A klímahasználat olyan, mint az egyszeregy. Minek bonyolítani? A készülék hűt/fűt és gyakorlatilag ennyi a feladatunk. Valójában azonban igenis számít hogyan kezeljük klímánkat, ezért cikkünkben megpróbáljuk kifejteni, hogy a tudatos klímahasználat csökkentheti költségeinket és nem utolsó sorban növeli készülékünk élettartamát és hatékonyságát.

Inverteres hétköznapjaink/változó szokások

A legtöbb légkondícionáló berendezés ma már inverteres technológiával készül, ami azt jelenti, hogy folyamatos üzem alatt is változó áramfelvétellel dolgozik a készülék, a hagyományos on/off klímáktól eltérően nem kapcsol ki be. A hagyományos on/off klímák és az inverteres klímák közötti működési különbség alapvetően a kompresszor működésében található. Ahhoz, hogy a helyes készülék használatról elképzelésünk legyen először nézzük meg részletesen a két típus közötti különbségeket:

Hagyományos „On/Off” Klíma

  • Kompresszor Működése: Az on/off klímákban a kompresszor vagy teljes teljesítményen működik, vagy teljesen kikapcsol. Amikor a helyiség hőmérséklete meghalad egy bizonyos küszöbértéket, a kompresszor bekapcsol és teljes erővel működik, amíg a kívánt hőmérsékletet el nem éri. Amint a hőmérséklet a kívánt szintre esik, a kompresszor kikapcsol.

  • Energiafogyasztás: Mivel a kompresszor csak két állapotban (bekapcsolt vagy kikapcsolt) működik, ez az on/off módszer kevésbé energiahatékony lehet, mivel a kompresszor gyakran kapcsolgat, ami energiafelhasználási csúcsokhoz vezet.

  • Hőmérséklet-ingadozás: Az on/off klímákban gyakran nagyobb hőmérséklet-ingadozásokat tapasztalhatunk, mivel a kompresszor kikapcsol, amikor a kívánt hőmérséklet elérésre kerül, majd újra bekapcsol, amikor a hőmérséklet emelkedni kezd.

Inverteres Klíma

  • Kompresszor Működése: Az inverteres klímák kompresszora képes változó sebességgel működni. Amikor a hőmérséklet a kívánt szint közelében van, a kompresszor csökkenti a sebességét, és ennek megfelelően alkalmazkodik az igényekhez.

  • Energiafogyasztás: Az inverteres klímák energia hatékonyabbak, gazdaságos a működtetésük mivel a kompresszor csak annyi energiát használ fel, amennyire szükség van, ahelyett, hogy teljes teljesítményen működne vagy teljesen kikapcsolna.

  • Hőmérséklet-ingadozás: Az inverteres klímák képesek egyenletesebb hőmérsékletet fenntartani a helyiségben, mivel a kompresszor folyamatosan és változó sebességgel működik, ezáltal kisebb hőmérséklet-ingadozásokat tapasztalhatunk.

A fenti folyamatokat megismerve már látható, hogy a technológiai fejlődés mellett szokásainknak is változniuk kell, hiszen ma is  sokunknak elvárása, hogy a forró/hideg lakásba hazaérvén a klímaberendezés tegye a dolgát és rövid idő alatt hűtse vagy fűtse a helyiségeket. Ugyanakkor előfordulhat, hogy helytelenül használva gyakorlatilag ki/ be kapcsolgatjuk és magas teljesítményen járatjuk a készüléket amíg komfortérzetünk úgy diktálja. Ez a készülék gyors elhasználódásához és a fogyasztás megugrásához vezethet!

Tudatos klímahasználat a gyakorlatban

A tudatos klímahasználat azt jelenti, hogy a készülék beállításával hosszabb idő alatt, elnyújtott teljesítménnyel üzemeltetjük, ami a modern klímaberendezéseknél már WIFI-s vezérléssel, távolról is elvégezhető. Ha hazaérkezés előtt távolról, vagy otthonról indulva helyben programozzuk a készüléket egy átlagos, általunk preferált hőmérsékletre akkor a gépet bekapcsolva hagyva a készülék szabályozza majd a működési tartományt és tartani fogja a komfortos hőfokot a lakásban.

A lakás hőmérsékletét állandóan tartva gazdaságosabban és egészségesebben üzemeltethető a klíma, mintha a felforrósodott vagy kihűlt helyiséget teljes teljesítménnyel, erőltetve próbáljuk lehűteni vagy felfűteni!

Az egészségügyi kockázatok szempontjából is előnyösebb ha készülékünk nem turbo fokozatban önti magából a hideget ezzel hirtelen megfázást kockáztatva a használónak, hanem fokozatosan hűti le a helyiségeket, kisebb hőlépcsővel és nem mellesleg kifizetődőbb üzemeltetés mellett.

A fentieket betartva és a megfelelő készüléket kiválasztva nem érhet majd bennünket csalódás, azonban merjünk segítséget kérni és alapos körültekintéssel válasszunk forgalmazót és kivitelezőt ha klímaberendezésben gondolkodunk. Az ár/érték arány természetesen fontos, viszont a gazdaságosság és tudatosság már a kivitelezés minőségén is elbukhat, ha a készülék beltéri egységei szakszerűtlenül és nem a megfelelő helyre kerülnek telepítésre.

Látogasson el webshopunkba és kérdés esetén keressenek minket bizalommal a megadott elérhetőségeinken!

Az Aleron Energiánál szakembereink segítenek kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb készüléket, hogy tudatos klímahasználóként élvezhessék otthonuk magasabb szintű komfortját és a megvásárolt klímaberendezések előnyeit. Kivitelező csapatunk pedig az ingyenes helyszíni felmérés és konzultáció után rövid határidővel valósítja meg elképzeléseit! 

Balázs Mátéka
Balázs Mátéka
2024-03-01
Csak pozitívumot tudok velük kapcsolatban mondani! Tőlük érkezett a legjobb ajánlat napelemes rendszerre, szakember jött ki felmérni, az engedélyek megérkezése után napokon belül telepítettek és fél évvel a beüzemelés után is készséggel és gyorsan reagálnak a kéréseimre!
Kata Ferencz
Kata Ferencz
2023-11-19
Hozzáértő és felkészült csapat, csillagos hatos! Nem szoktam vélemény írni, de ők megérdemlik. Alapos felmérés, folyamatos kommunikáció és tájékoztatás, gyorsaság, hatékonyság. Minden kolléga udvarias, segítőkész és felkészült. Köszönjük szépen a magas minőségű szolgáltatást minden kollégájuknak, akik támogattak minket a napelem telepítés során. Remek csapat, és sok cég példát vehetne róluk.
Erika Bogdán
Erika Bogdán
2023-11-08
Nagyon jó csapat! Udvariasak, segítőkészek, rugalmasak, gyorsan és precízen végzik munkájukat. Ez érvényes az irodában és a területen dolgozókra egyaránt! Csak ajánlani tudom őket mindenkinek!
Tünde Bócsóné Lőrincz
Tünde Bócsóné Lőrincz
2023-08-25
Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Az ügyintézők nagyon kedvesek aranyosak, a telepítő csapatnak minden tiszteletem mert a forróság ellenére is felmentek a tetőre,gyorsan és precízen megcsináltak mindent. A legjobb választás volt az Aleron Energia.
János Varró
János Varró
2023-07-28
Szuper csapat, egyedi igényekre is figyelnek, külön elismerés a gyors kivitelezésért, és azért mert mindegyikük kutyabarát :) Csak ajánlani tudom Őket!
Mihály Nagyfejeő
Mihály Nagyfejeő
2023-07-21
Hosszabb ideig vacilláltam a belevágjak-e napelem telepítésbe! Miután eldöntöttem, kereséseim során rátaláltam az Aleron Energia Kft-re. Jó döntés lett, a csapat minden tagja remek munkát végzett! A kapcsolattartás ,ügyintézés, felmérés, kivitelezés minden,minden flottul zajlott. Remek csapat,köszönet,és gratuláció Nekik! Ha lesz, vagy lenne még hasonló munka, ami a profiljukba vág Őket választanám ! Minél több napsütést ,hogy legyen munkájuk, és termeljen a rendszerem!
Valéria Konrád
Valéria Konrád
2023-07-05
Szuper csapat!!! Mi otthon se voltunk,a szüleim voltak otthon mikor jöttek telepíteni. Kedves ,figyelmes dolgozók jöttek. S már az első megbeszéléskor is tudtuk , hogy jó lesz minden mert mindent át beszéltünk. Nem az volt hogy sietek...türelmesen meghallgata a felmérő kolléga mit szeretnénk. Teljeskörű ügyintézés és kivitelezés!! Ajánljuk mindenkinek, ha napelem akkor Aleron Energia! Köszönjük! Kohári Lajos és Valéria
Árpád Nagy
Árpád Nagy
2023-03-23
Kifogástalan, gyönyörű munkát végeztek az Aleron Energia Kft. szakemberei. Pár óra alatt olyan minőségben készültek el a telepítéssel, hogy öröm felnézni a tetőre. Nagy segítség volt számomra, hogy az összes adminisztrációt, engedélyeket Ők intézték. Köszönöm a kiváló, tökéletes munkájukat, és azt a mai világban szokatlanul szimpatikus módot, ahogy az ügyfelekről gondoskodnak. Mindenkinek csak ajánlani tudom az Aleron Energia Kft-t.

Energiatakarékos fűtés klímával

Napelemmel még jobban megéri!

Miért éri meg klímával fűteni?

  • A klímával való fűtés más fűtési módokkal összehasonlítva jóval költséghatékonyabb.
  • A napelem vagy egyéb megújuló energiaforrás használata esetén pedig mindegyiknél kisebb a környezetterhelése.
  • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek, nincs szükség engedélyeztetésre, tervezésre.
  • A nyári időszakban bónuszként hűtésre is felhasználhatjuk.
KLÍMA WEBSHOP

Energiatakarékos fűtés klímával

Napelemmel még jobban megéri!

Miért éri meg klímával fűteni?

  • A klímával való fűtés más fűtési módokkal összehasonlítva jóval költséghatékonyabb.
  • A napelem vagy egyéb megújuló energiaforrás használata esetén pedig mindegyiknél kisebb a környezetterhelése.
  • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek, nincs szükség engedélyeztetésre, tervezésre.
  • A nyári időszakban bónuszként hűtésre is felhasználhatjuk.
KLÍMA WEBSHOP