Kevesen tudják, hogy az áramátalakító, vagy más néven inverter az egyenáram váltóárammá alakítása mellett számos fontos feladatot ellát a napelemes rendszerben. A nap energiájának felhasználásával és a napelemes rendszerek elterjedésével az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen átment áramátalakítók szerepét és típusait vettük górcső alá legújabb blog cikkünkben.

Ha elolvassa, az alábbi kérdésekre kaphat választ:

  • Mi az az áramátalakító?
  • Mi a szerepe a napelemes rendszerekben?
  • Milyen fajtái vannak az áramátalakítónak?
  • Melyiket érdemes választani?

A fentiek mellett bemutatjuk miként segítünk ügyfeleinknek egyedi megoldásainkkal a napelemes projektjeink sikeres megvalósításában. 

Mi az az áramátalakító?

Az áramátalakító berendezés a napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme. Nélküle nem tudnánk felhasználni a napelemek által begyűjtött és megtermelt napenergiát. A napelemek ugyanis az elektromos energiát egyenáram formájában termelik, a lakossági hálózatra kapcsolt elektromos eszközök viszont váltóárammal működnek. Az áramátalakítók két konverterből állnak (DC/DC és DC/AC) és a legfőbb feladatuk, az egyenáram váltóárammá alakítása. 

Solar Edge áramátalakító

Milyen más szerepe van még a napelemes rendszerben? 

A napelemes rendszerek fejlődésével az áramátalakítók is számtalan változáson mentek keresztül, aminek köszönhetően jelentőségük megsokszorozódott. A korszerű napelemes áramátalakító készülékek az alábbiakért felelősek:

A teljesítmény maximalizálása

A tradicionális napelemek összteljesítménye mindig a legalacsonyabb teljesítményű napelemhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy ha egy napelem panel árnyékba kerül és leesik a teljesítménye, akkor a teljes rendszer összteljesítménye csökkenni fog. Erre nyújt remek megoldást a napelem optimalizáló, amely a hozzáillő több munkapontos inverterrel együtt maximalizálja a rendszer teljesítményét.

Jelentés az energiatermelésről

A korszerű áramátalakító interfészként üzemel a napelemek és a fogyasztó között. Lehetővé teszi a hogy a felhasználó bárhonnan és bármikor akár mobilkészüléke segítségével ellenőrizhesse a rendszer aktuális teljesítményét és fogyasztását és könnyen átlátható felhasználói felületen. 

Biztosítja a rendszer biztonságos működését

A modern áramátalakító berendezések fejlett monitoring szolgáltatást nyújtanak akár panel szintű felügyelettel és automatizált hiba értesítéssel, amely garantálja a napelemes rendszer biztonságos működését. Emellett szabályozza a hálózat frekvenciáját és képes megváltoztatni a teljesítményét is, sőt akár a villamosenergia hálózatról is képesek leválasztani a napelemes rendszert, ha szükséges. 

Milyen típusai vannak?

Az áramátalakítónak az idők során a különböző igényekhez igazodva alakultak a típusai, amelyek közül a legelterjedtebbek:

  • Micro: a micro áramátalakító neve annak méretére utal. Jóval kisebb ugyanis a hagyományos készülékeknél, ami természetesen alacsonyabb teljesítményt is jelent. Egyik legfőbb előnye, hogy támogatja a panelszintű munkapont és monitoring rendszert, a felszerelése azonban bonyolultabb és a karbantartása is költségesebb a hagyományos áramátalakítókhoz képest.
  • Standard String: a legelterjedtebb áramátalakító készülék típus, amely a  többsorosan kötött napelemes rendszerek esetében használatos.
  • Hibrid: a hibrid áramátalakító ahogy a neve is mutatja két funkciót lát el egyszerre. Nem csak a napelemből érkező egyenáramot képes váltóárammá alakítani, de energiát is táplálni tud az akkumulátorba, illetve vételezni abból, ha szükséges.

Az áramátalakító a napelemes rendszer egyik legfontosabb berendezése

Melyik áramátalakítót érdemes választani?

Ahogyan az a fentiekből látszik, az áramátalakítónak kiemelkedő szerepe van a napelemes rendszer megfelelő működésében. Ezért érdemes megbízható gyártó, magas minőségű készülékét választani, amelyre legalább 10 év garanciát biztosítanak. A magas hatásfok, a monitoring szolgáltatás és a beépített wifi kártya szintén olyan tényezők, amelyeket fontos figyelembe venni. 

Nem szabad elfeledkezni az áramátalakító fázisáról sem a kiválasztáskor. Léteznek egy és háromfázisú készülékek. Az, hogy az Ön számára melyik a megfelelőbb azt két dolog befolyásolhatja: az ingatlanába bekötött áram fázisa és az energiaigénye. 

Az áramátalakító szükséges teljesítményének és méretének megállapításához a napelem panelek csúcsteljesítményét kell figyelembe venni. A megfelelő méret kulcsfontosságú az optimális hatásfok elérése érdekében. Ha túl nagy berendezést választ, akkor jelentős veszteségre számíthat, ha viszont túl kicsit, akkor azzal lekorlátozhatja a rendszer teljesítményét és nem tudja felhasználni a napelemek által megtermelt összes energiát. 

A különböző igényekre tehát eltérő típusú készülék javasolt, ezért a választást érdemes minden esetben szakértőre bízni. Ha az Aleront választja kivitelező partneréül napelemes projektjéhez biztos lehet benne, hogy egyedi megoldást kap, amelyet ár-érték arányban az Ön igényeire szabunk. Teljes körű tervezéssel és komplett kivitelezéssel állunk rendelkezésére, hogy minél előbb kiválthassa villányszámláját és fenntarthatóbb áramtermelésre váltson háztartásában vagy vállalkozásában.

Végszó

A modern áramátalakító, azaz az inverter számos fontos feladat elvégzéséért felel a napelemes rendszerben. Elsődleges funkciója, ahogy a neve is mutatja, a napelemek által megtermelt egyenáram váltóárammá alakítása, emellett pedig biztosítja a rendszer optimális hatékonyságát, biztonságát és valós idejű monitorozhatóságát is. Az áramátalakító szerepének növekedésével egyre több típus jelent meg, amelyek közül nehézséget okozhat kiválasztani a megfelelőt.

Ha vállalatunkat bízza meg napelemes rendszere kivitelezésével, akkor biztosan nem kell aggódnia az áramátalakító miatt. Kizárólag magas hatékonyságú, megbízható gyártóktól származó, hosszú élettartamú, minőségi berendezésekkel dolgozunk, amelyek közül szakértő kollégáink kiválasztják az Ön igényeinek megfelelőt.

Kérjen ajánlatot napelemes rendszerének kiépítésére és kollégáink rövid időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot.