Ha valaki úgy dönt, hogy egy napelem rendszer telepítésével kezdené háztartása energetikai fejlesztését, az adott esetben akár nullás villanyszámlák mellett a befektetés megtérülési idejére is érdemes gondolnia. Minél alacsonyabb költségeink vannak, tehát minél többet spórolunk, ez utóbbi annál előbb realizálódhat. Ezért sem mindegy, hogy milyen elszámolási szerződést kötünk.

Hogyan függ össze az elszámolás és a megtérülés?

A napelem rendszerekkel kapcsolatos, utóbbi időszakban jellemző általános felhajtás sokakban hajlamos lehet eltolni a realitás és lelkesedés egyensúlyát. A pályázatok útján kivitelezhető beruházás persze bőven ad okot az örömre, de mindenképpen fontos, hogy a rendszerek telepítését átgondolt döntések és tervezés előzze meg. A projekt műszaki része mellett ehhez szervesen hozzátartozik a száraz matematika is, vagyis, hogy milyen elszámolás szerződést kötünk, illetve mennyi időn belül számíthatunk a befektetésünk megtérülésére.

Ez utóbbi meglehetősen egyszerű összefüggésben értelmezhető, hiszen értelemszerűen minél kevesebbet kell fizetnünk az áramért, a napelem rendszerre költött összeg annál előbb térülhet meg. Az azonban, hogy pontosan mennyit is fizetünk, már valamivel bonyolultabb számításokat igényel és már jó előre maghatározásra kerül az elszámolási szerződésben. Alapvetően két lehetőségünk van: a bruttó, illetve a szaldó elszámolás. Egyezményesen elmondhatjuk, hogy általában utóbbi éri meg jobban a felhasználók számára, ám a várható szabálymódosítások okán érdemes még időben lépni!

Elszámolási különbségek

A hazánkban eddig jellemzően jelen lévő szaldó alapú elszámolás szinte már hungarikumnak számított, hiszen az EU más országaiban már jó ideje a bruttó elszámolás vált a kötelező szerződési formává. Nem véletlen azonban, hogy a többség inkább a szaldó elszámolás felé húzna, hiszen ez jóval kedvezőbb fizetési feltételeket teremt a lakossági és vállalati napelem rendszerekkel támogatott energiafogyasztással kapcsolatban. A legújabb szabályozás szerint 2024. január 1-től az új napelem rendszerekre már csak bruttó elszámolással szerződhetünk. De pontosan mi is a kettő között a különbség?

  • Bruttó elszámolás: ezt az elszámolás formát nyugodtan hívhatnánk kereskedelmi-alapú napenergia elszámolásnak is, hiszen alapvetően a szolgáltatók mozgásterét bővíti, a felhasználókét pedig valamelyest szűkíti. Ez esetben ugyanis megszűnik a teljesen kinullázható villanyszámlák kora, helyette a szolgáltató által szabott árak vonatkoznak majd a leadott és felvett áramra egyaránt. Így tehát a szolgáltató adott tarifán nyújtja az elektromosságot, a felhasználó pedig szintén adott áron töltené fel a megtermelt mennyiséget. Az árkülönbség inkább a szolgáltató javára billen, ez nagyjából 2+-os lefedettséget jelent. Ez persze továbbra is kedvezőbb, mint a napelem rendszerekkel nem rendelkező háztartások villanyszámlái, ugyanakkor az új elszámolási mód kitolhatja a rendszerek megtérülési idejét.

  • Szaldó elszámolás: a pályázatok mellett lényegében a szaldó elszámolás az oka annak, hogy az utóbbi években tömegek fektettek be a napelemes rendszerek nyújtotta energetikai fejlesztésekbe. A szaldó elszámolás lényege, hogy a jellemzően tavaszi-nyári időszakban, a rendszer által megtermelt plusz energiamennyiség az őszi-téli időszakban is felhasználható. Így tehát fogyasztás és termelés kiegyenlíti egymást, mely adott esetben nullás számlákat is eredményezhet. Ez értelemszerűen nagyban lerövidítheti a megtérülési időt, ugyanakkor talán érthető, hogy szolgáltatói szempontból miért problémás a szaldó elszámolás.

Miért jobb a szaldó elszámolás?

  • Kedvezőbb ár: A termelt és fogyasztott elektromos áram egyensúlya sok esetben abszolút nullázható, de még akkor is jóval kedvezőbb áron juthatunk energiához, ha csak a két oldal egyensúlyát kell kifizetnünk az év végén. A havi, kereskedelmi alapon meghatározott fizetési módhoz képest ez jóval kedvezőbb.

  • Gyorsabb megtérülés: ahogy fentebb már esett szó róla, az energiafogyasztáshoz kapcsolódó költségek egyenes összefüggésben vannak a rendszer befektetési költségeinek megtérülésével. Tehát minél többet spórolunk – mely a szaldó elszámolás esetén adott – annál hamarabb mondhatjuk, hogy megtérült a befektetésünk.

  • Tervezhetőbb költségek: háztartási napelem rendszerek esetén a szaldó elszámolás évi egyszeri kötelesség, így tehát az éves termelés és éves fogyasztás különbsége adja az éves elszámolási mennyiséget. Ez jóval tervezhetőbbé teszi a háztartások költségeit, melyet még tovább segít, hogy a szaldó elszámolási rendszerben mindkét tényezőt azonos áron számítják be.

Lépjen időben, kezdje el a tervezést és telepítést!

A bruttó és szaldó elszámolás különbségeit talán jól szemléltetik a fent felsorolt tények. Az azonban, hogy 2024-től kötelezően a bruttó elszámolás váltja a jelenlegi rendszert, cselekvésre kell, hogy sarkallja a felhasználókat. Nem veszett még el ugyanis az esély a szaldó elszámolású szerződések megkötésére, ám ehhez időben kell lépni. A 2023 december 31-ig telepített szaldó elszámolási rendszerek ugyanis még nem kerülnek át az új, bruttó rendszerbe!

Miért érdemes most lépni?

A napelem rendszerek tervezésével és telepítésével foglalkozó cégek folyamatosan dolgoznak azon, hogy minden megrendelést teljesíteni tudjanak. A szolár rendszerek telepítésére vonatkozó megnövekedett igény persze örömteli tendencia, de a határidők sok esetben rendkívül szorosak. Ahhoz, hogy új felhasználóként még garantáltan beleessen a szaldó elszámolás lehetőségének határidejébe, érdemes minél előbb elindítani a beszerzés folyamatát!

Kérje az Aleron Energia szakértő segítségét!

A szaldó elszámolás kedvező lehetőségétől és az említett határidőtől függetlenül is érdemes felelős, megfontolt döntést hozni és szakértőkre bízni a napelem rendszerekkel kapcsolatos folyamatokat. Ha az Aleron Energia segítségét kéri, azt akár a teljes folyamat során igénybe veheti. Pályázatírás, adminisztratív teendők, előzetes felmérés, tervezés, telepítés – minden szükséges lépéshez szakértő támogatás áll rendelkezésre. Nem érdemes tehát habozni, hiszen az energetikai fejlesztések jelentik az egyik legjobb befektetést!

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!