A napelemes rendszerek beszerzése és telepítése csak az egyenlet egyik fele, ugyanis az eszközök minőségén túl legalább ugyanannyira fontos, hogy hozzáértő és megbízható kivitelezőt válasszunk. Az utóbbi időszak bizonytalanságai megritkították az elérhető mezőnyt, így érdemes lehet új megoldások felé fordulni.

Állandó változásban

Az utóbbi időszak egyik legtöbb témát szolgáltató technológiai és energetikai kérdésköre a megújuló energiaforrások hasznosítását érintette. Ugyan ezek értő alkalmazása régóta foglalkoztatja a közvéleményt és a globális vezetőket is, mostanában szinte nem telt el úgy hét, hogy ne kaptunk volna valamilyen újabb információt az aktuális lehetőségekről és változásokról. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy itthon is van aktualitása a kérdésnek, akár a lakossági, akár a céges felhasználók tekintetében.

Ezzel kapcsolatban értelemszerűen a napelemes rendszerek beszerzésére vonatkozó pályázatokról és támogatási keretekről érdemes beszélni. A különféle módosításokat sajnos azonban már megszokhatták azok, akiket foglalkoztat a téma, hiszen a kormány-szolgáltató-felhasználó-kivitelező négyesfogatból érdekes megoldások születtek eddig is.

Elfogyni látszó lendület

A napelem használat kapcsán az első időszakban óriási lendületet tapasztalhattunk a piacon, melynek motorját természetesen a bejelentett megpályázható támogatások jelentették. Egy ilyen volumenű energetikai fejlesztés ekkora támogatási kerettel megspékelve ugyanis abszolút kihagyhatatlan lehetőségnek tűnt céges és lakossági felhasználók számára egyaránt. Ráadásul az időzítés is tökéletes volt – talán nem is véletlenül – hiszen éppen az energiaárak hosszú idő után eszközölt emelése szolgáltatta az apropót a napelemes rendszerek népszerűsítésére.

A számítások első blikkre bejöttek, hiszen tömegével érkeztek be az igénylések a rendszerekre, a pályázatok kezdete óta pedig több tízezer kivitelezést írhattunk fel a képzeletbeli listára. Az eleinte érvényben lévő szabályozások pedig valóban kedvező feltételeket teremtettek, hiszen egészen a régmúltig az éves szaldó elszámolás volt érvényben. Ennek köszönhetően akár nullás villanyszámlák is születhettek, mely hatalmas segítség a háztartási fogyasztók számára is.

Egy ennyire jól működő egyenletbe persze előbb-utóbb kerülnek olyan elemek, melyek egy mozdulattal képesek áthúzni az egyenlőségjelet. Egyetlen felelőst keresni persze túlzó lenne, az mindenesetre biztos, hogy a szolgáltatók igényei mentén számos olyan módosítási javaslat történt, melyek a kezdeti lendületet erősen visszafogták. A betáplálási stop és a hozzá hasonló intézkedések alapjaiban rengették meg az addig virágzó piacot és természetesen a kivitelezők számára is kedvezőtlenebb légkört teremtettek.

Bizonytalan körülmények

A napelem telepítésre szakosodott vállalkozások értelemszerűen virágkorukat élték az első támogatási időszakban, hiszen számos megrendelést teljesíthettek, ezzel építve saját sikerüket. A már említett módosítások ugyanakkor riadalmat keltettek a felhasználók körében, így sokan már a megrendelésig sem jutottak el, ezzel folyamatosan csökkentve a napelemes rendszerek iránti keresletet. Ezt pedig egy kevésbé intenzív időszak után is sok cég megérezte volna, így állhatott elő az a helyzet, hogy jelentős mennyiségű kivitelező tűnt el a rendszerből.

Sokan még befejezték a korábban beütemezett munkáikat, majd fel is számolták vállalkozásukat, de azok közül is, akik megmaradtak, pénzügyi nehézségekkel küzdenek, így a szolgáltatás kivitelezése is ellehetetlenül. A kivitelezők mellett ennek a legnagyobb vesztesei értelemszerűen a felhasználók, akik akár könnyen vállalkozó nélkül is maradhatnak. Azt nem is említve, hogy a pánikszerű kapkodás számos kivitelezési hibát, nem megfelelően üzemelő rendszert szült, melynek szintén a felhasználók isszák meg a levét. Adott esetben tehát megérett az idő a kivitelező váltásra, mi pedig segítünk a választásban!

Hogyan válasszunk kivitelezőt?

Bár az első támogatási időszak kezdetén még sokak számára szűz terepnek számított a napelemes rendszerek világa, azóta számos tapasztalattal bővült a tudástár. Ezáltal pedig a kivitelezők is rutint szereztek folyamatokban, a felhasználók pedig abban, hogy kire is érdemes bízni a rendszerek kiépítését. A napelemes rendszerek telepítése ugyanakkor összetett folyamat és nem is csupán a műszaki szempontokra, de a különféle adminisztratív teendőkre is figyelni kell. A legjobb kivitelező kiválasztása érdekében összeszedtünk néhány szempontot, melyek lényegében garantálják a minőségi választást.

Tapasztalt és hozzáértő csapat

Az elmúlt évek során a napelem területén ténykedő kivitelezők többsége hatalmas tapasztalatokat szerzett a komplett folyamatokkal kapcsolatban. Ez lényegében számukra is egy tanulási időszak volt, hiszen bár sokan már eleve ismerték a rendszereket, a rendelések volumene és a folyamatosan jelentkező új megoldások őket is fejlődésre késztették. Nem mindenki ennyire nyitott azonban az újításokra, így sokszor találkozhatunk olyan gárdákkal is, akik nem megfelelő szakértelemmel és a saját megkövült eljárásaik mentén erőltetnek minden folyamatot.

A napelemes rendszerek telepítéséhez azonban több szakember összehangolt munkájára lesz szükség, akik részéről fontos a nyitottság. Ácsok, tetőfedők, tervezők, villamosmérnökök és műszaki ellenőrök mind részt vállalnak a folyamatokban, akik akár egymástól is sokat tanulhatnak. Az olyan rutinosabb cégek, mint az Aleron Energia is, akár kapcsolati rendszerüket hasznosítva, akár teljes piaci rálátásukat alkalmazva garantáltan szakemberek minőségi gárdáját küldi hadba a folyamat során.

Partner a teljes folyamat során

Bár sokan azt gondolják, hogy a napelem telepítés lényegében csak néhány panel elhelyezése a tetőn és egy-két kábel, illetve átalakító összekötése, ám ettől sokkal többről van szó. Tény, hogy jó néhány kivitelező cég csupán a konkrét kivitelezéssel hajlandó törődni, ám a folyamatok ettől jóval összetettebbek. Az ideális cég ugyanis együtt fejlődik a változásokkal és az ügyfeleknek teljeskörű szolgáltatást nyújt, melyben a háttérmunkák is ugyanúgy beletartoznak, mint a műszaki feladatok.

Az Aleron Energia csapata a teljes folyamat során az ügyfelek rendelkezésére áll, az előzetes konzultációtól a rendszerek beüzemeléséig. A szolgáltatások körébe tehát ugyanúgy beletartozik az ügyintézés, a pályázatírás, a tervezés, mint a telepítés vagy épp az utólag műszaki támogatás. Cégünk tehát végig fogja az ügyfelek kezét, hogy ne tévedjenek el a napelem rendszerek és a kapcsolódó szabályozások labirintusában.

Stabil háttér és referenciák

Megrendelőként talán ez ellenőrizhető a legnehezebben, mégis érdemes megtudni azt, hogy egy cég háttere mennyire stabil, akár pénzügyi értelemben is. Ezzel kapcsolatban sajnos sok negatív példát tapasztaltunk mi magunk is az utóbbi időben, mikor addig abszolút stabilnak tűnő cégek hullottak ki a rostán a piac zsugorodása miatt. Az Aleron Energia azonban továbbra is a partnerek rendelkezésére áll, lekövetve az aktuális változásokat. Ám mégis az a legbiztosabb, ha helyettünk a referenciáink és partnereink véleménye beszél.

Minőségi termékek és támogatás

A napelemes rendszerek számos részegységből állnak, melyek mindegyike esetén kiemelten fontos a minőség. Ez még akár az olyan apró dolgok esetében is létfontosságú, mint a tetőkre kerülő rögzítések vagy épp csavarok. Cégünk minden tekintetben minőségi alapanyagokkal és eszközökkel dolgozik, így a rendszerek működése hosszútávon is garantálható. Ha partnereink valamivel kapcsolatban mégis problémát tapasztalnak, szakmai tanácsadóink és szerviz csapatunk is rendelkezésre áll a rendszerek telepítését követően is. 

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS