Barion Pixel

Napelemes megoldás a vízhiány kezelésére

A Tesla, a SolarCity leányvállalata által alapított GivePower nonprofit szervezet napelemes sótalanító rendszereket telepít a világ legrászorultabb területein.

Kezdetben a nonprofit szervezet napelemes világítást biztosított fejlődő országok iskolái számára, abban a reményben, hogy ez oktatási lehetőségeket nyit meg az itt élő lányok számára is. A GivePower társalapítója szerint azonban gyorsan kiderült, hogy a közösségek vízbiztonságának elősegítése kulcsfontosságú a kérdés kezelésében, mivel a lányok gyakran hiányoztak az iskolából, hogy a család tiszta ivóvízét megszerezzék.

Az iható, tiszta vizet nélkülöző közösségekben az aszály és az éghajlatváltozás miatt egyre sürgetőbb a vízhiány kezelése. A megújuló energiát használó megoldások segíthetnek a helyzeten. Az egyre hatékonyabb, innovatív energiatárolási lehetőségek és a csökkenő napelem árak vonzóbbá teszik a napenergia-alapú sótalanítási eljárásokat.

Épp ezért a GivePower idén tartályos, napenergiával működő a tengervizet sótalanító és -tisztító berendezéseket létesít a kenyai Mombasában és a haiti La Gonave-ban. Ezek az új projektek Tesla powerwall akkumulátor technológiájával fognak működni.

A napenergiával működő rendszerek tervezetten napi maximum 75 000 liter tiszta, iható vizet termelnek majd. A szigetüzemű rendszereknél egy 50 kW-os napelemes rendszer által előállított energiát egy 120 kW-os Tesla akkumulátor fogja tárolni. Ez a szolár és akkumulátor rendszer két alacsony teljesítményű, fordított ozmózis elvén működő sótalanító szivattyút fog táplálni, amelyek egyszerre üzemelnek a folyamatos termelés biztosítása érdekében.

A Port-au-Prince partjainál fekvő projektjük a szeizmikus követelményeknek is megfelel, így képes ellenállni egy négyes kategóriájú hurrikánnak is.

A projektek kidolgozásakor kulcsfontosságú, hogy mennyi energia szükséges a tengervíz sótalanításához. Ez elsősorban a projekt költségét, gazdaságosságát és fenntarthatóságát határozza meg.

“Látnunk kell, hogy ezek a jótékonysági projektek gazdaságilag életképesek – hogy a jövőben továbbra is működhetnek az adományozók folyamatos támogatása nélkül a rendszerek” – mondta Kyle Stephan, az GivePower operációs alelnöke.

A GivePower napenergiával működő üzemének költsége mintegy 500 000 dollár, és várható élettartama 20 év. Jelenleg ezek a berendezések csak jótékonysági céllal készülnek, kereskedelmi forgalmazását nem tervezik.

Eddig a szervezet összes napenergiával működő gazdasága a tengerparton található. Ennek több oka van. Az egyik az, hogy a világ vizének 98% -a az óceánban van, és a világ népességének 73% -a tengerparti területeken él, ahol az ivóvíz is sokszor enyhén sós – jegyezte meg Barnard. Ezenkívül a hasonló nem tengerparti üzemek telepítési költségei magasabbak. Szintén szempont, hogy a tengerparti, jól működő napenergiát hasznosító sótalanító berendezések környezeti hatása alacsony, nem befolyásolják a föld alatti vízzáró rétegeket.

Szerencsések vagyunk, hogy mi itt Magyarországon könnyen hozzájutunk a tiszta ivóvízhez, de a napenergia felhasználására számos más lehetőség van. Otthonunk elektromos berendezéseinek működtetésétől kezdve, elektromos fűtésünk vagy a nyári melegben a klímánk üzemeltetésén át, az elektromos vagy hibrid autónk töltéséig.

A cikk az amerikai pv magazin írása alapján készült.

Kérje ajánlatunkat és használja ki a Nap korlátlan erejét! Van új a Nap alatt!

2022-03-28T15:50:53+02:00

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

Go to Top