Barion Pixel

A hagyományos és az “okos” napelemes rendszerek. Gyakori kérdések a napelemes rendszerekről – 4. rész

Miután döntöttünk a napelemes rendszer telepítése mellett és kiszámoltuk, hogy mekkora nagyságú rendszert szeretnénk, a következő sokszor felmerülő kérdés, hogy hagyományos vagy “okos” rendszert válasszunk. Épp ezért most összehasonlítjuk ezt a két típust.

Aki olvasta korábbi blogbejegyzésünket, tudhatja, hogy egy napelemes rendszer egyrészt napelem modulokat tartalmaz, amelyek napsütés hatására egyenáramot termelnek, másrészt egy invertert, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja át, amit az elektromos hálózatba táplál.

Jelenleg Magyarországon két fő inverter változatot használnak a hálózatba visszatápláló napelemes rendszerekhez. Ez a két inverter típus határozza meg a napelemes rendszerek két fő csoportját:

  • A hagyományos (string) napelemes rendszer esetén egy vezetéken (stringen) vannak sorba kötve a panelek, melyek egyedi teljesítménnyel rendelkeznek. Ez a teljesítmény a gyártás során előforduló eltéréseknek és a kivitelezési lehetőségeknek, árnyékolás mértékének függvénye. A hagyományos rendszernél minden string ugyanolyan hosszú, a napelem modulok egyforma típusúak, teljesítményűek és ugyanolyan szögbe állnak a nap felé.
  • Az “okos”, “smart” rendszerek, mint például a SolarEdge két részre bontja a hagyományos invertert: teljesítmény optimalizálóra és egy leegyszerűsített inverterre. Itt minden egyes napelem modulon elhelyezkedik egy teljesítmény optimalizáló, amely a paneleket intelligens panelekké alakítja át. Ezek panelszinten teszik lehetővé a nyomonkövetést és a valós idejű beállítást az áram és feszültség ellátásban. Az inverter szerepe, tehát az egyenáram váltóárammá alakítása megegyezik a hagyományos inverterével.

Fő jellemzők:

A panelek teljesítménye:
Hagyományos rendszer: A panelek között lehetnek kisebb, néhány százalékos teljesítmény különbségek. A pillanatnyi termelést mindig a leggyengébb panel határozza meg.
Árnyékolás esetén fontos figyelni az elhelyezésre, hogy minimálizáljuk a napelemek takarását. A panelekben úgynevezett bypass diódák segítik az árnyékolt cellasor áthidalását.

Smart rendszerek:
Nyomonköveti az egyes panelek teljesítményleadását, hőmérsékletét vagy bármilyen más paraméterét. Ez lehetővé teszi a problémák vagy a modulok egyedi hibáinak beazonosítását.
Az „okos rendszer” a panelenkénti optimalizálás miatt az árnyékba kerülő panelt is külön kezeli. Tehát a teljesítmény javulása, jobb használhatóság és magas fokú optimalizálhatóság jellemzi ezt a rendszert.

Távfelügyelet:

Hagyományos rendszerek:
Az inverter típusától függően WIFI vagy LAN hálózaton keresztül kapcsolódhat az internetre és számítógépen, vagy okostelefonon távolról is monitorozható a rendszer. Az egyes panelek működése külön-külön nem elemezhető.

Smart rendszerek:
Lehetőség van nyomonkövetni az egyes modulokat. Ez számítógépről, okostelefonról is elérhető – a napelem modulok, vezetékek, inverter teljes körű információi, adatai is elemezhetőek. Valós idejű feszültségmérést és átfogó elemzést nyújt számunkra.

Biztonsági mechanizmus:

Hagyományos rendszerek:
A DC kábelek, amelyek egy stringbe csatlakoztatják a napelem paneleket mindaddig magas feszültségűek amíg süt a nap. Még akkor is, ha az inverter éppen nem termel a hálózatba. Nem lehet lekapcsolni az egyes paneleket. A hagyományos rendszerben a rendszer termelése követhető nyomon, az egyes panelek teljesítményleadását, hőmérsékletét vagy bármilyen más paraméterét nem tudjuk követni. Ez nehezítheti a problémák beazonosítását vagy a modulok esetleges, ritkán előforduló egyedi hibáit. Sok esetben biztonsági előírás a tűzvédelmi kapcsoló beszerelése.

Smart rendszerek:
Továbbfejlesztett biztonsági mechanizmus jellemző. A rendszer beépített biztonsági mechanizmussal van ellátva modulonként, hogy megvédje a szerelőket, tűzoltókat. Ha a váltóáramú oldalon a feszültség ki van kapcsolva a magas feszültségű egyenáramú oldal automatikusan biztonságos szintre csökkenti a feszültséget. Ezáltal megfelelnek a legújabb biztonsági előírásoknak is.

Ár:
A smart rendszerek bekerülési költsége valamivel magasabb.

Garancia:
Smart rendszerek esetén hosszabb garanciát biztosítanak a gyártók (az alap 5 év helyett SolarEdge esetében 12 év a garancia). Itt a napelemek és inverter mellett azonban fennáll a lehetősége a panelenkénti optimalizáló cseréjének is.

Szeretne biztosra menni? Mi levesszük a válláról a terhet! Megtervezzük Önnek a lehető legoptimálisabb napelemes rendszert! Kérje ajánlatunkat!

2022-03-28T16:57:02+02:00

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

Go to Top