folyamodhattak támogatásáért, melybe be van kötve a vezetékes gáz, ám a kritérium megszűnésével jóval többen jogosultak a pályázatra. Érdemes tehát időben lépni és kedvező feltételekkel felújítani otthonunkat.

Roham a támogatásért

Az előzetes várakozásokkal ellentétben az új kritérium rendszer azt eredményezi, hogy a korábban jogosul pályázók többszörösével számolhat majd a támogatást folyósító szervezet. Az Otthonfelújítási támogatás 2024 keretösszege ugyan nem csekély 108 milliárd forint, mely nagyjából 20.000 ingatlan felújítását teszi lehetővé. Az új feltételek mentén ugyanakkor várhatóan 2,2 millió háztartás jogosult a támogatásra, ezáltal eddig talán soha nem látott roham indul majd a vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel kombinációját nyújtó konstrukció elnyeréséért.

A támogatásra 1990 előtt épült házak pályázhatnak és fontos kitétel, hogy az elnyert összeg a szigetelésre és a fűtés korszerűsítésére használható fel. E két halmazba persze több más, kisebb munka is beletartozik, ám az ezeken kívül eső felújítási munkák már nem esnek az Otthonfelújítási támogatás 2024 hatálya alá. A kivitelezések nyomán a házak energiafelhasználásának legalább 30%-kal kell csökkennie, mely felhasználói szempontból is komoly nyereségnek számít. A program keretében nyújtott támogatások június 3-tól igényelhetők.

Amit eddig tudunk

Ahogy sok más esetben, úgy az Otthonfelújítási támogatás 2024 kapcsán is akadnak még kérdőjelek a pontos részletekről, illetve a folyósítás és felhasználás pontos feltételeiről. Ezzel együtt is már egészen sok tudható a legújabb pályázatról. Lássuk tehát tételesen a már tisztázott, legfontosabb tudnivalókat a támogatás kapcsán:

  • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, mely két részből áll össze: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A vissza nem térítendő támogatás a gyakorlatban a kölcsön összegét fogja csökkenteni.
  • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év.
  • A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5–3,5 millió forint között alakulhat. A pontos összeg függ többek között: az igénylő jövedelmétől, a lakóhely járásában mért átlagkeresettől stb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szegényebb régiókban magasabb támogatás érhető el, de a pontosítás még hátravan.
  • Kizárólag 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható az összeg.
  • Az épület energiafelhasználásának legalább 30 százalékkal csökkennie kell, melyet energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni.
  • A támogatott munkálatok köre: nyílászárócsere, szigetelés, melegvíz-rendszer korszerűsítése, fűtési rendszer korszerűsítése.

Amiben az Aleron Energia segíthet

Az elmúlt években lezajló energetikai fejlesztések egy jelentős részéhez cégünk is hozzájárulhatott, hiszen számos területen tudtuk és tudjuk is segíteni partnereinket. Bár a legújabb Otthonfelújítási támogatás 2024 évi kiírásának nem minden munkálatából tudunk részt vállalni, a házak hőszigetelésének területén például továbbra is számíthatnak ránk az ügyfelek.

Mint arról már sokszor beszéltünk, a házak megfelelő energetikai besorolásának és a többi energetikai fejlesztés hatékonyságának alapja a megfelelő minőségű hőszigetelés. Mi az Aleronnál épp ezért szeretjük a folyamatokat az alapoktól kezdeni és a hőszigetelések kivitelezése területén is profi, megbízható, hosszútávon is minőségi segítséget nyújtani azok számára, akik minket tisztelnek meg bizalmukkal. Így tehát ha az új otthonfelújítási támogatás kapcsán a cél a hőszigetelés fejlesztése vagy telepítése, keressenek minket bizalommal!

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!