2030-ra Magyarország energiatermelése is „szénmentes” lehet

2019-ben Európában a szénerőművek áramtermelését meghaladta a megújuló energiaforrások által előállított energia. Egy új jelentés szerint az európai energiaszektornak három évtizede nem volt ilyen alacsony a szén-dioxid-kibocsájtása.

2019-ben a nap- és szélerőművek több villamos energiát termeltek Európában, mint a szén.

A szénüzemű energiatermelés 2019-ben az EU-ban 24% -kal esett vissza, ami 12% -kal csökkentette az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátását – ez a legnagyobb visszaesés 1990 óta.

Dave Jones (Sandbag) szakértő villamosenergia-elemző véleménye szerint Európán belüli erős az akarat, hogy a széntől való függést felszámolják. Mivel a hőenergia továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok globális kibocsátásának 30% -át teszi ki – mondta a szakember -, Európa a szén napenergia és szélenergia-kapacitással történő felváltását célozza.

„Európa vezető szerepet tölt be a világon abban, hogy a szénerőműveket felváltsa a megújuló energia”, mondta a szakértő. „Ennek eredményeként az energiaszektor CO2-kibocsátása soha nem csökkent még ilyen gyorsan.” A napelemes áramtermelés megduplázódott.

Tavaly a napelemek és a szélerőművek az Európai Unió egész területén az energiatermelés 18% -át adták (569 TWh), míg a széntüzelésű kapacitás 15%-ra esett (469 TWh-ra) esett vissza.

A tavalyi évben körülbelül 16,7 GW napenergiát előállító rendszert telepítettek.

Az Európai Unióban a korábban szénből nyert energia körülbelül felét nap- és szélerőművek helyettesítették. A fennmaradó részt a gáz adta, ami az alacsonyabb ára miatt versenyképesebb a szénnél. A jelentés szerzői megjegyezték, hogy a kelet-európai nemzetek lassabban csökkentették a szén iránti igényüket, mint a nyugat-európai szomszédaik.

Szénmentesség

Az elmúlt évben Görögország vállalta, hogy 2028-ig megszünteti a szén felhasználását. Magyarország 2030-ra tűzte ki ezt a határidőt. Az EU 27 tagállama közül így 20-ban az évtized végére „szénmentesség” lesz.

A jelentések szerint az energiatermelésben egyre inkább a megújuló energiaforrásokat részesítik előnyben a fosszilis tüzelőanyagok helyett. 2010 és 2019 között a szén részesedése kontinensünk villamosenergia-termelésében körülbelül 10 százalékpontot esett, míg a nap- és a szélenergia együttesen 13-mal emelkedett.

Egy német kutatóintézet ezen a héten közzétett jelentése szerint a németországi szénbányák bányatavai akár 56 GW lebegő naperőmű kapacitással is rendelkezhetnek.

Európa

A Bloomberg New Energy Finance elemzője, Jenny Chase szerint a járvány kitörése leginkább a napenergia piacot érinti.

2022-03-28T17:51:48+02:00

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

Go to Top