Úgy néz ki a napelem rendszerek kérdése továbbra is állandó témát képez a közbeszédben, hiszen mindig újabb fordulatok következnek be a szabályozásokban. Nem sokkal az energetikai miniszter által bejelentett, várhatóan kedvezőtlenebb elszámolási változások után ugyanis máris fordulni látszik a kocka, ami miatt érdemes lehet még időben lépni napelem ügyben.

Várható változások és kedvező lehetőségek

A napelem rendszerek hatékony működését és a háztartások anyagi terheinek ebből fakadó csökkenését mi sem jelzi jobban, mint hogy a kérdés folyamatosan foglalkoztatja az energiaipar szereplőit, illetve a nagyobb szolgáltatókat. A jelenleg elérhető elszámolási rendszernek köszönhetően ugyanis sokan valóban képesek minimálisra csökkenteni az áramfogyasztáshoz kötődő költségeiket, mely értelemszerűen a napelem rendszerek létjogosultságát igazolja, egyben azonban nem hagyja nyugodni a piaci alapon működő szolgáltatókat.

Eddig úgy tűnt, vége a jó világnak, hiszen Lantos Csaba energetikai miniszter bejelentése alapján 2024-től azok számára is megszűnt volna az éves szaldó elszámolás lehetősége, akiknek már meglévő rendszerük van és erre a konstrukcióra szerződtek. A havi szaldó elszámolásra való átállás kötelezővé tétele mintegy 215 ezer kiépített rendszert érintene, mely értelemszerűen a felhasználók számára is komoly csapást jelent. A kormány azonban gyorsan reagált a bejelentésre és úgy tűnik, hogy mégsem kell komolyabb változástól tartani, sőt, a 2023. szeptember 7-ig elindított igénylések esetén 10 évig garantált az éves szaldó elszámolás!

Az elszámolási lehetőségekről röviden

A napelem rendszerek kapcsán állandó kérdés a befektetés megtérülési ideje, mely sokak számára döntő faktor a folyamat elindításával kapcsolatban. A pályázat útján kiépíthető rendszerek természetesen sokakat csábítanak, ám ez lényegében egy hosszabb távú működés első része, így mindenképpen érdemes figyelmet fordítani az elszámolási opciókra és az ebből fakadó várható megtérülési időre. Az elszámolási lehetőségek ráadásul a szolgáltatók állandó célkeresztjében állnak, hiszen ők is szeretnének – piaci alapon – jól járni, ez azonban egyet jelentene a háztartások költség csökkenésének mérséklődésével.

A hazánkban jelenleg is elérhető éves szaldó elszámolás szinte hungarikumnak számít, hiszen az EU más országaiban jellemzően már a bruttó elszámolás vonatkozik a napelem rendszerek által megtermelt energiamennyiségre. A szaldó elszámolás népszerűsége persze nem véletlen, hiszen jóval kedvezőbb konstrukciót teremt a háztartási felhasználók számára. Épp ezért szúrja némiképp a szolgáltatók szemét, akik az éves szaldó elszámolás helyett 2024-től a havi szaldó elszámolásra állnának át. De mit is jelent ez a különbség pontosan:

  • Bruttó elszámolás: ez az elszámolási forma lényegében a kereskedelmi- vagy ha úgy tetszik piaci alapú napenergia elszámolást jelenti. Ez valójában a szolgáltatók mozgásterét bővíti, míg a felhasználókét korlátozza. A bruttó elszámolás ugyanis nem teszi lehetővé a villanyszámla kinullázását, hiszen ez esetben a szolgáltató adott tarifán nyújtja az elektromosságot, míg a felhasználó szintén adott áron tölti fel a megtermelt mennyiséget. Ez persze továbbra is kedvezőbb, mint napelem rendszerek nélkül, ám elnyújthatja a megtérülési időt.

  • Éves szaldó elszámolás: az elérhető napelem rendszerekre vonatkozó támogatások mellett az éves szaldó elszámolás az a faktor, mely a többséget a befektetés felé billenti. Ez az elszámolási forma ugyanis azt jelenti, hogy a kevésbé frekventált tavaszi-nyári időszakban megtermelt mennyiséget a szolgáltató tárolja, mely aztán az őszi-téli időszakban is felhasználható. A fogyasztás-termelés különbségét pedig évi egyszeri záró elszámolással ellenőrzik. Ez a módszer pedig akár nullás számlákat is eredményezhet, mely nagyban lerövidíti a megtérülési időt.

Miért kedvezőtlen a változás?

A válasz erre a kérdésre rendkívül egyszerű: a napelem rendszerek megtérülési ideje a bruttó elszámolással jelentősen nő, illetve a rezsiköltségek sem csökkenthetők az eddig megszokott mértékben. Tény, hogy az éves szaldó elszámolás egy kivételesen kedvező lehetőség a felhasználók számára, ám ehhez képest a bruttó elszámolás hatalmas szakadékot teremt a jelenlegi és új feltételek között. A napelem rendszerek kiépítésének célja egyrészt a megújuló energiaforrások tudatos használata, másrészt pedig természetesen az egyre inkább elszabaduló energiaárakból fakadó költség többlet csökkentése.

A napelem rendszerek hatékonyan működnek, jelentős összegeket spórolnak meg a háztartásoknak, a befektetések pedig néhány éven belül szinte garantáltan megtérülnek. Ez a tendencia azonban értelemszerűen nem tetszik a szolgáltatóknak, hiszen ez az ő bevételeiket csökkenti. Nyilvánvaló, hogy mindig új megoldásokat próbálnak kidolgozni, melyek számukra is megfelelnek és látens módon a felhasználókat sem érintik túlzottan hátrányosan. Ilyen megoldás azonban lényegében nem létezik, ezért is fontos a Lantos Csaba által beharangozott elszámolási változásokra kínált kormányzati kiskapu és a szeptember 7-i határidő.

Lépjünk időben, élvezzük az előnyöket a jövőben is

A kormány által villámgyorsan lereagált módosítási javaslat szerint tehát aki 2023. szeptember 7. éjfélig benyújtja igényét a napelem rendszerek kiépítésére, azok számára 10 éven keresztül garantálják az éves szaldó elszámolást. Ez tehát nem jelenti azt, hogy erre az időpontra beüzemelt rendszerrel kell rendelkezniük, csupán az igénylési eljárásra vonatkozik a módosítás. Így tehát az időfaktor továbbra is esszenciális fontosságú. Akik időben léptek, azoknak ténylegesen garantálható a kiépített napelem rendszer megtérülése, hiszen 10 évig akár nullás villanyszámlákat is termelhetnek azzal.

Természetesen az a nagyjából 215 ezer háztartás is megnyugodhat, akik már korábban beüzemelték vagy épp igényelték a rendszer kiépítését, hiszen a 10 évig tartó éves szaldó elszámolási garancia számukra is érvényes. A kedvezőtlennek tűnő szabálymódosítások helyett tehát lényegében egy fix időtartamú garanciát sikerült kialkudni a kormánnyal, mely a felhasználók számára kifejezetten kedvező, a szolgáltatók részéről pedig érdemes lehet figyelni a reakciókat. És hogy mi a teendő, ha valaki még idejében leadta az igénylését, de nem tudja pontosan, mi a következő lépés? A válasz egyértelműen az Aleron.

Szakértő segítség a teljes folyamatban

Bár a kormány által kiszabott határidő kifejezetten rövid volt és mostanra le is járt, vélhetően így is sokan sikeresen nyújtották be igénylésüket a napelem rendszer kiépítésére. A határidő meghosszabbításáról egyelőre ugyan nincs szó, de az elmúlt hetek történéseinek tükrében semmi nem elképzelhetetlen. Egyelőre azonban koncentráljunk inkább azokra, akik időben léptek és belevágtak a napelem rendszer beszerzésének folyamatába.

Ha felmerül a kérdés, hogy merre tovább, érdemes átböngészni az Aleron Energia szolgáltatásait. A cég szakértői ugyanis a teljes folyamat során az érdeklődők rendelkezésére állnak, mely hatalmas könnyebbséget jelent már az előkészítés és kivitelezés fázisában is. A szolgáltatások tárgykörébe a pályázatírás, az előzetes felmérések, a rendszerek megtervezése, illetve telepítése és beüzemelése is beletartozik, így a felhasználók lényegében a teljes folyamat során megbízható, szakmailag is kifogástalan segítséget kapnak.

Ha tehát az eddigi bizonytalanságok ellenére sikerült időben kapcsolni és leadni az igényt a napelemek kínálta az energetikai fejlesztésre, érdemes mielőbb továbblépni a folyamatban, hiszen 10 év hosszú idő, de minél előbb kezd termelni a rendszer, annál hamarabb térülhet meg maga a befektetés is!

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS