A fenntarthatóság és energiatakarékosság ma már kulcskérdésként jelenik meg a mindennapokban. De hogyan lehet energiatakarékos egy háztartás ebben a megnövekedett energiaigényű világban? Hogyan látjuk el háztartási gépeinket, hobbiberendezéseinket, fűtésrendszerünket, vagy akár az elektromos járműveinket annyi árammal energiatakarékosan? Cikkünkben adunk néhány tippet!

Hogyan élhetünk energiatakarékosan?

A mai átlagháztartásokban is felmerülhet a túl magas villanyszámla problémája. A megnövekedett energiafogyasztás modern életvitelünk mellett nem is csoda. Az alábbiakban 7 olyan módszert javaslunk, amivel energiatakarékosabban élhetünk. 

  1. Új háztartási berendezés vásárlásakor érdemes energiahatékony kivitelt választani. Hűtőgépek esetén ez például az “A”, az “A+” és az “A++” osztályt jelenti. Mosó- és mosogatógépek esetén hasznos az energiatakarékos rövid program.
  2. Meglévő háztartási gépek esetén érdemes elvégezni a rendszeres karbantartásokat. Egy villanybojler vagy egy fűtőtest a vízkő miatt veszíthet a hatékonyságából, ami többletfogyasztást eredményez és gátolja az energiatakarékosságot.
  3. Amennyiben villanybojler vagy kazán adja a meleg vizet, úgy érdemes fogmosás vagy mosogatás közben elzárni a csapot. Felesleges ugyanis a meleg víz folyatása, elegendő csak az öblítéskor használni azt.
  4. Az öntözési időszakokban kényelmes lehet a talajban lévő víz felszivattyúzásával öntözni. Sok energia nyerhető az esővíz összegyűjtésével és az azzal történő öntözéssel is.
  5. A világítás esetén érdemes az izzókat LED-es fényforrásokra cserélni, illetve a mozgásérzékelők felszerelésével automatizálható a működésük is.
  6. Érdemes az elektromos főzőlapot valóban csak akkor használni, amikor szükség van rá. Tehát az előkészületek alatt és a főzés befejezése előtt 5-10 perccel nem szükséges bekapcsolt állapotban tartani. Sütő esetén pedig az ajtó nyitogatásával generálható jelentős hőveszteség. A hosszabb főzési időt igénylő ételekhez a kukta lehet hasznos segítség, hiszen akár 30-35%-nyi energiát takaríthat meg a hagyományos főzéshez képest.
  7. Télen távozáskor javasolt a fűtést 17 °C körüli hőmérsékleten hagyni az energiatakarékosság érdekében. Így nem hűlnek le a falak és az érkezésünk után kisebb energiába telik a helyiségek felfűtése. A fűtőegységet érdemes szabadon hagyni a hő megfelelő áramlásához, illetve a párologtatás is sokat segít a hőérzeten. 

elektromos autó töltése

Energiára márpedig szükség van!

Már a háztartásokban is rengeteg energiára van szükség: gyakorlatilag nem tudunk enélkül élni a mindennapokban. A mindennapos odafigyelés mellett javasolt egy szinttel feljebb lépni a környezetbarát és energiahatékony megoldások felé. Ma már az energiaigény fedezésére megújuló energiaforrásokat is használhatnak a háztartások. 

A zöld energia használata napelem formájában teszi lehetővé a család teljes energiafelhasználásának fedezését és az energiatakarékosság elérését. Mindezt úgy, hogy nincsen többé magas villanyszámla, miközben a napelem nem szennyező módon termeli meg a szükséges áramot. A napenergia a legszéleskörűbben felhasználható megújuló energiaforrás az átlag fogyasztók számára.

Milyen megújuló energiaforrásokat lehet hasznosítani?

A legtöbb országban megindult az energiatakarékossági törekvés, méghozzá megújuló energiaforrások népszerűsítésével és használatával. A legelterjedtebb módszerek a napelemes rendszer és a szélerőmű. Mindkét típusú zöld energia képes ipari méretekben is megtermelni az áramot. A napelem azonban már a háztartásokban is hasznosítható.

További megújuló energiaforrás például a víz, ami vízerőművekkel termeli meg a zöld energiát. A szélsőséges időjárás és a csapadék elmaradozása azonban hátrányos helyzetbe hozta. A hőszivattyúval a geotermikus energiával történő fűtés oldható meg. Ennek azonban nagy hátránya, hogy elektromos áram termelésére nem használható. 

férfiak felszerelik a napelemet

Miért a napenergia a legelterjedtebb, mi a napelemes rendszerek előnye?

Az áramtermelésben a napenergia remek választás a lakossági fogyasztók számára, hiszen lehetővé teszi a villanyszámla eltüntetését is. A megújuló energia ugyanis képes árammal ellátni egy teljes háztartást, ráadásul ez sokrétűen fel is használható. Nemcsak a berendezések működtethetőek vele, hanem a padlófűtés és más korszerű és energiahatékony rendszerek is. Az elektromos járművek feltöltéséről már nem is beszélve.

A világ egyre jobban hajlik a környezetbarát megújuló energiaforrások előtérbe helyezésére. A napelemmel elindulhatunk ezen a jövőbe mutató útvonalon, így akár a szolgáltatótól is függetlenedhet a háztartás. A jövőben valószínűsíthető a nyersanyagok drágulása, hiszen a Föld készleteinek nagy részét már feléltük. Így aki szeretne ingyen energiához jutni és nem szeretne lemondani a növekvő elektromos eszközigényéről, annak ajánljuk a napelemes rendszer telepítését. 

A technológia fejlődésével pedig akár a napelemek is egyre olcsóbbá válhatnak! Az egyszerű szerkezeteknek nincs szükségük nagyobb karbantartásokra és javításokra még szélsőséges időjárás mellett sem. Telepítése igazán egyszerű és gyors, illetve használt vagy új építésű ingatlanokra is felszerelhető. Műszaki paramétereinek köszönhetően a mai napelemek már viszonylag hosszú élettartammal rendelkeznek. Mindemellett a napelem még az ingatlan értékét is jelentősen megnöveli.

 

Napelemes rendszer telepítését tervezi az energiatakarékosság jegyében? Az Aleron Energia jó választás lehet! Keressen fel minket elérhetőségeink egyikén és beszéljünk a részletekről!