2024. január 15-én indul el a legújabb napelem pályázat, a Napenergia Plusz Program előregisztrációja. Az újabb támogatási időszakot értelemszerűen nagy érdeklődés övezi, így várhatóan sokan élnek majd a lehetőséggel. A pályázati tudnivalók mellett azonban arra sem árt gondolni, hogyan működtethetjük majd legoptimálisabban napelemes rendszerünket.

Az új időszak határán

A napelemes rendszerek beszerzését és telepítését támogató pályázatok az elmúlt évek egyik meghatározó, gazdasági jelentőségű lakossági és céges beruházását jelentették. A tapasztalatok pedig abszolút pozitívak, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy már idén elérhetjük az alapvetően 2030-ra kitűzött, napenergia hasznosítására vonatkozó célszámot. Ezek tükrében természetesen nem csoda, hogy a kormány döntése alapján a támogatások idén is folytatódnak, azonban egy átalakított, az eddigi ismeretekre is építő rendszerben.

A Napenergia Plusz Program 2024 tekintetében az első fontosabb dátum pedig már tényleg a küszöbön van, hiszen az előregisztráció január 15-én indul el. Az első lépések a napenergiaplusz.nffku.gov.hu oldalon tehetők meg és valóban érdemes időben reagálni, hiszen a regisztrációk beérkezési sorrendje a támogatások kiosztásánál is mérvadó. Így egyszerű a képlet: aki előbb reagál, nagyobb eséllyel részesül a legújabb napelem pályázat előnyeiből.

Amit érdemes tudni

Az érdeklődők természetesen cégünk blogján is naprakészen követhették a 2024-es napelem pályázat alakulásának fázisait, hiszen mindig igyekeztünk a legfrissebb információkkal szolgálni ezzel kapcsolatban is. A rendszer működése és annak esetleges hibái persze mindig a gyakorlatban derülnek ki, de nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy nem tudatosítjuk kellőképpen az új szabályokat és a kormány által azóta megerősített feltételeket. Így tehát még egyszer a legfontosabb tudnivalók:

  • A vissza nem térítendő támogatás keretösszege 75,8 milliárd forint lesz és új, bruttó elszámolásba tartozó felhasználók élhetnek vele, akik 2024. január 1. után telepítik rendszerüket.

  • A napelem pályázaton keresztül igényelhető összeg maximum 5 millió forint, mely a költségek akár 66%-át is képes lesz fedezni.

  • A támogatás abban az esetben igényelhető, ha minimum 4 kW és maximum 5 kW teljesítményű napelemes invertert és minimum 7,5 kWh és 10 kWh kapacitású akkumulátort együttesen telepít a felhasználó.

  • Az új rendszereknek nem csak a zöldenergia termelésére, de tárolására is alkalmasnak KELL lennie!

Az új napelem pályázat legsarkalatosabb pontja a támogatási összeg mellett természetesen az az újítás, mely nem csupán lehetővé teszi, de egyben kötelezi is a felhasználókat a megtermelt energia tárolására. A bruttó elszámolási rendszer és ez a kitétel pedig alapjaiban formálhatja át a napelemes rendszerek optimális használatát, mellyel mindenképpen érdemes tisztában lenni azoknak, akik 2024-ben telepítik a rendszereket.

Tudatosabb fogyasztók nevelése

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban régóta beszédtéma az elszámolási rendszer. Ezek közül a legkedvezőbb és a korábban telepített rendszerek működését tekintve leginkább optimális az éves szaldó elszámolás volt. Ez azonban a szolgáltatók szempontjából kevésbé kedvező, így a kormány részéről olyan döntésre volt szükség, mely számukra is megnyugtatóbb megoldást hoz, de a felhasználókat sem érinti túlzottan hátrányosan.

A döntés értelmében a már meglévő rendszerek tulajdonosai 10 évig garantáltan élvezhetik az éves elszámolás előnyeit. Ez az időszak a legrégebben telepített rendszereknél már jövőre lejár, de legkésőbb 2034-ben az utolsó felhasználók is kifutnak ebből a szabályozásból. Azt persze pontosan nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, de annyi biztos, hogy az új napelem pályázat tekintetében már a bruttó elszámolást és a tárolásra vonatkozó kötelezettséget kell alapul vennünk.

Bár alapvetően ez is csupán egy új feltételnek tűnik, melyhet alkalmazkodni kell, ám ezt az alkalmazkodást érdemes tudatosan végezni annak érdekében, hogy a lehető legjobban legyünk képesek kihasználni a legújabb napelem pályázat keretében telepítésre kerülő rendszerek előnyeit. E tekintetben lényegében két kulcsszó mentén érdemes meghatározni a felhasználói hozzáállást: azonnali felhasználás és önfogyasztás.

Optimalizált működés

A napelemes rendszerekkel kapcsolatos alapvető tévedés, hogy azok minden megtermelt energiát feltöltenek a hálózatba, így az otthonokban elfogyasztott összes áram ebből kerül visszavételezésre. Ez elsősorban azért probléma, mert szinte teljes mértékben háttérbe szorítja az azonnal felhasznált áramot. A napelemes rendszerek működése azonban alapvetően azt szolgálja, hogy az éppen működő elektromos berendezéseket lássa el energiával és csupán a maradék kerül feltöltésre. Lényegében ezt a folyamatot nevezzük önfogyasztásnak.

Az éves szaldó elszámolásban az önfogyasztást a felhasználók nem olyan súllyal, vagy egyáltalán nem vették számításba, az új napelem pályázat keretében telepített rendszerek és a bruttó szaldó / havi elszámolás esetén ez azonban megszűnik. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: a feltöltött és később visszavásárolt energia kedvezőtlen feltételeket teremt, az önfogyasztásra termelés ugyanakkor továbbra is ingyen van. Így érdemes arra is felkészülnünk, hogy háztartási gépeink működését megfelelően időzítsük.

A megfejtés az időzítésben rejlik

Az új napelem pályázat feltételei mostanra mindenki számára világosak, ugyanakkor az általuk hozott változások és az ehhez való alkalmazkodás optimális lehetőségei még mindenki számára tanulandók. Az említett önfogyasztás felértékelése ugyanakkor várhatóan kulcsszerepet játszik majd a költségek csökkentésében és a befektetés megtérülési idejének rövidülésében. Ehhez azonban a felhasználókra és tudatos fogyasztási szokásaikra is a szükség lesz.

E tudatos energiafogyasztási stratégia részeként számos háztartási eszköz fogyasztása is könnyedén optimalizálható. A korszerű mosógépek, mosogatógépek, szárítók de akár a klímák is időzíthetők, előre programozhatók, adott esetben ez pedig akár régebbi típusú készülékek esetében is megoldható némi módosítással. A tudatosan időzített működtetés révén pedig az önfogyasztás, vagyis a megtermelt energia azonnali felhasználása is lehetővé válik, mely lényegében 100%-ban képes kiaknázni az új napelemes rendszerek képességeit.

A 2024-es napelem pályázat tehát lassan a gyakorlatban is realizálódik, így itt az idő arra, hogy mind az új felhasználók, mind a kivitelezők megismerjék a legoptimálisabb működés feltételeit. Az Aleron Energia szakértő csapata természetesen továbbra is az ügyfelek rendelkezésére áll a teljes folyamat során, legyen szó akár pályázati adminisztrációról, ügyintézésről, akár tervezésről és kivitelezésről. Részünkről kíváncsian várjuk a jövőt és annak kihívásait, hiszen a napelemes rendszerek még sok új és kedvező dolgot hozhatnak a felhasználók életébe.

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS