Egy vállalat életében kifejezetten fontos a kiszámíthatóság. Bár a gazdaság legtöbb szegmense sok szempontból bizonytalan, egyes tényezőkkel érdemes előre számolni. Egy előzetes költségvetés például már jó előre láttatja a várható anyagi tendenciákat. Ezeknek fontos részét képezik az energetikai kiadások, melyek azonban egy napelem rendszer telepítésével nagy mértékben csökkenthetők.

Költségoptimalizálás zöld módon

Napjainkban globális szinten is sok szó esik a megújuló és természetes energiaforrások használatának szükségességéről. Bolygónk ökoszisztémája egyre sürgetőbb helyzetbe hozza a nagyvállalatokat és a társadalmat egyaránt azzal kapcsolatban, hogy próbálják meg minél hatékonyabbá, környezetbaráttá tenni mindennapi működésüket. Ez egyrészt a bolygó jövőjét tekintve is kiemelt fontossággal bír, másrészt pedig a költségoptimalizálási szempontokat figyelembe véve is üdvös eredményekkel járhat. A tervezés a vállalatok esetében nélkülözhetetlen, mostanra pedig mindenképpen érdemes egy zöldebb jövőre készülni.

A jelenkori energiaválság világszinten is megmutatkozik, de a hazai háztartásokat és vállalatokat is nehéz helyzet elé állítja. A működés alapvető költségeinek növekedésével ugyanis kénytelenek legalább annak rendezésére elegendő többletet termelni, mely azonban nem egyszerű. Ennek fényében a legjárhatóbb út az alternatív energetikai megoldások beépítése a mindennapokba, mely például egy napelem segítségével most rendkívül kedvező feltételek mellett tehető meg. Az energiadíjak csökkentése a vállalatok, de akár a háztartások számára is létfontosságú lehet, egy napelem rendszer telepítése pedig éppen ezt hivatott megoldani.

Kétségtelen, hogy ennyire bizonytalan gazdasági környezetben meglehetősen nagy kockázatvállalásnak tűnhet egy ilyen mértékű energetikai fejlesztés. A zöldebb jövőbe tartó út jegyében azonban ezek a korszerűsítések akár pályázatok útján is lebonyolíthatók. Ennek köszönhetően a napelem rendszer kiépítésének anyagi vonzata mérséklődik, a várható költségoptimalizálás is jóval egyszerűbben elérhető. Egy napelem rendszer segítségével a vállalatok függetlenedhetnek az energiapiaci árváltozásoktól, mely a fenntartási költségeket is kiszámíthatóbbá teszi.

Mire érdemes figyelni a telepítés előtt?

A rendszer kiépítésével és az energetikai fejlesztéssel kapcsolatban a napelem ára mellett a leggyakrabban felmerülő kérdés – főleg vállalati környezetben – hogy hosszútávon képes-e megtérülni egy ilyen volumenű befektetés. Ez a kérdés meglehetősen összetett és habár léteznek erre vonatkozó számítások, a megtérülés esélye és annak várható időtartama több tényezőn múlik. Az első erre vonatkozó szempont az igényelt pályázati támogatás mértéke és a projekt átfutási határideje. Ahogy sok más téren, úgy itt is sokszor jellemző a bürokratikus lépések vontatottsága, az ügyintézés lassúsága. Ez különösen akkor igaz, ha egyszerre sok vállalat szándékozik pályázatot benyújtani ugyanarra a fejlesztésre.

Egy pályázat benyújtásakor még nehéz megmondani azt, hogy a napelem rendszer telepítése mikorra várható, ezáltal annak megbecslése is nehézkes, hogy a vállalkozás mikortól számíthat az energiaköltségek csökkenésére. Napjainkban számos cég foglalkozik napelem panelek és teljes napelem rendszerek értékesítésével és telepítésével, így – bár beosztásuk meglehetősen sűrű – a folyamat e fázisában már számíthatunk némi konkrétumra az időpontokkal kapcsolatban is. Egy vállalat számára azonban mindenképpen érdemes felkészülni az esetleges csúszásokra, így fontos, hogy a fejlesztésre szánt keretösszeg ne feltétlenül csak a pályázat sikerén és annak átfutási idején múljon.

Egy napelem rendszer kiépítésekor fontos szempont lehet még a vállalat valós energetikai igényeinek felmérése is. Ezt szintén érdemes szakemberekkel végeztetni, hiszen a minden részletre kiterjedő vizsgálat csak a megfelelő rutin birtokában végezhető el. A napelem rendszer megtervezése előtt tisztázni kell a vállalat átlagos áramfogyasztását, a telepítésre rendelkezésre álló helyet, illetve a helyi áramhálózat adottságait is, hiszen ezek mind meghatározó információk az optimális rendszer tervezése során. Egy vállalkozás – ahogy egy lakossági felhasználó sem – jellemzően nem engedheti meg magának a hibalehetőséget egy ennyire nagy volumenű projektnél. A megtérülés kérdése pedig csak ezután következik.

Megtérülhet-e egy ekkora energetikai fejlesztés?

A napelem rendszerek telepítése értelemszerűen az energetikai költségek optimalizálását és a zöldebb energiahasználatot tűzte ki célul, ám a befektetés megtérülése már sokkal inkább egy vegytiszta gazdasági kérdés. A vállalatok esetén pedig kiemelten fontos, hogy a költségcsökkentés mellett egy befektetés megtérülésére is számíthassanak. A beruházási kedvet már önmagában is képes növelni az, ha tisztán látszik, hogy záros határidőn belül könyvelhetővé válik a megtérülés. Egy napelem rendszer esetén pedig erre konkrét mérőszámok állnak rendelkezésre. Megtévesztő lehet azonban, ha valaki csak egy egyszerű szorzással próbál eredményre jutni, hiszen minden viszonyítás kérdése.

Milyen adatokat használjunk?

A napelem rendszer megtérülésének számításához alapvetően négy adat szükséges:

  • A napelem rendszer termelési adatai: ez esetben a legegyszerűbb, ha 1 kWp/1200 kWh termelést veszünk alapul éves szinten, mely érték minimálisan eltérhet pozitív és negatív irányba is, a környezeti adottságok függvényében.

  • Bekerülési költség: ez értelemszerűen a telepítésre elköltött összeget jelenti, melyet az átláthatóság kedvéért szintén érdemes 1 kWp-re vetített költségként számolni.

  • Energiaár: a kWh értékre vetített villamosenergia ár remek szorzó lehet a megtérülés idejét illetően, ám ez esetben az átlagos áremelkedést is alapul kell venni és nem kevés becslésbe is kell bocsátkozni.

  • A rendszer élettartama: rendkívül fontos tényező, hogy a telepített napelem rendszer nagyjából hány éven keresztül képes ellátni feladatát. Ez adott esetben 20-30 év is lehet, így érdemes ebben a tartományban számolgatni.

Mennyi időn belül térül meg a rendszer?

Erre a kérdése általános válasz nem adható, hiszen az adott napelem rendszer teljesítményétől, méretétől és az ehhez kapcsolódó mérőszámoktól függ az eredmény. Egy vállalkozás tehát leginkább akkor kaphat képet a projekt megtérülési idejéről, ha az előzetes szakmai felmérés már megtörtént. Az így kapott adatok birtokában már jóval egyszerűbb a kalkuláció elvégzése, jelentősen kevesebb bizonytalansági tényezővel. A rendszer méretének tisztázása után a várható éves energetikai hozam birtokában már kezdődhet a matek.

Az éves energetikai hozam ugyanis már képet ad arról, hogy az aktuális energiaárakkal számolva a rendszertől való függetlenedés nagyjából mennyi megtakarítást hozhat a vállalkozásnak. A megtérülés gyorsasága tehát elsősorban a napelem rendszer méretének és a befektetett összeg nagyságának arányán múlik. Ha számszerű példát szeretnénk mondani, akkor egy kb. 50 kWp rendszerméret esetén az éves hozam kb. 60.000 kWh. Az aktuális áramárakkal számolva, egy nagyjából bruttó 15.000.000 forintos befektetés esetén tehát a megtérülés akár kevesebb, mint két év is lehet.

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!