A megújuló energiaforrások a nevükből adódóan is képesek a folyamatos megújulásra, így a fosszilis energiahordozókkal szemben tiszta energiának számítanak. Ez nemcsak a környezetünk védelme miatt fontos, hanem az energiatakarékosság és az egészségünk szempontjából is, hiszen a megújuló energiaforrások jellemzően nem bocsátanak ki káros anyagokat a levegőbe.

Manapság az egyik legfőbb törekvés a megújuló energiaforrások minél szélesebb körben történő bevezetése és használata. Ennek megfelelően a technológiák is fejlődnek, így egyre hatékonyabban tudjuk kihasználni a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket is. De milyen megújuló energiaforrások léteznek és miért fontosak? Cikkünkben kitérünk ezekre a kérdésekre!

Mit jelent a megújuló energiaforrás?

A megújuló energiaforrások a természetben megtalálható elemek, melyek akkor is bőségesen jelen vannak a környezetünkben, ha nem használjuk ki őket az energiatakarékosság reményében. Ennek megfelelően sosem merülnek ki ezek a megújuló energiaforrások, csupán nem olyan kiszámíthatóak, mint a fosszilis tüzelőanyagok. A nem megújuló energiahordozókkal szemben az alternatív energiának nincsen közvetlen káros kibocsátása, ezért ez tiszta energia. 

Összehasonlításként a fosszilis energiahordozók azok az elemek, melyek elégetése során hatalmas energia szabadulhat fel. Ennek az ára viszont a káros, üvegházhatást növelő gázok és nagy mértékű szén-dioxid kibocsátás. Ilyen például a gáz, a benzin, a szén és más tüzelőanyagok is. Amint láthatjuk, érdemes inkább a tiszta, megújuló energiaforrások felé fordulni, ha egy élhetőbb jövőt szeretnénk magunknak és gyermekeinknek.

Milyen fajtái vannak?

A megújuló energiaforrások jellemzően a szél-, nap-, és a vízenergia, melyek használatával szépen lassan kiválthatóvá válnak a fosszilis tüzelőanyagok. Nézzük meg őket sorban!

Szélenergia

A szél tulajdonképpen a bolygónkat érő napsugárzás hatására alakul ki, hiszen a felmelegedett levegő helyére hűvösebb levegő áramlik. A megújuló energiaforrások közül a szélenergiát jellemzően szélerőművel aknázhatjuk ki, melynek forgása turbinaként termeli az áramot. Már a régi idők emberei is használtak szélmalmokat a termény őrlésére, manapság viszont inkább már csak villamos energia termelésére használnak szélerőműveket. 

Az Európai Unióban a legfontosabb megújuló energiaforrások között tartják számon a szelet, Magyarországon azonban csak néhány szélerőmű működik az észak-nyugati határ közelében, hiszen ott ideális a földrajzi adottság. Emellett egy 2016-os kormányrendelet nagyban megnehezíti a szélfarmok és a korszerűbb szélerőmű típusok telepítését is. Ennek célja a lakott területek zajvédelme, de az új szabályozás a teljesítményre és a magasságra is vonatkozik.

Vízerőmű, ami a vízesésből merít energiát

Vízenergia

A megújuló energiaforrások második tagja a vízenergia, amit a vízfolyásból, vagy annak eséséből lehet kinyerni. Már az ókorban is fontos szerepet játszott a mezőgazdaságban (öntözés és a vízimalmok), de még ipari szerkezetek működtetését is megoldották a vízenergiával (vas-, textil-, faipar). 

A modern felhasználás az elektromos áram termelését irányozza. Leggyakrabban folyami és tározós vízerőművekkel találkozhatunk, melyeknél egy-egy turbina a vízenergiát mechanikai munkává alakítja. A turbina egy tengelyen keresztül meghajtja a generátort és így jön létre a villamos áram. Magyarországon a kedvezőtlen földrajzi adottságok miatt csupán kis szerepet játszanak a vízerőművek.

Napenergia

A megújuló energiaforrások közül a napenergia sugárzással éri el a bolygónkat, mely részben hőből, részben pedig fényből áll. A napenergiát többféleképpen is hasznosíthatjuk az energiatakarékosság érdekében. Az egyik módszer a passzív energia felhasználása, melyet gyakran láthatunk a növényházak, fóliasátrak esetén. A másik módszer azonban aktívan termeli meg az egyenáramot egy fotovoltaikus panel segítségével. 

A panel felületén létrejövő áram ebben a formában nem használható, így szükség van további átalakításra egy napelem inverter által. Magyarországon a napelemes rendszerek egyre inkább elterjedőben vannak, így érdemes ezt a tiszta energiát választani a háztartás áramigényének kielégítésére. 

Miért fontosak a megújuló energiaforrások?

A megújuló energiaforrások egyrészről megújulnak, tehát nem fordulhat elő az a veszély, hogy egyszerűen elfogynak. Másrészről pedig a termelés során nem keletkezik károsanyag-kibocsátás, így szó szerint egy tiszta energiáról beszélhetünk. Emellett nagy szerepet játszanak az energiatakarékosság kérdésében is!

Mivel a természeti erőforrások (szél, nap, víz) változóak, ezért törekszünk ennek stabil és megbízható kiaknázására. Jelenleg a megújuló energiaforrások közül a napenergia lehet a legmegbízhatóbb. 

Napelemek használata sokkal egyszerűbb

Miért érdemes éppen a napenergiát választani?

Ahogy azt már említettük, a napelem a kis mérete miatt könnyen telepíthető szinte bárhová, ráadásul nem foglal el nagy területet sem. Szóba jöhet például az egyébként kihasználatlan tető, de akár oszlopok tetejére, vagy nem hasznosítható földterületekre is tehető. 

A napenergia hasznosítása emellett jót tesz a környezetnek is, hiszen az energiatermelés nem jár károsanyag-kibocsátással, illetve energiatakarékosság szempontjából is remek, hiszen még ingyenes is!

A megújuló energiaforrások közül a napenergiát elektromos árammá alakító napelem közvetlenül a háztartás közelében telepíthető, így nincs szükség nagy távolságokra történő szállításra. Ennek megfelelően villamosenergia-veszteség sem jön létre az áram szállításából keletkező ellenállási együttható miatt.

Összefoglalás

Cikkünkben rávilágítottunk a megújuló energiaforrások hasznosságára és fontosságára, emellett dióhéjban bemutattuk a korszerű nap-, szél- és vízerőműveket. A napenergia választása azonban több szempontból is jobb: könnyen telepíthető és veszteségmentesen szállítható amellett, hogy ingyenes és környezetbarát megoldást nyújt az energiatakarékosság elérésére. 

Napelemes rendszer telepítését venné igénybe? Keresse fel az Aleron Energia által nyújtott szolgáltatásainkat és vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!