A napenergia felhasználása jelenleg az egyik legolcsóbb és legelérhetőbb módja a fenntartható villamosenergia termelésnek. A egyre növekvő rezsiárak miatt egy napelemes rendszer kiépítése minden korábbinál kedvezőbb alternatívát kínál a magas számlák kiváltására. 

Mi az Aleronnál az egyedi megoldásokban hiszünk. Ha minket bíz meg napelemes rendszere tervezésével és kivitelezésével biztos lehet benne, hogy ár-érték arányban a legjobb megoldást kapja, magas minőségben. Mielőtt azonban belevágnánk a munkálatokba, van néhány fontos feltétel, aminek teljesülnie kell a zökkenőmentes kivitelezés érdekében. 

Legújabb cikkükben ezeket mutatjuk be, hogy minél felkészültebben kezdhessen bele a projektbe.

1. Számolja ki, hogy mennyi áramigénye

A napelemes rendszer kiépítésének célja – a zöldebb energiatermelés mellett – a villamos energia költségek minimalizálása vagy akár lenullázása. Ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni milyen és mekkora rendszerre van szüksége, tudnunk kell, hogy mennyi a háztartása vagy vállalkozása energiaigénye. Ehhez egy egyszerű számítást kell elvégeznie. Keresse elő az elmúlt év áramszámláit és közülük azt, amelyiken a legmagasabb a fogyasztása. Ezt szorozza meg 12-vel. A végeredmény az Ön éves energiaigénye, amelyet a napelemes rendszernek kell kiváltania.  

Ahhoz, hogy szakembereink minél inkább az Ön igényeire tudják szabni a napelemes megoldásunkat fontos, hogy elvégezze ezt a számítást.

Számológép és notesz - a kivitelezés megkezdése előtt számolja ki az energiaigényét

2. Jövőbeli tervek

Ha már tudja, hogy mennyi volt az eddigi fogyasztása, a következő lépés, hogy végiggondolja van-e bármilyen tervezett – az áramfogyasztást is befolyásoló – bővítés, vagy korszerűsítés az ingatlanán. Előfordulhat, hogy jelenleg nincs ilyen terve, ez esetben nincs teendője. Ha azonban már biztosan tudja, hogy hamarosan egy új, nagy teljesítményű gépet vásárol a vállalkozásához, vagy lecseréli régi gázfűtését villanykazánra, akkor ezt az információt mindenképp ossza meg a szakembereinkkel. Így kivitelezés előtt, bele tudjuk kalkulálni a várható plusz fogyasztást a rendszer tervezésébe.

3. Napelem inverter helye

A kivitelezés, sőt már a helyszíni szemle megkezdése előtt érdemes végiggondolnia, hogy hová lehetne elhelyezni a napelem inverter berendezést. Az optimális hely kiválasztása nem csak az inverter, de a teljes napelemes rendszer hatékony működése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Fontos, hogy az inverter könnyen hozzáférhető helyen kerüljön felszerelésre egy pormentes, jól szellőztethető és kis hőingadozású helyiségbe. Ezek miatt a feltételek miatt a műhely, a padlás, vagy a folyamatos napsütésnek és csapadéknak kitett házfal nem jó választás az inverter elhelyezésére.

4. Tető állapota és alternatív napelem elhelyezési lehetőségek

A napelem panelek elhelyezését jellemzően a tetőszerkezetre javasoljuk. Kollégáink a tervezést és kivitelezést megelőzően alapos helyszíni szemlét és felmérést végeznek, ahol tisztázódik a kérdés, hogy a tetőszerkezet iránya, dőlésszöge és állapota alkalmas-e a panelek rögzítésére. Ha állapotbeli problémák vannak, akkor javítási munkálatok elvégzését javasolhatják kollégáink a kivitelezés előtt. Ha bármilyen más okból nem szerelhetőek a napelemek a tetőre, akkor alternatív elhelyezési lehetőségeket keresünk: melléképületre, garázsra, de akár talajon is rögzítésre kerülhetnek a panelek.  

A tető állapotát ellenőrizni kell a napelemes rendszer kivitelezése előtt

5. Ajánlat 

Az alapos helyszíni szemle után kollégáink részletes ajánlatot készítenek az Ön számára valamennyi várható költséggel, illetve a tervezés és a kivitelezés lépéseivel kapcsolatban. Minden esetben arra törekszünk, hogy ügyfeleink céljait maradéktalanul teljesítsük: megkeressük a legjobb ár-érték technológiát és fizetési konstrukciót. Ajánlatunk elfogadása után kezdődhet a tervezés majd a kivitelezés.

6. Tervezés

A napelemes rendszerek hatékony működésének alapfeltétele a pontos méretezés és részletes tervezés. Ha minket bíz meg napelemes rendszere kiépítésével, akkor minőségi munkára számíthat a munkafolyamat minden szakaszában, a felméréstől a tervezésen át a kivitelezésig. Gondoskodunk valamennyi kivitelezési dokumentáció elkészítéséről és az áramszolgáltatóval való engedélyeztetési procedúra terhét is levesszük a válláról.

7. Engedélyeztetés

A napelemes rendszer telepítése és a kivitelezési munkálatok nem kezdhetőek meg az áramszolgáltató engedélye nélkül. Az engedélyeztetési folyamat az igénybejelentéssel kezdődik az áramszolgáltató felé, amelyre válaszként megkapjuk az előzetes jóváhagyást illetve egy műszaki-gazdasági tájékoztatót benne a csatlakozás módjával. A következő lépés a csatlakozási terv, valamint a kapcsolódó dokumentáció elkészítése, amelyet elküldünk a szolgáltató részére. Az engedélyeztetési eljárás lezárásaként a szolgáltató jóváhagyja a csatlakoztatási tervet és aláírásra kerül a hálózathasználati szerződés. 

Ha megtisztel minket bizalmával és minket választ napelemes rendszere kivitelezéséhez, az engedélyeztetési feladatokat elvégezzük Ön helyett.

Napelem panelek a háztetőkön

Kivitelezés

A fenti feltételek teljesülése után kezdődhet a kivitelezés, melynek időpontjáról előzetesen egyeztetünk Önnel. A munkálatok jellemzően egy munkanapot vesznek igénybe és az alábbi fő lépésekből állnak: 

  1. Napelem panelek felszerelése és rögzítése
  2. Napelem inverter felszerelése és bekötése
  3. Próbaüzem elvégzése

A sikeres próbaüzemet szakembereink jelentik a szolgáltatónak (készrejelentés), amelyre válaszul a rendszer átvételéhez szükséges kitöltendő dokumentációt küldenek az Ön részére. 

A dokumentumok visszaküldését és feldolgozását követően az áramszolgáltató munkatársa helyszíni szemlét tart és kicseréli (vagy átprogramozza) a mérőórát, hogy a napelemek által megtermelt és az inverter által átalakított áram betáplálható legyen a hálózatba. 

Végszó

Ahogyan azt láthatja, a napelemes rendszer kivitelezése sok lépésből álló összetett procedúra. Mi az Aleronnál sok éves tapasztalattal a hátunk mögött jól ismerjük ezeket a lépéseket és szakembereinkkel végigkísérjük Önt a teljes folyamaton.

Személyreszabott megoldást, magas minőséget és megbízható partnert keres napelemes rendszere kivitelezéséhez? Kérje ajánlatunkat még ma!