A hazánkban is egyre népszerűbb napelemes rendszerek kiépítése hosszabb távú befektetés, amely egy átlagos háztartás esetén körülbelül 8-10 év alatt térül meg. A teljes költség jelentős részét a napelem inverter ára határozza meg. Alábbi cikkünkben utánajártunk, hogy milyen költségekre számíthat az invertert illetően és hogy mit kap a pénzéért. 

Emellett választ kap az alábbi kérdésekre is:

  • Miért fontos az inverter?
  • Hogyan válassza ki a megfelelő napelem invertert?
  • Melyek a legjobb inverter márkák a piacon?

Célunk, hogy hasznos információt nyújtsunk a napelem inverterekkel kapcsolatban és általános képet adjunk a piacon található készülékek árával kapcsolatban.

Miért fontos az inverter?

Az inverterről nem túlzás azt állítani, hogy a napelemes rendszerek lelke, nélküle nem tudnánk ugyanis felhasználni a nap energiáját. A napelem inverterek legfontosabb feladata, hogy a napelem által termelt egyenáramú (DC) villamos energiát, a háztartási hálózatainkkal szinkronizált, 50 Hz frekvenciájú váltakozó árammá (AC) alakítsa. A mai, modern invertereknek az áram átalakításán kívül számos más hasznos feladatot is ellátnak. Felügyelik a teljes rendszer hatékony és biztonságos működését, valamint optimalizálják az áram termelést és hasznosítást. Emellett részletes adatgyűjtést is végeznek a megtermelt és felhasznált energiával kapcsolatban és távfelügyeletet biztosítanak.  

Ez az Ön számára azt jelenti, hogy az inverter folyamatosan felügyeli és optimalizálja napelemes rendszere működését, amelyet bármikor könnyedén ellenőrizhet, akár mobilkészülékéről is.

 

Hogyan válassza ki a megfelelő napelem invertert?

A napelem inverter ára természetesen fontos tényező, vannak azonban más olyan faktorok is, amelyeket figyelembe kell vennie a megfelelő eszköz kiválasztásakor: az Ön energiaigénye, a hatályos napelem inverter szabályozások, a szükséges fázisszám és teljesítmény. 

Aktuális napelem inverter szabályozások

A háztartási napelemes rendszerek számának váratlanul gyors növekedése megterhelést jelentett a korszerűtlen hazai villamosenergia hálózat számára. Ezért a tavalyi évben, 2021. április 30-tól új szabályozást vezettek be, melynek értelmében egyfázisú napelem inverter csak 2,5 kW-ig csatlakoztatható kisfeszültségű hálózatra. Efeletti teljesítmény esetében kötelező lett a háromfázisú inverter használata. Jó ha tudja, hogy egy 2,5 kW-os napelemes rendszer mindössze évi 3.300kWh energia megtermelésére elegendő. Ez csak a kisméretű és kis fogyasztású háztartartások számára lehet ideális, ahol a  havi villanyszámla összege nem haladja meg a körülbelül 10500 forintot.

Mennyi energiára van szüksége?

A megfelelő készülék kiválasztásához elengedhetetlen, hogy tudja mennyi energiára van szüksége. Ennek kiszámítása viszonylag egyszerű: keresse elő tavalyi villanyszámláit, és a legmagasabb összegű számlán szereplő fogyasztást szorozza meg 12-vel. Ennek az információnak a birtokában már könnyű megállapítani, hogy milyen teljesítményű inverterre lesz szüksége a napelemes rendszere optimális működéséhez.

 

Villanykörte

Mi befolyásolja az inverter teljesítményét?

A napelem inverter árának megtérülési idejét nagyban befolyásolja, hogy milyen teljesítménnyel és hatékonysággal tud dolgozni a rendszer. Az inverter elhelyezése kulcsfontosságú szereppel bír az optimális teljesítmény eléréséhez. Fontos, hogy a készüléket könnyen hozzáférhető helyre függőleges helyzetben rögzítsék. Ügyelni kell rá, hogy szélsőséges időjárási körülményektől védett, jól szellőző, pormentes helyiségbe kerüljön.

Ahogyan azt láthatja, a megfelelő inverter kiválasztása számos tényezőtől függ, ezért azt javasoljuk, hogy a napelemes rendszerébe leginkább illő készülék kiválasztását mindenképpen bízza tapasztalt szakemberekre.

Melyek a legjobb inverter márkák a piacon?

A napelem inverter ára lényegesen befolyásolja a teljes napelemes rendszer kiépítésének költségét. A szakszerű és körültekintő tervezés és telepítés mellett a megfelelő készülék kiválasztása is kulcsfontosságú szerepet játszik a rendszer hatékony működésében és mielőbbi megtérülésében. Ezért érdemes megbízható, kiváló referenciákkal rendelkező márka mellett letennie a voksát. Hosszú évek tapasztalatával és több mint 500 elégedett ügyféllel a hátunk mögött az alábbi napelem inverter márkákat találtuk kategóriájukban a legmegbízhatóbbnak.

Huawei inverterek

A Huawei a világ egyik legnagyobb inverter gyártója, amely számtalanszor bizonyította megbízhatóságát. Készülékeik könnyen és gyorsan telepíthetőek és akár 98%-os hatásfokkal is működtethetőek. 10 év garanciát biztosít a gyártó, amely igény szerint kibővíthető akár 20 évre is. 

Passzívhűtéssel rendelkeznek, amely segít minimalizálni a meghibásodás lehetőségét, a beépített Wi-fi kártyának köszönhetően pedig bárhonnan ellenőrizhető a működésük. 

Huawei inverter

SolarEdge inverterek

A SolarEdge kiemelkedő szerepet töltött be az elmúlt években lezajlott nagyszabású napelem panel teljesítmény optimalizálási fejlesztésekben. Az optimalizálónak köszönhetően ma már egyszerűbben kiküszöbölhetőek az esetleges árnyékoló tényezők, és növelhető az energiatermelés hatékonysága.  A SolarEdge 12 év gyártói garanciát biztosít az inverterre, 25 év az optimalizálóra. A wi-fi kártyával és innovatív monitoring szolgáltatással ellátott készülékek könnyen telepíthetőek és magas hatásfokon működtethetőek. További előnye, hogy limit nélküli tájolással és dőlésszöggel tervezhető hozzá a napelemes rendszer.

Fronius inverterek

A piacon jelenleg elérhető legjobb ár-érték arányú inverterek közül kiemelkednek a Fronius készülékei. Az osztrák vállalat a környezettudatos és felelősségteljes gyártás mellett tette le a voksát, és 5-10 év garanciával kínálja a napelem invertereit, amely felár ellenében bővíthető. A készülékeket korszerű monitoring szolgáltatással és wi-fi kártyával látták el a folyamatos és egyszerű ellenőrizhetőség érdekében.

Ennyivel számoljon – a napelem inverter ára

Utánajártunk, hogy cikkünk írásának időpontjában körülbelül mekkora napelem inverter árakkal kalkulálhat a fenti népszerű, átlagos méretű 6kw-os készülékek esetén: 

  • Huawei bruttó ára kb. 600 ezer forinttól
  • SolarEdge bruttó ára kb. 660 ezer forinttól
  • Fronius bruttó ára kb. 600 ezer forinttól

Ezek az árak csak tájékoztató jellegűek, az inverterek aktuális és végleges árát számos tényező befolyásolja. 

Összefoglalás

Ahogyan azt láthatja, a megfelelő inverter kiválasztása számos tényezőtől függ, ezért azt javasoljuk, hogy a napelemes rendszerébe leginkább illő készülék kiválasztását mindenképpen bízza tapasztalt szakemberekre. Mi az Aleronnál minden esetben alapos helyszíni felmérést végzünk, amely alapján az Ön egyéni igényeire szabott napelemes rendszert tevezünk meg.