Barion Pixel

Napelem vagy napkollektor?

Blogsorozatunkban a következő hetekben összegyűjtjük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a napelemekkel kapcsolatban. Az első cikkünkben annak jártunk utána, hogy a napkollektort vagy a napelemet érdemes-e választani.

Melyiket válasszam?

Még néhány évtizede szinte kizárólag napkollektorokat lehetett látni a házak tetején, napjainkban a napelemes rendszerek átvették a teljes uralmat és egyre népszerűbb módját jelentik a villamos energia előállításának. Mi az oka a napkollektoros hőtermelés háttérbe szorulásának, és a napelemes áramtermelés előretörésének?

A különbségek röviden

Ha röviden akarjuk összefoglalni a különbséget a napkollektor meleg vizet állít elő, míg a napelem villamos energiát.

Tehát nem versenytársaknak érdemes őket tekinti, hanem sokkal inkább egymás kiegészítőjének. Mivel két teljesen eltérő berendezésről beszélünk, eltérő technológiáról is van szó. A technológia másságát bizonyítja, hogy a napkollektorban felmelegedő folyadék hőenergiáját melegvíz készítésére, illetve medencefűtésre használják, míg a napelem egyenáramát váltóárammá átalakítva villamos fogyasztók, berendezéseink működtetésére.

A tároló

Ez az egyik legfontosabb része a napenergia-hasznosító rendszereknek. Tárolóra szinte minden esetben szükség van, mivel a napenergia rendelkezésre állása és az energiafogyasztás időbeli lefolyása általában nem esik egybe. Így a megtermelt napenergiát tárolóban kell összegyűjteni, eltárolni a fogyasztásig.

A napkollektor tárolója

A napkollektoros rendszer tárolója egy fűtési puffertároló, vagy meleg víz tároló, melynek űrtartalma 200-2000 liter, attól függően, hogy milyen méretű a rendszer. Időszakos tárolásra nincs mód, mert túl nagy volna a helyigénye, illetve a költsége.

A napelemes rendszer tárolója

A napelem rendszer által termelt energiát vagy akkumulátoros, vagy hálózati csatlakozású rendszerben használjuk fel.

Az akkumulátorok – szigetüzemű rendszerek – még nagyságrendekkel drágábbak, mint a napelemhez készített inverter, és még számos kedvezőtlen tulajdonsággal bírnak: viszonylag rövid élettartamúak, nehézkes őket karban tartani, és a veszélyes gázok képződése miatt egyes típusoknál gyakran szükséges őket szellőztetni.

A napkollektor és napelem energetikai jellemzői

Az energiatermelés két legfontosabb szempontja a teljesítmény és az éves hozam. A teljesítmény elsősorban a napelemeknél jellemző. Jellemzően alkalmazott 60 cellás polikristályos napelemek névleges teljesítménye 270-300 Wp. Fontos dolog, hogy a névleges teljesítményt a napelem csak az ideálisnak tekinthető teszt-körülmények esetén, 1000 W/m2 teljesítményű napsugárzás és 25 °C-os cellahőmérséklet esetén adja le.

Napkollektorok esetén a névleges maximális teljesítmény megadása kevésbé használatos, inkább a hatásfok-görbét adják meg a gyártók. 2 m2 teljes felületű napkollektor maximális hatásfoka kb. 80%, hasznos felülete kb. 1,8 m2, így a max. teljesítménye 1000 W/m2 napsugárzás esetén: 0,8 x 1,8 x 1000=1400 Wp. A várható éves energiahozamot a napkollektoroknál egy négyzetméter felületre, a napelemeknél pedig 1 kWp névleges teljesítményre vonatkoztatva szokták megadni.

Meglepő tény lehet, hogy a napkollektor energetikai szempontból hatékonyabbnak mondható a napelemnél. Ha mindkettő azonos felületű, akkor elmondható, hogy a napkollektorral 3,2-szer nagyobb éves energiahozamot, és 4,5-szer több névleges teljesítményt lehet elérni, mint a napelemek esetében.

Megtérülési idő

Összehasonlítva az átlag használt lakossági áram és a földgáz esetében a lakossági vezetékes földgáz előállított hőenergia árát elmondhatjuk, hogy az áram ára kb. 2,5-szer magasabb, mint a gáz ára.

Ha ezt az adatot vesszük alapul, okosabb dolog napelembe fektetni, hiszen ez váltja ki a drágább energiahordozót, és így sokkal nagyobb megtakarítást könyvelhetünk el. Főként, hogy a villamos energia fogyasztói árainak emelkedése valószínűsíthető a közeljövőben.

Napelem vs napkollektor, melyiket válasszam?

Konklúzióként és azt a tényt is figyelembe véve, hogy a magasabb összegű megtakarítás miatt a napelemes rendszer megtérülési ideje jóval rövidebb, mi ezt ajánljuk.

A magasabb megtakarítás miatt a napelemes rendszer megtérülési ideje sokkal rövidebb, kb. 7-12 év (rendszermérettől és minőségtől függően), mint a napkollektoros rendszeré, ami kb. 10-18 év.

A napkollektor ott kifizetődő, ahol az éves meleg víz használata nagyságrendekkel meghaladja egy átlagos család fogyasztásának mértékét vagy medence fűtésére használnák.

Az Aleron Energia kulcsrakész napelemes rendszerek teljes körű kivitelezésével nullázza le villanyszámláját.

TERVEZÉS-ENGEDÉLYEZTETÉS-KIVITELEZÉS

Minden egy kézben kiváló árakon!

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk árajánlatot és konzultáljon szakembereinkkel.

2022-03-28T16:36:34+02:00

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

Go to Top