A napelem rendszerek egyre népszerűbbek Magyarországon, hiszen nemcsak környezettudatosak, hanem hosszú távon jelentős megtakarítást is nyújtanak a háztartások számára. Azonban, ha valaki a hálózathoz csatlakoztatja a napelem rendszerét, akkor nemcsak az általa megtermelt, hanem a hálózatra visszatáplált energiával is számolnia kell. Itt jönnek képbe a különböző elszámolási módok: a szaldó és a bruttó elszámolás. Ebben a cikkben bemutatjuk, mit jelentenek ezek, és mire érdemes figyelni 2024-től.

Fontos kiemelnünk, hogy amennyiben Ön 2023. szeptember 7-e előtt nyújtott be igénybejelentést a szolgáltatójánál napelemes rendszer telepítésére, akkor még jogosult a szaldós elszámolásra!

Ez az elszámolási mód különösen kedvező feltételeket biztosít az Ön számára, így érdemes minél előbb kivitelezőt találnia, hogy kihasználhassa a rendszer összes előnyét!

Keressen bennünket, hogy segítsünk kihasználni ezt a lehetőséget, és megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb megoldást.

Mit nevezünk szaldó elszámolásnak?

A szaldó elszámolás egy olyan rendszer, amely az áramfogyasztás és a hálózatra visszatáplált energia különbségét veszi alapul. Az olasz eredetű “saldo” szó jelentése kiegyenlítés, ami jól tükrözi ezt a megközelítést. A napelemek esetében ez azt jelenti, hogy a fogyasztó évente egyszer összesíti, mennyi energiát vételezett a hálózatból, és mennyit táplált vissza.

Változások 2024-től

2024 fordulópontot hozott a napelem tulajdonosok számára, ugyanis megkezdődött a szaldó elszámolás fokozatos kivezetése. Azok, akik 2023. szeptember 7-e előtt adták be a napelem telepítési kérelmüket, és 2026-ig be is üzemelik rendszerüket, még a szaldó elszámolásban maradhatnak, méghozzá 10 évig. Azonban az új telepítések esetében már a bruttó elszámolás lesz a mérvadó.

Így is érdemes napelemet telepíteni 2024 után?

A szaldó elszámolás helyett bevezetett bruttó elszámolás némileg módosítja a megtérülési időt, a napelem telepítése továbbra is jövedelmező befektetés marad. A napelemek által termelt tiszta energia függetlenít minket a folyamatosan változó energiaáraktól, és hosszú távon jelentős költségcsökkentést biztosít. Továbbá, egy hibrid napelemes rendszer esetében akár teljesen függetlenné is válhatunk a hálózattól, különösen akkor, ha akkumulátorokat is telepítünk.

Miért jók a hibrid rendszerek?

A hibrid napelemes rendszer a napenergia hasznosításának egyik legkorszerűbb és legrugalmasabb módja. Ez a megoldás ötvözi a hagyományos hálózatra csatlakoztatott rendszerek előnyeit a szigetüzemű rendszerek függetlenségével, lehetővé téve, hogy a megtermelt energiát közvetlenül felhasználja, tárolja akkumulátorokban, vagy visszatáplálja a hálózatba. Így biztosítja, hogy az energiát akkor is elérhesse, amikor a napelemek nem termelnek – például éjszaka vagy felhős időben –, miközben csökkenti a hálózati energia iránti függőséget.

A hibrid rendszerek telepítése különösen előnyös azok számára, akik szeretnék maximalizálni a napenergia felhasználását és minimalizálni az energiaszámláikat. Bár a kezdeti beruházás magasabb lehet, az akkumulátorok és az intelligens energiafelhasználás révén hosszú távon jelentős megtakarítást és energiafüggetlenséget érhet el. Ezenkívül, a bruttó elszámolásra való áttéréssel a hibrid rendszerek még vonzóbbá válnak, hiszen lehetővé teszik, hogy az Ön által megtermelt energia nagyobb részét helyben használja fel, ezáltal minimalizálva a hálózatra támaszkodás szükségességét.

A Napelem Plusz Programról ITT olvashat többet!

Szaldó elszámolás vs. bruttó elszámolás

Van jelenleg elérhető pályázat?

Sajnos a blog írásának pillanatában (2024.08.23.) csak azok jogosultak pályázati forrást igénybe venni, akik már sikeresen pályáztak korábban a Napelem Plusz Programra, de azt még nem használták fel.

Hogyan tovább?

Az Aleron Energia szakértőivel készen állunk, hogy segítsünk Önnek a megfelelő napelem rendszer kiválasztásában, legyen szó akár szaldó, akár bruttó elszámolásról. Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, és fedezze fel, hogyan tudjuk optimalizálni az Ön energiaköltségeit!

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

Miért mi vagyunk az ideális megoldás?

Bár sokan azt gondolják, hogy a napelem telepítés lényegében csak néhány panel elhelyezése a tetőn és egy-két kábel, illetve átalakító összekötése, ám ettől sokkal többről van szó. Tény, hogy jó néhány kivitelező cég csupán a konkrét kivitelezéssel hajlandó törődni, ám a folyamatok ettől jóval összetettebbek. Az ideális cég ugyanis együtt fejlődik a változásokkal és az ügyfeleknek teljeskörű szolgáltatást nyújt, melyben a háttérmunkák is ugyanúgy beletartoznak, mint a műszaki feladatok.

Az Aleron Energia csapata a teljes folyamat során az ügyfelek rendelkezésére áll, az előzetes konzultációtól a rendszerek beüzemeléséig. A szolgáltatások körébe tehát ugyanúgy beletartozik az ügyintézés, a tervezés, mint a telepítés vagy épp az utólag műszaki támogatás. Cégünk tehát végig fogja az ügyfelek kezét, hogy ne tévedjenek el a napelemes rendszerek és a kapcsolódó szabályozások labirintusában.

Stabil háttér és referenciák

Megrendelőként talán ez ellenőrizhető a legnehezebben, mégis érdemes megtudni azt, hogy egy cég háttere mennyire stabil, akár pénzügyi értelemben is. Ezzel kapcsolatban sajnos sok negatív példát tapasztaltunk mi magunk is az utóbbi időben, mikor addig abszolút stabilnak tűnő cégek hullottak ki a rostán a piac zsugorodása miatt. Az Aleron Energia azonban továbbra is a partnerek rendelkezésére áll, lekövetve az aktuális változásokat. Ám mégis az a legbiztosabb, ha helyettünk a referenciáink és partnereink véleménye beszél.

Minőségi termékek és támogatás

A napelemes rendszerek számos részegységből állnak, melyek mindegyike esetén kiemelten fontos a minőség. Ez még akár az olyan apró dolgok esetében is létfontosságú, mint a tetőkre kerülő rögzítések vagy épp csavarok. Cégünk minden tekintetben minőségi alapanyagokkal és eszközökkel dolgozik, így a rendszerek működése hosszútávon is garantálható. Ha partnereink valamivel kapcsolatban mégis problémát tapasztalnak, szakmai tanácsadóink és szerviz csapatunk is rendelkezésre áll a rendszerek telepítését követően is.