Az alternatív energia és az energiatakarékosság korunk egyik legvitatottabb témája, ráadásul több olyan tévhit is kering a köztudatban, ami nem vet jó fényt a zöld energia használatára. Négy olyan tévhitet hoztunk most cikkünkben, amit mindenképpen szeretnénk megcáfolni. Vajon elég áramot tudunk termelni a megújuló energiaforrások berendezéseivel? Mennyire hatékony a rendszer és milyen körülmények szükségesek a működéséhez? Mennyire bonyolult a telepítése és milyen nehéz hozzájutni? Cikkünkben körbejárjuk a tévhiteket és megválaszoljuk az ezzel kapcsolatos kérdéseket racionális szemmel!

Nem elég hatékony, kevés energiát termel?

Sokan azt gondolják, hogy a napelemek nem elég hatékonyak, mi azonban ezt megcáfolnánk. A napelemes rendszerek 2024-re már akár 600GW-tal nagyobb kapacitással bírnak majd, mint manapság – hozzávetőlegesen csak az Egyesült Államok villamosenergia-kapacitása 1200 GW. Ez köszönhető részben a technológiai fejlődésnek, részben pedig annak, hogy a világ országai törekszenek a zöld energia és az energiatakarékosság minél nagyobb fokú elérésére. 

A becslések szerint 30 éven belül már sok ország átállhat a teljesen megújuló energiaforrások használatára. Ebből látható, hogy a napelem már most hatékony és ennél még hatékonyabb lesz majd a közeljövőben.

Az egyik leghíresebb tévhit David Hughes tudós tollából származik, aki valójában nem is tévhitként írta le, de a rossz nyelvek kiragadták ezt az egy mondatot az írásából: “A turbina addig foroghat, amíg szét nem esik; de soha nem fog annyi energiát termelni, amennyit az építésébe invesztáltak.” 

A teljes tanulmánynak része azonban a hozzá tartozó magyarázat is. Ez az eset ugyanis csak és kizárólag teoretikus, hiszen a modern szélturbinák helyét többféle méréssel igazoltan választják ki a szakemberek. Így nem fordulhat elő az, hogy a turbina nem kap elég szelet, tehát sokkal több energiát termel, mint amennyit a gyártásuk és üzembe helyezésük igényelt.

A napelemek nem foglalnak sok helyet a ház tetején

Nagy területet vagy sok helyet foglal el?

A zöld energia hírnökei, a szélerőművek és a napelem farmok valóban igényelnek valamennyi helyet, de annyit azért nem, amennyit a tévhitek gondolnak. Egy MIT tanulmány szerint 2050-re a villamosenergia iráni igény kielégítésére szolgáló napelemek körülbelül 33.000 km2 helyet foglalnak majd el. 

Első hangzásra ez soknak tűnik, azonban nézzünk meg más adatokat is. Csak az Egyesült Államok háztetői 20.000 km2-nyi helyet jelent a napelemek számára, míg szintén az USA-ban majdnem 50.000 km2-nyi útszakasz található kihasználatlanul. Ebből látható, hogy bőven lenne hely a napelemek elhelyezésére úgy, hogy azok nem is foglalnak így már akkora helyet. 

De nemcsak napelemmel lehet az energiatakarékosság megvalósítására törekedni: a szélerőművek is képesek a zöld energia létrehozására. Barry Brook egy ausztrál környezettudós, aki a szélerőművek helyfelhasználását vizsgálta. Kutatásából kiderült, hogy Ausztrália egyharmadának szélenergia általi energiaellátásához 66.000 km2-re lenne szükség. 

Ez azonban a technológia fejlődésével folyamatosan csökkenhet, illetve a szántóföldek esetében nem is olyan zavaró a jelenléte ahhoz képest, hogy mennyi áramot képes megtermelni! 

Nem tud működni sötétben vagy szélcsendben?

Az valós tény, hogy most még a napelemek nem tudnak működni a sötétben és a szélturbinák sem mennek a szélcsendes időben. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban a mérnökök nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy mihamarabb megoldásokat találjanak a zöld energia nagyfokú kiaknázására. Az energiatakarékosság jegyében törekszenek arra, hogy minél érzékenyebb paneleket és turbinákat hozzanak létre, így nagyobb áramtermelést biztosítva a zöld energia által.

Másik fontos szempont még a zöld energia tárolásánál az akkumulátorok lassú, de biztató fejlődése. Már jelenleg is forgalomban vannak olyan akkumulátorok, melyek képesek eltárolni a napelem által létrehozott áramot. Ennek a kapacitása viszont igencsak alacsony, a mérnökök azonban törekszenek ennek feljavítására. A hatékonyabb akkumulátorok ugyanis képesek lesznek nagyobb mennyiségben hosszabb ideig tárolni az áramot az energiatakarékosság jegyében.

A szélerőművek rengeteg zöld energia termelését teszik lehetővé

Nehéz hozzájutni?

Ez ma már egyáltalán nem igaz, hiszen a zöld energia és az energiatakarékosság ma már sokaknak szívügyük. Ma már Magyarországon is elérhetőek és megvásárolhatóak a különféle típusú és egyedi paraméterekkel rendelkező napelem panelek és a hozzájuk tartozó inverterek. 

Emellett remek szakemberek dolgoznak a napelemek megfelelő módon történő felszerelésén. A napelemek tehát igenis elérhetőek hazánkban is, lehetővé téve ezáltal a zöld energia használatát!

Konklúzió

Cikkünkben szó esett tehát négy fontos tévhitről, amit igyekeztünk racionálisan megcáfolni. Így kiderült, hogy a zöld energiát létrehozó rendszerek nemcsak a kapacitásban és az optimális helyhasználatban remekelnek már manapság is, hanem még ezen felül hatalmas fejlődésre képesek a mérnökök segítségével. Szerencsére ma már Magyarországon is hozzájuthat a napelemes rendszerekhez az Aleron Energia jóvoltából. Érdemes felkeresnie minket!