Tél és tavasz fordulóján kevesebben gondolnak arra, hogy pár hónap múlva beköszönt a kánikula és búcsút inthetünk a kellemesen friss, hűsítő levegőnek. Persze csak kültéren, hiszen a lakásunkat még idejében felszerelhetjük a megfelelő klímaberendezéssel, mely garantálja a nyári komfortot is.

Gondolkodjunk előre

A klímaberendezések napjainkban már kifejezetten elterjedtnek mondhatók, hiszen az utóbbi években széles vásárlói réteg számára váltak elérhetővé ezek az eszközök. Ma már irodák, üzlethelyiségek és természetesen otthonok hűtéséért és sokszor fűtéséért is ilyen berendezések felelnek és hatékonyságukat talán mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatosan nagy kereslet és az egyre több helyen feltűnő egységek. És bár a hőség még viszonylag messze van azt javasoljuk, lépjenek időben!

Az év első hónapjai szokatlanul melegnek bizonyultak, így joggal gondolhatjuk azt, hogy a nyári kánikula sem kegyelmez majd nekünk. Ilyenkor a többség vagy vízpartokra vonul, vagy otthona védelmébe vonul. Ezt a védelmi rendszert pedig egy klíma telepítésével erősíthetjük meg leginkább. Március táján sokak szerint korai lenne még egy ilyen berendezés beszerzéséről és telepítéséről beszélni, ám a magas kereslet miatt az ezzel foglalkozó cégek naptára lassan betelik és ha nem sietünk, leghamarabb őszre kapunk csak időpontot.

Komfort és egészség a kánikulában is

Bármilyen hihetetlen, a klíma és az egészségmegőrzés nagyon is szorosan kapcsolódik egymáshoz. A nyári hónapok sokszor elképesztően magas átlaghőmérséklete ugyanis óriási mértékben képes megterhelni a szervezetünket. Fáradékonyabbak leszünk, az izzadással sok értékes folyadékot és ásványi anyagot veszítünk, a felmelegedett hálószobában pedig az éjszakai pihenésünk sem biztosított, így lényegében egy kifejezetten káros, ördögi körbe kerülünk, mely számos egészségügyi problémához vezethet.

Egy klíma telepítésével azonban olyan közeget alakíthatunk ki otthonunkban, mely garantálja a nyári felfrissülést, a menedéket a legmelegebb órák elől és a pihentető éjszakai alvást. Erre persze számos megoldás létezik a hagyományos modellektől kezdve a mobil és split klímákon át a legmodernebb technológiát alkalmazó modellekig, így az is érhető, ha valaki nehezen igazodik el a kínálatban és nem igazán tudja, melyik lenne a számára leginkább megfelelő berendezés. Az alábbi öt tanács ebben is segíthet.

Tanácsok a megfelelő klímaberendezés kiválasztásához

A klímákkal kapcsolatban a legalapvetőbb elvárás természetesen az, hogy gyorsan és hatékonyan képes legyen lehűteni a lakótereket a legmelegebb nyári napokon is. Emellett azonban számos szubjektív és szakmai érv is felsorakoztatható, melyek befolyásolhatják a döntést. Szeretnénk öt egyszerű szemponttal szolgálni annak érdekében, hogy a lakossági felhasználók számára is egyszerűbb legyen a klíma kiválasztása.

1. Gondoljuk át saját lehetőségeinket

A klíma kiválasztása előtt érdemes kicsit utánajárni a lehetőségeknek és a felmérendő paramétereknek, hiszen a piaci kínálat óriási, így valamilyen módon muszáj szűkíteni. Azt már sokan elfelejtik, hogy az egyik legfontosabb szempont maga az ár, hiszen hiába gondoljuk azt, hogy a legmodernebb klíma lenne a legmegfelelőbb a számunkra, a végső verdiktet mégis a pénztárcánk adja. Mérjük fel az anyagi lehetőségeket és ennek mentén induljunk tovább.

2. Hol szeretnénk használni?

Minden klíma esetében fontos a használat helye, hiszen nem mindegy, hogy egy vagy több helyiségbe is telepítenénk egységeket, esetleg fontos-e a mobilitás és még sorolhatnánk. A beruházás előtt érdemes tehát jól átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk, mit diktálnak az igényeink, melynek a split klíma, a mobil klíma vagy valamilyen más megoldás felel meg.

3. A helyiség mérete

A legoptimálisabb teljesítményű és egyben ár/érték arányú klíma beszerzésének egyik alapvető szempontja a hűtendő és/vagy fűtendő helyiségek alapterülete, hiszen ez is lényeges szempont a megfelelő teljesítmény tekintetében. 40m2 alatt elegendő egy 2,5 kW-os teljesítmény, kb. 60m2 területileg már 5 kW szükséges, e fölött pedig leginkább a 7 kW-os klímák ajánlhatók.

4. A teljesítményt befolyásoló paraméterek

Az alapterület mellett természetesen más tényezőket is érdemes számításba venni a klíma beszerzése előtt. A házak és lakások hőháztartása ugyanis nagyban függ a szigeteléstől, a nyílászárók minőségétől, a tájolástól, árnyékolástól és természetesen a helyiségek belmagasságától is. A hatékony hőjavításhoz ezek sem elhanyagolható szempontok.

5. A klíma kiegészítő egyéb tulajdonságai

A felhasználói elvárások természetesen a klímákkal kapcsolatban is magasak és sokszor abszolút szubjektív módon alakulnak. A fenti 4 szempont mellett így mindenképpen vegyük figyelembe saját igényeinket is, mint pl. a megvásárolni kívánt klímaberendezés zajszintje, energiaosztálya, funkciói és természetesen a márkája.

+1. Bízzon a szakértőkben

Mivel a klímák kapcsán sok műszaki kérdés merülhet fel, mindenképpen érdemes már jó előre egyeztetni a szakemberekkel, akik akár a helyiségek és igények felmérésben, illetve az optimális klíma kiválasztásában is segíthetnek, mely után a telepítés már egészen gördülékenyen haladhat. Az Aleron energia tapasztalt és szakképzett csapata természetesen ebben is az ügyfelek rendelkezésére áll.

Klímák hasznosítása egész évben

Végül, de nem utolsósorban mindenképpen érdemes néhány szót ejtenünk azokról a klímákról, melyek hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmasak. A háztartásokban oly gyakran előforduló split klímákat sokáig csak a nyári meleg kiküszöbölésére alkalmazták, holott egyes modellek a házak hatékony fűtésére is alkalmasak a téli időszakban. Ez a lehetőség pedig talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az energiaárak és ezen belül a földgáz tarifája a korábbiakhoz képest kiemelkedően magas.

A klímával, vagyis árammal való fűtés többek között ezért is került előtérbe, illetve természetesen a megújuló energiaforrások közül a napenergiát hasznosító napelemes rendszerek kapcsán is érdekesek lehetnek. A kedvezményesebb energiaárakat biztosító H-tarfia lehetősége, illetve a klímák napelemes rendszerről való működtetése ugyanis nagyban segíthet csökkenteni egy háztartás rezsiköltségeit. Ha pedig hűtő-fűtő klímát választunk, ez gyakorlatilag egész évben fennáll, a berendezés teljesítménye pedig mindkét esetben garantált.

aleron szolgáltatások

Országszerte egyre többen választanak minket!

Mi biztos kézzel, teljeskörűen segítjük a teljes ügymenetet.

Önnek csak annyi dolga van, hogy felvegye velünk a kapcsolatot!

ÁRAINK ÉS ÁRAJÁNLAT KÉRÉS