A családi házak korszerűsítésébe ma már beletartozik a napelemes rendszer telepítése is. A jövőbe mutató technológia ugyanis hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Így már nemcsak a tehetősebbek vehetik igénybe a tiszta forrásból érkező energiatermelést.

A napelemes rendszerhez azonban hozzátartozik a napelem inverter is. Ennek segítségével alakítható át a napelem által összegyűjtött egyenáram a háztartási váltóárammá. De mit kell tudni róla? Cikkünkben mindent elmagyarázunk!

Milyen célt szolgál az inverter?

A napelemes rendszer önmagában csak az egyenáram előállítására képes. Az inverter segítségével azonban ez az egyenáram váltóárammá alakítható át. Ennek célja pedig az, hogy a háztartásokban működő villamos berendezések működtetéséhez megfelelő áram jöjjön létre. 

Fontos azonban tisztázni néhány dolgot. Csak olyan inverter szerelhető fel a napelemes rendszer mellé, ami a rendszer és a hálózat tulajdonságaihoz is megfelelő. Erre azért van szükség, mert a szolgáltatónak stabil, ingadozásmentes váltóáramra van szüksége. 

Hogyan alakítják át a napelem inverterek az egyenáramot váltóárammá?

A napelem panel elsődleges feladata az, hogy a napsugárzás hatására feszültséget generáljon. Ezt az egyenáramot gyűjti össze a napelem felületén lévő elektrongyűjtő sín, amit bus bar-nak hívunk. Innen veszi át a szerepet a napelem inverter, hiszen az egyenáram ide folyik be. 

Az inverternek két különböző oldala van: 

 • DC/DC, amibe a napelem irányából érkező egyenáram halad be,
 • DC/AC, ami az a váltóáram, ami az inverterből már átalakított formában halad kifelé.

A napelem inverterből kilépő váltóáram tehát az az áram, amit a háztartások is használnak. Ez betáplálható az elektromos közművek hálózatába, vagy szigetüzemű rendszer esetén akkumulátorokba is.

Napelemes rendszer telepítése inverterrel

 

Van-e különbség más inverterekhez képest a napelem inverterekben?

A napelem inverter feladata nem merül ki az egyenáram kondenzátorokkal történő átalakításában. Ma már képes biztosítani ugyanis a megfelelő optimalizáltságot és az online távfelügyeletet is. Ezáltal pontosan látja a felhasználó, hogy melyik panel, milyen hatékonysággal, mennyi áramot termelt. Emellett fontos szerepet játszik a különféle előírások betartásában is. 

Ezek a biztonsági követelmények a következők:

  • túlfeszültségvédelem,
  • porvédelem,
 • nedvességvédelem.

Technikai útmutató a napelem inverterhez

Egy napelem inverter kiválasztása esetén számos paramétert kell figyelembe venni. Ezek a teljesítmény, a minimális és maximális egyenáram (DC) feszültség, a kimenő váltóáram (AC) áramerőssége, a munkapont szám, a fázisszám és a készülékben lévő biztonsági berendezések. Nézzük is meg őket!

 • A teljesítmény meghatározza, hogy milyen teljesítményű napelemhez használható az inverter.
 • A maximális DC esetén a maximálisan beköthető modulokat, a minimális DC esetén pedig a minimálisan beköthető napelemek számát határozhatjuk meg.
 • A kimenő AC áramerősség pedig megmutatja, hogy milyen áramerősségű hálózatra csatlakoztatható az inverter.
 • A munkapont szám az egyszerre beköthető, különböző típusú napelemek számát és tájolását jelöli.
 • A fázisszám alatt azt értjük, hogy egy- vagy háromfázisú rendszerről beszélünk-e. A megnövekedett elektromos igény miatt a legtöbb háztartásban már szükséges a 3 fázis kiépítése. 
 • A napelem inverterben található biztonsági rendszerek pedig nedvesség-, túlfeszültség-, és porvédelemért felelnek.

Napelemek a háztetőn

Az Aleron Energia többféle napelem invertert is forgalmaz

Számos nagyobb gyártó napelem inverterei találhatók meg az Aleron honlapján: Huawei, Fronius és SolarEdge. A két gyakrabban használt típusról pedig a következő bekezdésekben olvashat többet!

Huawei napelem inverterek jellemzői

A Huawei korábban csak ipari alkalmazásra gyártotta az invertereit, azonban ma már lakossági felhasználásra elérhető típusokat is készít. A Huawei napelem inverterek a passzívhűtésnek köszönhetően kisebb eséllyel hibásodhatnak meg. Az L1 és az M1-es szériák külső akkumulátorokkal is bővíthetőek, így akár az energiatárolásra is megoldást nyújthatnak. 

A maximum hatásfok 98%, ami részlegesen, vagy akár teljes mértékben optimalizálható. Az inverter esetében elérhető az online távfelügyelet. Mivel egy két munkapontos inverterről beszélünk, ezért 2 különféle dőlésszög és tájolás állítható be. 

SolarEdge inverterek tulajdonságai

A gyártó nemcsak a minőségéről híres, de a forradalmi újításairól is. A SolarEdge ugyanis jelentős úttörő a teljesítményoptimalizálás területén. De mi is ez az újítás? Az optimalizálók felelősek azért, hogy a napelem panelek külön vezérelhetők legyenek. Így hatékonyabb termelés jöhet létre amellett, hogy a kellemetlen árnyékhatások sem befolyásolják már annyira. 

A SolarEdge napelem inverter főbb tulajdonságai között tudható a magas hatásfok, az online távfelügyelet és a könnyű telepíthetőség. Ráadásul a rendszer bármennyi dőlésszöggel és tájolással tervezhető, így kiemelkedő termelés jöhet létre. 

 

Amennyiben szeretné háztartását napelemes rendszerrel korszerűsíteni, úgy érdemes felkeresnie az Aleron Energia Kft-t! Napelemek mellett napelemes inverterek forgalmazásával is foglalkozunk. Ezen kívül tervezésben, kivitelezésben és beüzemelésben is szívesen segítünk, komplexebb kérdések esetén pedig állunk rendelkezésére. Keressen fel bátran elérhetőségeink egyikén!