Családi házak és vállalkozások esetén is érdemes modern és jövőbe mutató technológiát alkalmazni. Az inverter a napelemes rendszer legfőbb komponense, melynek segítségével a napelemek által összegyűjtött energiából váltóáramot nyerhetünk ki. 

Sokféleképpen gazdálkodhatunk a megtermelt energiával. Elektromos autó vásárlása esetén megoldható annak töltése, a fűtési rendszer elektrifikálása és akár egyéb nagy fogyasztású ipari eszközök működtetése is.

Na de hogyan jutunk hozzá a napelem panelek által megtermelt energiához? Az inverter fő feladata, hogy a napelemek által előállított egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltakozó árammá alakítsa át. Nézzük is meg közelebbről ezt a létfontosságú eszközt: az invertert!

Hogyan segíti az inverter a napelemmel termelt áram felhasználhatóságát?

Az inverter lehetővé teszi a beérkező egyenáram átalakítását olyan váltakozó árammá, amit a háztartások és a közművek is használnak. A jelöléseket tekintve a DC a direct current, azaz egyenáram; míg az AC az alternating current, vagyis a váltóáram.

Az inverter feladata ma már nemcsak az alacsony feszültségű egyenáram átalakítása, hanem az online felügyelet és a megfelelő optimalizáltság biztosítása is. A termelési adatok gyűjtése mellett pedig az inverternek meg kell felelnie a különböző biztonsági előírásoknak: a túlfeszültségvédelemnek, a porvédelemnek és a nedvességvédelemnek.

A rendszerben elfoglalt helye szerint az inverter a napelem és az elektromos közműhálózatba való csatlakozási pont között található. Mivel automatikusan működik, így önállóan felügyeli a rendszer működését is. Emellett képes a közüzemi hálózat frekvenciájának és feszültségének monitorozására és a betáplált villamos áram szinkronizálására is. Ez pedig azt jelenti, hogy az inverter a közműhálózat energiatulajdonságaival megegyező áramot szolgáltat. 

napelem

Milyen inverter típusok léteznek? Hogyan működnek?

Az invertereket többféle szempont alapján csoportosíthatjuk üzemmód, csatlakozási típus, illetve beltartalom és méret szerint. Melyek ezek?

  • Habár a közműhálózatra csatlakoztatható készülékek igazán népszerűek és elterjedtek, azonban léteznek még szigetüzemű és hibrid üzemmódú inverterek is. Az elektromos hálózatra csatlakozó eszközök tulajdonképpen a közmű hálózatába táplálják be a megtermelt áramot, amit a háztartás szükség esetén visszakap. A szigetüzemű rendszerek ezzel ellentétben egy saját akkumulátorra termelik az energiát, így teljesen függetlennek számítanak. Azonban létezik még egy harmadik típus is: a hibrid üzemmód. Ekkor az inverter nemcsak a hálózatba táplálja be az átalakított áramot, hanem az akkumulátorokat is feltölti vele. Egy esetleges áramszünet így nincs befolyással az energiaellátásra.
  • A hálózati csatlakozás típusa szerint megkülönböztethető az egyfázisú és a háromfázisú is. A háztartásoknak átlagosan 6-8 kWp-es rendszerre van szüksége általános fogyasztók esetén.
  • A korábbi készülékek napelem felől érkező bemeneti feszültségét a DC/AC transzformátorral lehetett összeszinkronizálni a hálózati feszültséggel. A napelemek fejlődésének köszönhetően azonban az inverterek is fejlődtek, így ma már inkább a transzformátor nélküli eszközök uralják a kínálatot. Mindemellett ezeknek az ára és a súlya is kedvezőbb a nagyobb hatásfok mellett.

napfényes asztalon számítógép

Hol kell őket elhelyezni, milyen időközönként kell esetlegesen cserélni/karbantartani?

Az inverterek nem igényelnek karbantartást, azonban a hosszú élettartam érdekében nagyon fontos a megfelelő körülmények közötti elhelyezésük. A legtöbb gyártó 10 éves garanciát kínál a termékeire, azonban élettartamuk akár 15-25 évre is tehető.

Amennyiben lehetőség van rá, úgy ajánlott a készüléket bizonyos körülményektől védett helyen: akár kültéren, akár beltéren elhelyezni. A legtöbb környezeti hatás befolyásolhatja a berendezés működését: ilyenek például a közvetlen napsugárzás, a magas páratartalom, a hő és a por. Érdemes figyelni még arra is, hogy az inverter könnyen hozzáférhető helyen legyen, és mindenképpen tartsuk be a biztos és biztonságos működés érdekében a gyártó által előírt távolságokat.

Szüksége lenne napelemes rendszer tervezésére és telepítésére? Nézze meg az Aleron Energia termékajánlatát, ahol a leghatékonyabb invertereket gyűjtöttük össze kínálatunkban. A minőség és az ügyfeleink megelégedettsége az egyik legfontosabb küldetésünk!

REFERENCIÁK

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

AJÁNLATOT KÉREK