A napelem rendszerek kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó lakossági pályázatok egyértelműen sikeresnek bizonyultak, így várható volt, hogy a folytatás sem sokat várat magára. Az új, ’Napenergia Plusz’ néven bejelentett támogatás pontos részletei még tisztázásra várnak, ám cikkünkben mindent elmondunk, amit eddig tudni lehet és érdemes.

Megújuló anyagi- és erőforrások

A zöldenergia hasznosításának kérdése régóta globális szintekre lépett, hiszen egyre többen látják be, hogy a jövő energetikai megoldásait ezekre a megújuló forrásokra érdemes alapozni. A kőolaj és földgáz persze továbbra is fontos részét képezi természeti erőforrásainknak, illetve az atomenergia is egyre nagyobb szerephez jut ezen a téren, ám a megújuló energiaforrások továbbra is egy hosszútávon is hatékonyan hasznosítható megoldást kínálnak a vállalatok és háztartások számára egyaránt.

Az erre vonatkozó lépések közül mindenképpen érdemes kiemelni azokat, melyek a zöldenergia hasznosítását lehetővé tevő lakossági rendszerek elterjedését érintik. Napjainkra számos különböző megoldás érhető el a háztartások energetikai besorolásának fejlesztésére, ezek közül pedig a reflektorfény jelenleg abszolút a napelemes rendszerekre vetül. Erre erősít rá a közbeszéd és a kormányzati kijelentések is, hiszen ilyen vagy olyan módon, de folyamatos témát jelentenek a háztartási méretű kiserőművek.

A korábban kiírt pályázatoknak is köszönhetően hazánkban jelenleg 5.200 megawattóra napenergia-kapacitás épült ki, mely már önmagában is tekintélyes mennyiségnek számít, itt azonban még korántsem ér véget a történet. Lantos Csaba miniszter jóslatai szerint ez a mennyiség 2030-ra akár 10-12 gigawattra is nőhet. Magyarország kormányának legújabb bejelentései pedig egyértelműen kijelölik a további utat a napelem rendszerek támogatását illetően, melynek következő szakasza a 2024. januárjára testet öltő ’Napenergia Plusz’ napelem pályázat keretében csúcsosodik ki.

Tudnivalók az új támogatásról

A ’Napenergia Plusz’ napelem pályázat megvalósulása lényegében biztosra vehető, a részletek kidolgozása azonban még folyamatban van. Ettől függetlenül értelemszerűen senki nem szeretne a levegőbe beszélni, így jó néhány fontos konkrétum már a bejelentéskor napvilágot látott. Ezek összefoglalva a következők:

  • Az új rendszerek zöldenergia termelésére és tárolására egyaránt alkalmasak lesznek.

  • A napelem pályázat keretösszege nagyjából 75 milliárd forint, mely több, mint 20.000 háztartást segíthet.

  • A kormány által nyújtott támogatás az egyes projektek költségeinek 65%-át fedezi.

  • A támogatás vissza nem térítendő.

A felsorolásból is jól látszik, hogy a kormány komolyan gondolja a napenergia hasznosításának segítését és a napelem rendszerek kiépítését a lakossági felhasználók számára is. Ezt szolgálták a napelem pályázatok 2021-es és 2022-es verziói is és a legújabb ’Napenergia Plusz’ is erre törekszik majd. Mindenképpen érdemes lehet azonban részletesebben is áttekinteni, hogy az eddig bejelentett kritériumok milyen változásokat is hoznak az eddigiekhez képest, illetve pontosan mire is számíthatunk tőlük.

Ismét szabad a betáplálás

A lista első pontjában máris az egyik legfontosabb, a háztartási méretű kiserőműveket érintő változásról rántottuk le a leplet. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt ugyanis az akkori legújabb szabályozás alapján a HMKE rendszerek esetén bevezették a betáplálási stopot. Ez pedig azt jelentette, hogy a háztartási napelem rendszerek az energia megtermelését végezhetik ugyan, de a tárolás nem lehetséges. A ’Napenergia Plusz’ napelem pályázat kritériumai alapján a rendszerek kiépítése mellett innentől a megtermelt energia tárolása is lehetséges, egy maximum 8 kWh-ás tárolósegységgel.

Több, mint 20.000 új rendszer

A kormány által biztosított, kicsivel több, mint 75 milliárd forintos napelem pályázati keret viszonylag magasnak mondható, mely szintén azt mutatja, hogy a vezetők is hisznek a megújuló energiaforrások lakossági hasznosításában. Ez a keretösszeg egyben azt is jelenti, hogy a legújabb támogatási program segítségével több, mint 20.000 háztartás részesülhet a napelem rendszerek által kínált előnyökből. A várhatóan kétéves ciklusban ez egészen kimagasló számnak tekinthető, így mindenképpen érdemes elgondolkozni a pályázáson.

Jelentős költségfedezet

Egy napelem pályázat esetén is fontos, hogy már a kezdetektől tisztában legyünk a várható költségkerettel, illetve azzal, hogy a támogatás milyen mértékben segíti a kivitelezést. Jelen esetben abszolút világos a matek, hiszen a bejelentés alapján minden háztartás a költségek 65%-os fedezetére számíthat a pályázati forrásokból. Így tehát a pályázók a beruházás több, mint felét állhatják a legújabb, ’Napenergia Plusz’ napelem pályázat segítségével.

Nincs visszatérítés

A napelem rendszerekkel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés, hogy a befektetés nagyjából mennyi időn belül lehet képes megtérülni. Ez esetben most nem kezdenénk összetett számításokba, már csak azért sem mert ez minden rendszernél kicsit más. Annyi azonban biztos, hogy a legújabb napelem pályázat összege vissza nem térítendő támogatás, így a megtérülési időt ez egyáltalán nem befolyásolja.

Egyéb tudnivalók a pályázatról

Bár a kezdő bejelentés tisztázta a legfontosabb kritériumokat, a ’Napenergia Plusz’ napelem pályázat pontos részletei majd csak később kerülnek nyilvánosságra. A fent említett újdonságok mellett persze néhány kiegészítő információval sem árt tisztában lennünk, hogy teljesebb képet kapjunk az újonnan elérhető támogatási rendszerrel kapcsolatban.

Kiépítettség: a napelem rendszerek telepítésének és üzemeltetésének fontos kritériuma, hogy a lakóhelyek hálózatai alkalmasak legyenek a csatlakoztatásra. Ez jelenleg az ország 93%-ra igaz, a maradék 7% esetében még tart a hálózatfejlesztés. Az újonnan elérhető betáplálási lehetőség pedig jelenleg a teljes hálózat 84%-án érhető el. Mindenképpen érdemes tehát tájékozódni, hogy lakóhelyünk elektromos hálózata már alkalmas-e a HMKE telepítésére és a betáplálásra.

Elszámolás: a már említett megtérülési időt a legnagyobb mértékben talán a napelem rendszerekhez kötődő elszámolási mód határozza meg. A 2023 szeptember 7-ig leadott igénylések esetén a kormány garantálja a legkedvezőbb, éves szaldó elszámolást még legalább egy évtizedre, az utána beérkező igénylések már ugyanakkor a havi szaldó elszámolást vehetik csak igénybe. A kereslet függvényében azonban akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetünk, de az elszámolásra mindenképpen érdemes figyelni az igénylés leadása előtt.

Mindent egy helyen

Ahogy minden korábbi napelem pályázat, úgy a ’Napenergia Plusz’ esetén is fontos, hogy a projekt kivitelezésére megbízható minőséget biztosító céget válasszunk. Az Aleron ehhez már kellő rutinnal rendelkezik, illetve nagy előnyük, hogy nem csupán a telepítés során nyújtanak segítséget. A szolgáltatás spektrumába a pályázat megírása, az adminisztratív teendők, illetve természetesen a rendszerek megtervezése, telepítése és karbantartása is szerepel. A ’mindent egy helyről’ elvét alkalmazva pedig mindenki számára egyszerűbb lehet a komplett folyamat, hiszen a támogatás összegét és az Aleron szakértelmét hasznosítva kifogástalan megoldások születhetnek.

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS